Μήνυμα ενόψει εκλογών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση, τότε η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα, ενώ παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι στο τέλος του 2023 θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, ανακοίνωσε αύξηση στα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ κατά 8%, που αφορά 200.000 πολίτες.
Την ίδια ώρα σήμα στις αγορές για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει φέτος την επενδυτική βαθμίδα, στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα - Πρόοδος - Προοπτική» οργανώνει το υπουργείο Οικονομικών.
Βασικά ερωτήματα στην εκδήλωση, είναι αν η ελληνική οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και βεβαίως, ποια είναι η προοπτική της.
Ακολούθησε προβολή βίντεο, στη διάρκεια του οποίου μεταδόθηκε μήνυμα της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κρισταλινα Γκεοργκίεβα, που απένειμε εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:
-Μέσα από πολλές κρίσεις ο τόπος μας κατάφερε να συμβαδίζει με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, έκανε άλματα τα βήματά του για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, ώστε η Ελλάδα θα αποτελεί σήμερα την ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης. Τίποτα δεν θυμίζει την υπερχρεωμένη χώρα της μνημονιακής επιτήρησης, με τη μηδενική αξιοπιστία, τη διχασμένη κοινωνία.
-Το καλοκαίρι τοτ 2019 κάναμε νέα αρχή. Εκτινάξαμε την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, το κλείσιμο του 2022 μας βρίσκει με τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Φιλοδοξούμε ότι θα διατηρήσουμε σε συνδυασμό με τον τουρισμό
-Ο δείκτης της ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μια παράμετρος της συνολικής ευημερίας. Δημιουργήθηκαν κοντά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ρίξαμε ποσοστά ανεργίας κοντά στις 7 μονάδες.
-Η απασχόληση αυξήθηκε περισσότερο σε νέους και στις γυναίκες, πρώτες ενδείξεις αντιστροφής του brain drain.
-Ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ έφτασε τα 780 ευρώ
-Οι συνταξιούχοι είδαν αύξηση μετά από 12 χρόνια, κοντά στο 8%.
-Οι πιο ευάλωτοι είδαν δίπλα τους την πολιτεία σε κάθε δυσκολία από τις πολλές και ξαφνικές που υπήρξαν.
-Ολα αυτά δεν συνέβησαν σε ομαλό περιβάλλον, αλλά εν μέσω πανδημίας, υβριδική επίθεση στα σύνορα, επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων, ενεργειακή κρίση.
-Κληθήκαμε να κάνουμε δύσκολες επιλογές, που μας δικαιώνουν.
-Συμμερίζομαι την αισιοδοξία του Πασκάλ Ντόναχιου για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα ανακτήσει εντός του 2023 την επενδυτική βαθμίδα.
Ο πρωθυπουργός, συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα επιτεύγματα δεν ήρθαν με το πάτημα ενός κουμπιού, δεν είχα υποσχεθεί θαύματα, είχα περιγράψει ένα όραμα, ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάταξης της οικονομίας με πολλή και σκληρή δουλειά με:
-Τολμηρές μεταρρυθμίσεις- υλοποιήθηκαν πάρα πολλές
-Αλλαγή στο δημοσιονομικό μίγμα. Είχαμε δεσμευθεί για μείωση φόρων και το κάναμε, μειώσαμε πάνω από 50 φόρους. Να δούμε τα επίσημα στοιχεία για το πρωτογενές έλλειμμα. Είμαι βέβαιος ότι το 2023 η χώρα θα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα.
-Εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Υπήρχε έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα είχαν οι τράπεζες πάνω από 40% κόκκινα δάνεια, πλέον είναι μονοψήφια τα ποσοστά.
Η Ελλάδα, είπε ο κ.Μητσοτάκης έκανε ρεκόρ στις εξαγωγές. Οι δείκτες της οικονομίας αφορούν όλους όσοι ξέρουν να μεταφράζουν αριθμούς, αυτό που έχει σημασία είναι να νιώσει και ο πολίτης ότι από αυτά προκύπτει και η δικιά του καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι πλέον το αναγνωρίζουν οι πολίτες. Η κοινωνία είδε στην πράξη την κολοσιαία στήριξη άνω των 50 δισ. που την κράτησε όρθια μέσα στις κρίσεις, όπως για παράδειγμα την επιστρεπτέα προκαταβολή. Το κράτος προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. Οι πολίτες βλέπουν το πλεόνασμα του δημοσίου πλούτου να επιστρέφει. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολιτικής που πρεσβεύουμε. μεγαλύτερης αμοιβές και μεγαλύτερη φροντίδα στους πιο ευάλωτους.
-Ξέροντας ότι οι αναπηρικές συντάξεις αυξήθηκαν, δεν τις ακολούθησαν τα σχετικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Τελευταία συμβολική και ουσιαστική κίνηση την άμεση αύξηση των επιδομάτων κατά 8%., ενισχύοντας 200.000 συμπολίτες μας.
Ντόναχιου: Βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ενώ έκανε αναφορά και στην πρόοδο που έκανε η ελληνική οικονομία και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα
Στην ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πορεία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας, σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Ό,τι είπαμε το κάναμε, παρά τις ανατροπές και τις διαδοχικές κρίσεις, χτίζοντας νέα σχέση με τους πολίτες, είπε ο υπουργός Οικονομικών. Καταφέραμε συλλογικά η οικονομία μας να διακρίνεται σήμερα για υψηλή ανθεκτικότητα και δυναμική. Μειώσαμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κυρίως για τη μεσαία τάξη. θεσπίσαμε κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων και ανθρώπινου δυναμικού, στηρίξαμε τους πολίτες σε κάθε κρίση. Ενισχύσαμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών με παρεμβάσεις όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η αύξηση των συντάξεων, προγράμματα για προσιτή στέγη σε νέα ζευγάρια. Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από το 2019. Υλοποιήσαμε αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη χώρα μας, εκσυγχρονίσαμε δημόσια περιουσία όπως το Ελληνικό, εξυγιάναμε επιχειρήσεις όπως τα ναυπηγεία, εφαρμόσαμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Εφαρμόσαμε συνετή δημιοσονομική πολιτική και διορατική εκδοτική στρατηγική. Έτσι καθίσταται απολύτως εφικτή η επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. παράλληλα, ο κ.Σταϊκούρας έκανε γνωστό ότι η χώρα κατέγραψε μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για το 2022.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε ότι η χώρα πέτυχε πολύ σημαντικές επιδόσεις στον τομέα της οικονομίας, παρά τις κρίσεις. Μειώθηκε το δημόσιο χρέος κατά 15% σε σχέση με το 2018, ενώ οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 45%. Πετύχαμε κόντρα στη λογική των προκατόχων μας. Η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση σε αντιλαμβανόταν πώς λειτουργεί η ιδιωτική οικονομία. Η Ελλάδα, είπε, είναι πρωτοπόρα στην αξιοποίηση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχουν ξεκινήσει τεράστιες επενδύσεις. Το Ταμείο, είπε, έχει πολλαπλά συστήματα ελέγχου και θα μπορέσει να βοηθήσει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Υποβάλαμε αίτημα για επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ΕΕ. Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται περισσότερο από τον πολιτικό κίνδυνο. Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο: οπισθοδρόμηση ή αστάθεια και πειραματισμοί ή ανάπτυξη, σταθερότητα, καλύτερο μέλλον.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Μεταξύ άλλων, σημείωσε, ότι η δυναμική στην οποία έχει εισέλθει η ελληνική οικονομία αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες. Η Ελλάδα είπε, προσαρμόζεται για την ανάπτυξη και την προέλκυση επενδύσεων, ενώ αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Παράλληλα, έχουν γίνει φορολογικές παρεμβάσεις για να δημιουργηθεί ασφαλές και σταθερό πλαίσιο για τις επενδύσεις.