Με έξωση κινδυνεύουν 32.115 δανειολήπτες του τ.ΟΕΚ που δεν ρύθμισαν οφειλές ετών

Metrosport Team01 Οκτωβρίου 2022

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε η υλοποίηση νέας ρύθμισης ή η παράταση της υπάρχουσας, επικαλούμενη μάλιστα και την γνώμη της Δ.ΥΠ.Α αρνήθηκε την εκ νέου νομοθέτηση της παράτασης έτσι ώστε να ανοίξει η πλατφόρμα και να δοθεί η δυνατότητα για όσους δεν έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα από τους 81.715 δικαιούχους δανειολήπτες, οι 32.115 εξ αυτών, ποσοστό περίπου 40% δεν έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής παρότι είχαν δοθεί τέσσερις παρατάσεις με τελευταία στις 30 Ιουνίου 2021.

Ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη του ΟΕΚ, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (τ. ΟΕΚ) δεν απέστειλε εξατομικευμένες ενημερώσεις (mail, επιστολές κ.α) στους δανειολήπτες για την δυνατότητα ρύθμισης τους με αποτέλεσμα να μην αποδεικνύεται από πουθενά ότι έχουν ενημερωθεί όλοι οι δανειολήπτες.

Επίσης ακόμα και εάν κάποιοι γνώριζαν αλλά δεν έκαναν ρύθμιση, επιβάλλεται το Κράτος να έχει φροντίσει να δίνεται σε οποιαδήποτε στιγμή η δυνατότητα ρύθμισης δεδομένου ότι στην οικονομική-οικογενειακή ζωή του κάθε νοικοκυριού συμβαίνουν πολλά απρόοπτα για τα οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (λόγοι υγείας, ανεργία, ακρίβεια κ.α).

Για τους 32.115 δανειολήπτες που δεν έχουν κάνει αίτηση δεν υπάρχει καμιά απολύτως δυνατότητα ρύθμισης, ενώ οι τόκοι και οι προσαυξήσεις από τις απλήρωτες δόσεις θα δημιουργήσουν ένα μεγάλο συσσωρευμένο χρέος που θα είναι και πάλι βέβαιο ότι δεν θα αποπληρωθεί.

Ο κ. Κ. Λιβέρης, σημειώνει ότι είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι λογιστικές καρτέλες των δανειοληπτών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους (διεύθυνση, τηλέφωνο, mails), να αποσταλούν εξατομικευμένες ενημερώσεις και να χορηγηθεί εκ νέου παράταση για ένα επιπλέον έτος.

Επιπλέον θα πρέπει να τροποποιηθεί η Υ.Α έτσι ώστε να μην υποχρεούται η Δ.ΥΠ.Α να αποστείλει στην Εφορία την οφειλή για όσους δεν είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των δόσεων τους αφού τα εν λόγω δάνεια χορηγήθηκαν με την στεγαστική προστασία της εργατικής κατοικίας.

Κατόπιν είναι απαραίτητο να νομοθετηθεί η δυνατότητα ρυθμίσεων για όσους οριστικά δεν ενταχθούν αλλά αιτηθούν κατόπιν μέσω της εξουσιοδότησης στο Δ.Σ Δ.ΥΠ.Α εξατομικευμένης εξέτασης και έγκρισης των αιτήσεων δανειοληπτών χωρίς χρονικό όριο λήξης της ανωτέρω γενικής ρύθμισης.

Παρότι εξαγγέλθηκαν πριν λίγες ημέρες νέα στεγαστικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν από αρχές του 2023 κυρίως από την Δ.ΥΠ.Α αφού ως καθολικός διάδοχος, το αποθεματικό του ΟΕΚ ήδη το διαχειρίζεται από το 2012, δυστυχώς δεν έχει συζητηθεί καν ποια νέα Δομή (Γενική Διεύθυνση) θα τα υλοποιήσει αφού η υφιστάμενη Διεύθυνση με τις λιγοστές θέσεις εργασίας έχει δομηθεί και στελεχωθεί μόνο για τις στεγαστικές εκκρεμότητες του ΟΕΚ και όχι για τις αυξημένες ανάγκες υλοποίησης στεγαστικών προγραμμάτων που αφορούν χιλιάδες δικαιούχων σε Πανελλαδικό επίπεδο ενώ σε όλες τις υπηρεσίες της Δ.ΥΠ.Α ανά την Ελλάδα το στεγαστικό αποτελεί ένα αντικείμενο δεύτερης κατηγορίας με ελάχιστους υπαλλήλους να το διεκπεραιώνουν.


πηγή: bankingnews.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Προτείνουμε