Από σύνολο του build up, ο ΠΑΟΚ έγινε ομάδα που εκτελεί σε λίγα δεύτερα

Κώστας Πετρωτός28 Σεπτεμβρίου 2023

Δεν μπορώ να βγάλω από την σκέψη μου την κουβέντα που μου είπε χθες το βράδυ άνθρωπος που βρέθηκε στα αποδυτήρια της Τούμπας και είδε τον προπονητή του Βόλου, Κώστα Μπράτσο, μετά την συνέντευξη Τύπου. Αντιλήφθηκε την ενόχλησή του από την αμηχανία στην οποία βρέθηκε όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αγωνιστικού χαρακτήρα, την ώρα που η οικογένειά του, φίλοι και συγγενείς, ταλαιπωρούνταν από την θεομηνία στην πόλη της Μαγνησίας. Επειδή ήμουν από εκείνους που του ζήτησαν σχόλιο επί αγωνιστικού θέματος, μη έχοντας πλήρη εικόνα του μεγέθους της αγωνίας που βίωνε, του ζητώ (όπως έκανα και από την σελίδα μου στο facebook), δημόσια συγνώμη και εύχομαι να είναι όσο τη δυνατό μικρότερη η ταλαιπωρία των δικών του ανθρώπων και η ζημιά που έχουν υποστεί.

Προφανώς και δεν μπορεί να μπει οτιδήποτε άλλο πάνω από την στεναχώρια για όσα συνέβησαν χθες στον Βόλο και άλλες διπλανές περιοχές και φυσικά πρέπει να το συνυπολογίσουμε αυτό στην κριτική του χθεσινού αγώνα.

Πιθανόν, μάλιστα, ορισμένοι παίκτες της ομάδας της Μαγνησίας να μην μπορούσαν να έχουν στο 100% την συγκέντρωσή τους στο παιχνίδι, αν και ο προπονητής τους στα λίγα που είπε για την αναμέτρηση, υπογράμμισε ότι η ομάδα του δεν μπήκε άσχημα στο ματς.

Και είναι αλήθεια αυτό αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το 18’ που ο Παπαδόπουλος είχε τις δύο επεμβάσεις, αρχικά σε σουτ του Σαμάτα και στην συνέχεια του Τάισον, οι γηπεδούχοι δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν απειλή μπροστά από τον νεαρό γκολκίπερ, που έχει αναδειχθεί από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, ενώ οι φιλοξενούμενοι «πάτησαν» και στην περιοχή του Κοτάρσκι.

Από το χρονικό σημείο εκείνο και έπειτα όταν ο Αντρίγια αρχικά και ο Τάισον στην συνέχεια ανέλαβαν ρόλο μπροστάρη στις επιθέσεις του ΠΑΟΚ, η εικόνα άλλαξε. Οι γηπεδούχοι άρχισαν να παράγουν ευκαιρίες στις οποίες αρχικά έλεγε «όχι» ο Παπαδόπουλος, στην συνέχεια τα δοκάρια και τελικά οι γηπεδούχοι βρήκαν δίχτυα.

Θα αδικήσουμε πολύ το νόημα που θέλει να εκπέμψει αυτό το άρθρο, αν σταθούμε στο κομμάτι της διαιτησίας και ειδικά στην φάση του 1-0 που ο Μανούχος έστειλε τον Σιδηρόπουλο να κάνει on field review. Τι έψαχνε ο διαιτητής από την Αργολίδα ως παράβαση; Ενεργό οφσάιντ του Εκόνγκ σε φάση που ο Κουλιεράκης εκτέλεσε μόνος απέναντι από τον Παπαδόπουλο; Ας το προσπεράσουμε…

Τον... άλλαξαν οι παίκτες που έχει

Εκεί που οφείλουμε να εστιάσουμε είναι στο ποδόσφαιρο που παίζει φέτος ο ΠΑΟΚ και είναι εντελώς διαφορετικό από την προπέρσινη σεζόν και πολύ πιο εξελιγμένο σε σχέση με πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ του build up και του χτίζω με υπομονή την επίθεση σε έναν ελεγχόμενο ρυθμό όσο πάει και εμφανίζεται λιγότερο. Πλέον, ο Δικέφαλος υιοθετεί ένα άμεσο παιχνίδι που μας παραπέμπει σε αυτό που έπαιζε το καλοκαίρι του 2020 με τον Αμπέλ Φερέιρα και ένα σύστημα 3-4-2-1. Όχι, ο Λουτσέσκου δεν εγκατέλειψε το αγαπημένο του 4-2-3-1, όμως, το τωρινό είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο της πρώτης θητείας του. Και είναι διαφορετικό γιατί έχουν αλλάξει και οι παίκτες που συγκροτούν το ρόστερ. Εκείνη την περίοδο ήταν ο Πέλκας και ο Μπίσεσβαρ εν μέρει οι παίκτες που εφορμούσαν προς την αντίπαλη περιοχή, πλέον ο ΠΑΟΚ έχει τρεις με μεγάλη ικανότητα στο να κάνουν κούρσα με την μπάλα, να βγάλουν με υποδειγματικό τρόπο την ομάδα από το αμυντικό στο επιθετικό τρανζίσιον. Ο Τάισον και ο Αντρίγια είναι οι μετρ του είδους, τους ακολουθεί ο Κωνσταντέλιας και εν μέρει και ο Μουργκ. Αν κανείς θυμηθεί το στυλ των γκολ που έχει σημειώσει ο ΠΑΟΚ φέτος, θα διαπιστώσει πως σήμα κατατεθέν του είναι αυτά με γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση.

Το καλοκαίρι του 2020, ο ΠΑΟΚ το έκανε αυτό πολύ αυτό από τα άκρα με Γιαννούλη, Αντρίγια, Τζόλη και όσο ήταν στην ομάδα, τον Ακπομ. Πλέον το κάνει από όλες τις πλευρές του γηπέδου, λόγω της ποιότητας των παικτών που διαθέτει.

Ο καλύτερος στην Ελλάδα στο οδήγημα μπάλας ανήκει στον ΠΑΟΚ

Και δεν είναι μόνο ότι ο ΠΑΟΚ διαθέτει παίκτες ικανούς στο «οδήγημα της μπάλας», όπως αναφέρεται ο όρος στα βιβλία προπονητικής. Από τον περασμένο χειμώνα, στο ρόστερ του βρίσκεται ο καλύτερος στο ελληνικό πρωτάθλημα σε αυτό τον τομέα, ο Τάισον. Ενας παίκτης που σε νεότερη ηλικία ήταν και σε όλο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ένας από τους καλύτερους στο να τρέχει με την μπάλα και με αυτή την απίστευτη ικανότητά του αποσυντονίζει τις αντίπαλες άμυνες. Ο Βραζιλιάνος δεν έχει την τεχνική άλλων παικτών να πετά την μπάλα μπροστά και να σπριντάρει χωρίς αυτή, αλλά τρέχει κουβαλώντας την και μάλιστα έχει την ικανότητα να επιταχύνει κιόλας. Η φάση του 2-0 χθες-μπράβο και στον Μουργκ που τον ακολούθησε και έκανε και εξαιρετικό τελείωμα-είναι για να διδάσκεται σε σεμινάριο. Από το πώς ο Τάισον κατεβάζει την μπάλα μέχρι την διαγώνια πάσα στον σωστό χώρο που κάνει στον Αυστριακό. Καλό θα είναι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ να σκεφτεί την παρουσία του ανά τακτά χρονικά διαστήματα στις προπονήσεις των τμημάτων της Ακαδημίας για να δείξει στα μικρά παιδιά πώς ένας ποδοσφαιριστής οφείλει να παίζει με την μπάλα. Φυσικά, δεν είναι μόνο ότι διαθέτει τεχνική, αλλά έχει και αυτό το πάθος του μεγάλου παιδιού που απολαμβάνει το παιχνίδι. Γι’ αυτό μεταξύ σοβαρού και αστείου είπε στον Λουτσέσκου «μην με βγάλεις ποτέ ξανά αλλαγή», δευτερόλεπτα μετά την αντικατάστασή του. Παθιάζεται να παίζει ποδόσφαιρο, δεν ενοχλείται από εγωισμό όταν γίνεται αλλαγή, αλλά επειδή σταματά να παίζει.

Για τον ΠΑΟΚ είναι ευλογία που, στα χρόνια που έχει βγάλει τα μεγαλύτερα ταλέντα του, τον Κωνσταντέλια, τον Τζίμα, ακόμη και τον Κουλιεράκη, διαθέτει στις τάξεις του έναν ποδοσφαιριστή του διαμετρήματος και των εμπειριών που έχει συλλέξει ο Τάισον και το ίδιο ισχύει και για τον Βιεϊρίνια. Καλύτερους δάσκαλους δεν θα μπορούσε να βρει και καλό είναι ο Γιάννης, ο Στέφανος και ο Κώστας, όπως και τα άλλα παιδιά, να το εκμεταλλευτούν.

Βιεϊρίνια και Τάισον είναι ένα δίδυμο απολαυστικό για τα αποδυτήρια και αν ψάχνετε και ένα ακόμη παράδειγμα για να πειστείτε, δείτε πώς ο Αντρέ αγκάλιασε, κυριολεκτικά και μεταφορικά με μία ανάρτησή του, τον Τσιγγάρα που λύγισε στο φινάλε φορώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού.

Και κάτι επ΄ αυτού. «Ήταν εντολή του κόουτς να δώσω το περιβραχιόνιο στον Χάρη, κανονικά θα το έδινα στον Αντρίγια αλλά βγήκε και εκείνος. Του άξιζε το περιβραχιόνιο, ζει εδώ, μεγάλωσε εδώ, το άξιζε...», αποκάλυψε ο Σβαμπ και προφανώς ορισμένοι μπορούν να ξανασκεφτούν αν ο Λουτσέσκου… νιώθει την σχέση ορισμένων παιδιών με τον σύλλογο…

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.