Χοακίν, ο τελευταίος των ρομαντικών

Χάρης Εμμανουηλίδης30 Απριλίου 2022

Πολλές ποδοσφαιρικές ιστορίες μοιάζουν με παραμύθια, όπου ο… συγγραφέας της ιστορίας έχει βάλει όλη του τη φαντασία και τον ρομαντισμό για κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και να τον κρατήσει μέχρι το τέλος της ιστορίας. Μία τέτοια περίπτωση είναι και ο Χοακίν Σάντσεθ Ροντρίγκεθ ή κατά κόσμον, Χοακίν, ο τελευταίος ρομαντικός του ποδοσφαίρου.

Ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής της φετινής La Liga, καθώς βρίσκεται αισίως στις παρυφές των 40, μοιάζει με δύο 20αρηδες. Ο εμβληματικός αρχηγός της Μπέτις τον Δεκέμβριο του 2019 και έπειτα από 19 χρόνια στα γήπεδα και 770 επίσημες αναμετρήσεις έγινε και ο μεγαλύτερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που πέτυχε χατ τρικ στο ισπανικό πρωτάθλημα σε ηλικία 38 ετών και 140 ημερών, αφήνοντας πίσω του τον Αλφρέδο Ντι Στέφανο ο οποίος είχε πετύχει το εν λόγω ρεκόρ όταν ήταν 37 ετών και 255 ημερών.

Ο γεννημένος στο Πουέρτο δε Σάντα Μαρία του Κάντιθ, Χοακίν, για να φτάσει στο κορυφαίο επίπεδο χρειάστηκε να περάσει εύκολες και δύσκολες στιγμές στην καριέρα του, ωστόσο είχε τη θέληση να πετύχει και να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τη CD Los Frailes πριν πάρει μεταγραφή στη CD San Luis, ωστόσο το βήμα που θα του άλλαζε την καριέρα έγινε σε ηλικία 13ων ετών, όταν ο μικρός τότε Χοακίν έκανε την πρώτη του προπόνηση στα τμήματα υποδομής της Μπέτις. Τα όσα φανταζόταν στο σπίτι του στο Κάντιθ, άρχισαν να παίρνουν σχήμα. Το 1999 οι πρώτοι τίτλοι της καριέρας του ήρθαν όντας ποδοσφαιριστής της ομάδας Νέων της Μπέτις, καθώς κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας και το Σούπερ Καπ, κάτι που του έδωσε το… εισιτήριο για την Β ομάδα του συλλόγου.

Την επόμενη χρονιά και με στόχο την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία, ο Φερνάντο Βάθκεθ θέλει τον Χοακίν στην πρώτη ομάδα των «Βερδιμπλάνκος» και έτσι γίνεται, με τον ίδιο να αγωνίζεται σε 38 παιχνίδια και να έχει σκοράρει 3 γκολ και έχοντας τερματίσει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα κέρδισαν την άνοδο στη La Liga. Η επόμενη πενταετία ήταν η καλύτερη για τον νεαρό ποδοσφαιριστή καθώς έφτασε τις 200 συμμετοχές, τα 30 γκολ αλλά και 50 ασίστ κατακτώντας μάλιστα και τον πρώτο του τίτλο το 2005, ένα κύπελλο Ισπανίας.

Το μεταγραφικό του ταξίδι εντός και εκτός Ισπανίας

Η Μπέτις ήταν η αρχή και όπως φαίνεται και το τέλος αλλά η πορεία του Χοακίν δεν σταμάτησε εκεί. Μετά από τα όσα έκανε με τη φανέλα της Μπέτις προκάλεσε το ενδιαφέρον και άλλων συλλόγων, ωστόσο η σκληρή στάση του προέδρου της ομάδας έκανε λίγο πιο δύσκολη τη μεταγραφή του, που τελικά ήρθε στη Βαλένθια με την οποία είχε 216 συμμετοχές, 30 γκολ και 31 ασίστ και δικαιολόγησε με αυτόν τον τρόπο τα 25 εκατομμύρια που έδωσαν οι «Νυχτερίδες» για τον ίδιο, κατακτώντας μάλιστα και το Copa del Rey το 2008, ενώ το 2011 μέχρι και το 2013 συνέχισε να είναι κάτοικος Ισπανίας αλλά στη Μάλαγα από την οποία πήρε μεταγραφή για την Ιταλία και τη Φιορεντίνα.

Στην Φλωρεντία ο Χοακίν αγωνίστηκε για δύο χρόνια μέχρι το καλοκαίρι του 2015 και την τελευταία ημέρα των μεταγραφών επέστρεψε στην αγαπημένη του Μπέτις, όπως η σημαία κυματίζει στον ιστό της.

Η αρχηγική ομιλία και η… πανηγυρική φωτογραφία

Ένας αρχηγός φαίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά κυρίως στα αποδυτήρια, όπου πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Σε αυτό το κομμάτι ο Χοακίν τα πηγαίνει εξαιρετικά, κάτι που φάνηκε και στον ημιτελικό με τη Ράγιο Βαγιεκάνο, όπου ανέλαβε με εντυπωσιακό τρόπο την εμψύχωση των συμπαικτών του, με την ομάδα του να φτάνει στον τελικό έπειτα από 17 χρόνια, όταν ο ίδιος ήταν εκεί στον πρώτο του τίτλο το 2005! Μάλιστα δεν ήθελε να αλλάξει το γούρι και πανηγύρισε με τον ίδιο τρόπο την κατάκτηση του τροπαίου…

Ο 40αρης πλέον ποδοσφαιριστής ενώ είχε στο πλάνο του να αποσυρθεί τη φετινή χρονιά φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει όπως ανακοίνωσε με ιδιαίτερο τρόπο ο ίδιος, «Δεν ξέρω αν θα χαλάσω κανένα πλάνο της ομάδας, αλλά λυπάμαι. Θα συνεχίσω να παίζω στην Μπέτις για έναν ακόμη χρόνο».

Όταν δεν είχε αγωνιστεί σε φιλικό λόγω... αλκοόλ

Το ότι είναι επαγγελματίας στο 100% του, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, αλλά υπάρχουν και στιγμές χαλάρωσης, όπως το καλοκαίρι, όταν η Μπέτις αντιμετώπισε σε φιλικό την Γουλβς και ο Χοακίν δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο. 

Ο λόγος; Ένα ποτηράκι αλκοόλ, εντάξει μπορεί και παραπάνω καθώς βρισκόταν σε κατάσταση hangover και έμεινε να ξεκουραστεί καθώς δεν ήταν σε κατάσταση όπου θα μπορούσε να βρεθεί στο γήπεδο.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.