Ανακαλύφθηκε εργαλείο 500 ετών, εικάζεται πως το χρησιμοποιούσε ο Κοπέρνικος

Metrosport Team02 Σεπτεμβρίου 2024

Ένα σπάνιο εργαλείο ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πολωνία. Εκτιμάται πως είναι 500 ετών και εικάζουν ότι το χρησιμοποιούσε ο Κοπέρνικος!

Πρόκειται για μια πυξίδα, η οποία είναι χάλκινη και μόλις η τρίτη αυτού του είδους που βρέθηκε στην Πολωνία.

Στον πασίγνωστο αστρονόμο Νικόλαο Κοπέρνικο αποδίδουν το σπάνιο εργαλείο πλοήγησης που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Πολωνία.

Η χάλκινη πυξίδα 500 ετών αποκαλύφθηκε στους κήπους του Φρόμπορκ (μέρος στο οποίο ο Κοπέρνικος πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του) και η ανακάλυψη έγινε από την Warminska Grupa Eksploracyjna, ομάδα εξερευνητών που ανακοίνωσαν το εύρημά τους στις 4 Αυγούστου 2024.

Η πυξίδα παραδόθηκε στις αρχαιολογικές υπηρεσίες Detekt, οι οποίες εξακρίβωσαν ότι η πυξίδα χρονολογείται μεταξύ του 15ου και του 16ου αιώνα, ευθυγραμμίζοντάς την με την περίοδο κατά την οποία έζησε και εργάστηκε ο Κοπέρνικος.

Ο Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος και μαθηματικός, είναι διάσημος για το ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος, το οποίο πρότεινε ότι ο Ήλιος και όχι η Γη βρίσκεται στο κέντρο. Η πιθανή σύνδεση μεταξύ του Κοπέρνικου και αυτού του εργαλείου πλοήγησης έγκειται στην τοποθεσία του: τους κήπους του Φρόμπορκ, όπου διέμενε και διεξήγαγε μεγάλο μέρος της αστρονομικής του έρευνας. Είναι εύλογο ότι μια τέτοια πυξίδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ακριβείς μετρήσεις και υπολογισμούς που ήταν απαραίτητοι για τις μελέτες του σχετικά με τους ουρανούς.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.