Κρίνω ως εξαιρετική την πρωτοβουλία του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ να αναγορεύσει επίτιμο διδάκτορα τον Νίκο Γκάλη. Είναι κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού και αποτυπώνει την τεράστια προσφορά του κορυφαίου Έλληνα αθλητή, στον αθλητισμό και τον πολιτισμό και αποτελεί την ελάχιστη επιβράβευση του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στην κοινωνία.
Ο Γκάλης είναι αθλητής που σε εποχή που το μπάσκετ επιχειρούσε να ισορροπήσει μεταξύ ερασιτεχνισμού και επαγγελματισμού, παρότι είχε φτάσει στο σημείο να είναι ένα αθλητικό είδωλο, παρέμεινε σεμνός και ταπεινός στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα στην αθλητική κοινωνία και όχι μόνο. Απ’ αυτά που έχουν μεγάλη ανάγκη όλοι οι Έλληνες ανεξαρτήτως ηλικίας.
Άτομο που δεν προκάλεσε με την συμπεριφορά του ο Νίκος Γκάλης, αγαπήθηκε απ’ όλους τους Έλληνες και σε κάθε κάλεσμα έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα της κοινωνίας. Η πλειονότητα της οποίας έχει μεγάλη ανάγκη από αθλητικά είδωλα. Τα σέβεται, τα αγκαλιάζει και τα αποθεώνει όποτε της δίνεται η ευκαιρία. Αλλοίμονο σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι αθλητισμός είναι φανατισμός, βία και ηχορύπανση σε αγώνες ποδοσφαίρου. Υπάρχουν πρόσφατα παραδείγματα τα οποία μας πείθουν για το αντίθετο.
Το ΣΕΦ πριν από λίγες ημέρες στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στίβου πλημύρισε από χιλιάδες κόσμου για να παρακολουθήσουν τον αθλητή-φαινόμενο Μίλτο Τεντόγλου. Το ίδιο έγινε και στο ΟΑΚΑ για να χειροκροτήσουν τον Στέφανο Τσιτσιπά.
Προηγήθηκε η κοσμοσυρροή στους αγώνες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ στην οποία ήταν παρών ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Υπάρχουν κι άλλα ελληνόπουλα που μεσουρανούν στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Ο Τζορτζ Καρλαύτης, θριάμβευσε το αμερικάνικο φούτμπολ (Super bowl).
Στις κορυφές του κόσμου και ο Αλέξανδρος Γκιννής, δευτεραθλητής στις χιονοδρομίες. Μοιάζει με όνειρο αλλά είναι πραγματικότητα. Η Ελλάδα που «πονάει» σε υποδομές και σε οργανωμένα αθλητικά αναπτυξιακά προγράμματα έχει άξιους πρεσβευτές σε τέσσερα αθλήματα. Αθλητές που αποτελούν είδωλα για τη νεολαία, που προσφέρουν με τις επιτυχίες τους, με την ευρύτερη έννοια, κοινωνικό έργο και αγκαλιάζονται από τον κόσμο. Απ’ όλους εκείνους οι οποίοι είναι οι υγιείς οπαδοί του αθλητισμού. Που δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις γιατί έχουν αθλητική κουλτούρα και καθαρή σκέψη. Κι ευτυχώς είναι χιλιάδες και το αποδεικνύουν κάθε φορά που τους δίνεται η ευκαιρία.
FOCUS
Πιστεύω ότι μετά την αποτυχία το Final 8 να προσελκύσει κόσμο τις κερκίδες του κλειστού του Ηρακλείου η διοίκηση της ΕΟΚ θα πρέπει να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση. Εκτός κι αν πάρει το ρίσκο και συνεχίσει τον θεσμό του Κυπέλλου με την ίδια μορφή με έδρα την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη ή διορθώσει πιθανά λάθη που έγιναν στην παρθενική διοργάνωση.