Η Ακαδημία Χανιώτης-Παλιουρίου δημιουργήθηκε το 2018, ενώνοντας τις δύο ακαδημίες, με κύριο στόχο να φέρουν τα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά να εξελιχθούν σωματικά, κοινωνικά και ψυχολογικά.
Το προπονητικό επιτελείο της ακαδημίας απαρτίζουν καταρτισμένοι προπονητές, οι Δημήτρης Ματάμης, Κωνσταντίνος Κοσμαδέλης, Μαναλούτσος Κωντσταντίνος, Γιώργος Ζτούπας και Βρασταμηνός Κώστας, οι οποίοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο. Μεγάλος στόχος της ακαδημίας είναι να καλλιεργεί τον σεβασμό προς τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους.
Το Metrosport.gr επικοινώνησε με τον Κωνσταντίνο Κοσμαδέλη για το εγχείρημα της Ακαδημίας Χανιώτης-Παλιουρίου: «Έχουμε μαζέψει παιδιά απ’ όλα τα χωριά, Πολύχρονο, Χανιώτη, Πευκοχώρι, Παλιούρι και Αγία Παρασκευή. Αυτή τη στιγμή στην ακαδημία υπάρχουν περισσότερα από 60 παιδιά, ηλικίας 5-16 ετών. Φέτος θα δημιουργηθεί ένα τμήμα Κ-16 και ένας μελλοντικός στόχος μας είναι τα παιδιά της Κ-16 που δεν θα μπορούν λόγω ηλικίας να συνεχίζουν στην Κ-16 να ενσωματωθούν σε μια ανδρική ομάδα που θα συμμετέχει στις μικρές κατηγορίες της ΕΠΣ Χαλκιδικής.
Τα παιδιά της περιοχής δεν έχουν κάποια ασχολία, πέρα του ποδοσφαίρου, διότι ο δήμος δεν έχει μεριμνήσει όσο θα έπρεπε για τον αθλητισμό. Αυτή είναι η μοναδική τους διέξοδος, οπότε με αφορμή αυτό δημιουργήσαμε την ακαδημία. Αυτοί που βοηθούν είναι οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι είναι κοντά σε αυτό το εγχείρημα, και ορισμένοι ιδιώτες που κάνουν κάποιες δωρεές.
Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στο γήπεδο της Χανιώτης, το οποίο δεν χρησιμοποιεί η ομάδα, γιατί είναι ακατάλληλο για Γ Εθνική. Επίσης, χρησιμοποιούμε το γήπεδο του Παλιουρίου και το 5Χ5 της Χανιώτης, για τις πιο μικρές ηλικίες.
Ουσιαστικά όλοι μας είμαστε λάτρες του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου και του ερασιτεχνικού. Ένα βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεφύγουν από άσχημες καταστάσεις και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, που είναι υγεία. Ειδικά όταν βλέπουμε τα παιδιά να χαίρονται, γεμίζουμε και εμείς με χαρά. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη "πληρωμή" για εμάς που ασχολούμαστε με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο.
Ο χαρακτήρας της ακαδημίας είναι πιο ρομαντικός, σε σχέση με ακαδημίες της Θεσσαλονίκης. Σε έναν αγώνα θα αγωνιστούν όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα αν κάποιο παιδί δεν είναι το ίδιο καλό με κάποιο άλλο, θα πάρει τον ίδιο χρόνο συμμετοχής. Θέλουμε μαζικότητα και όχι επιλεκτικότητα στον αθλητισμό. Είμαστε μια ομάδα, μια οικογένεια, και για αυτό τα τμήματά μας είχαν υπέροχη παρουσία τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει στήριξη μεταξύ των παιδιών και για αυτό έχουμε επιτυχίες».
Το πρόβλημα παραγωγής νεαρών ποδοσφαιριστών είναι υπαρκτό εδώ χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πιστεύετε πως έχουν γίνει βήματα ώστε να το αντιμετωπίσουμε; «Το βήμα έχει γίνει, απλά οι καρποί θα φανούν μετά από χρόνια. Δεν είναι πολλά χρόνια που οι ομάδες ασχολούνται με τις ακαδημίες τους.
Θα σας πω ένα μικρό παράδειγμα για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτό. Η ΕΠΣ Χαλκιδικής που έβγαζε μεικτές ομάδες τερμάτιζαν τελευταίες. Φέτος πήγε πάρα πολύ καλά, έφτασε σε τελικούς και ημιτελικούς, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ. Υπάρχει μια πρόοδος, αλλά χρειάζεται υπομονή για να φανούν τα αποτελέσματα, δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη.
Χρειάζεται να συνεχίσουν οι ακαδημίες να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο. Είμαστε σε πολύ καλύτερο δρόμο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που δεν υπήρχε τίποτα.
Η ακαδημία η δική μας τα τελευταία χρόνια έχει τρομερές παρουσίες. Έφτασε σε δύο τελικούς τα τελευταία δύο χρόνια, η Κ-12 πήγε και το 2021/22 και το 2022/23 σε τελικούς, ενώ η Κ-14 έφτασε μέχρι τον ημιτελικό. Μια μικρή ακαδημία, όπως η δική μας, με πολύ καλή παρουσία συνεισφέρει προς την κατεύθυνση που αναφέραμε προηγουμένως, άλλα και οι υπόλοιπες ακαδημίες βοηθούν.
Εφόσον, συνεχίσουν να υπάρχουν εθελοντές-προπονητές που συνεχίζουν την ενασχόλησή τους με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο».