Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Metrosport Team23 Ιουνίου 2024

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τον ιδιωτικό τομέα, όμως, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η απόφαση για το αν θα λειτουργήσουν τα καταστήματα επαφίεται στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους.

Αυτό σημαίνει ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργήσουν κανονικά, ή με ειδικό ωράριο σε κάποιες περιπτώσεις. 

Το ίδιο ισχύει για φαρμακεία και βενζινάδικα. Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα μόνο σε περιοχές όπου οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν ορίσει την ημέρα ως επίσημη αργία και για το λιανεμπόριο.

 Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και η Πάτρα, με τον εμπορικό σύλλογο της τελευταίας να γνωστοποιεί πως τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά καθώς «η ημέρα αυτή έρχεται να καλύψει τις επιπλέον ώρες του εορταστικού ωραρίου των Χριστουγέννων. Επειδή η ανωτέρω απόφαση λαμβάνεται κατά παράδοση κάθε χρόνο, παρακαλούμε να γίνει σεβαστή από το σύνολο της τοπικής αγοράς».

Στη Θεσσαλονίκη, εξάλλου, όπως έχει ανακοινωθεί τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά του Αγίου Πνεύματος.

 Τι ισχύει για δημόσιο, σχολεία, τράπεζες

 Εν αντιθέσει με τον ιδιωτικό τομέα, αργία είναι σε κάθε περίπτωση για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους εργαζομένους στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κλειστά μένουν επίσης τα σχολεία και οι τράπεζες.

 Πώς αμείβεται η αργία του Αγίου Πνεύματος

 Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΓΣΕΕ, στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

 Η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ρεπό με την ημέρα του Αγίου Πνεύματος εφόσον λογίζεται ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

 Όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν κατά την αργία του Αγίου Πνεύματος, δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό).

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.