Βάσει των άγραφων νόμων του επαγγελματικού αθλητισμού, το αποτέλεσμα εδραιώνει ή απομακρύνει έναν προπονητή, τούτο όμως δεν επιβεβαιώθηκε στην περίπτωση του Άκη Μάντζιου και της απομάκρυνσής του από την τεχνική ηγεσία για την πρόσληψη του Τζον Φαν’τ Σχιπ γιατί η νίκη επί του Ατρόμητου – εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε – ότι μέτρησε ελαχίστως…
Κρίνοντας από τα δεδομένα λήψης της απόφασης διαζυγίου είναι προφανές ότι το αγωνιστικό κομμάτι έπαιξε κάποιο ρόλο, όχι όμως τον καταλυτικό. Καιρό τώρα επικρατούσε η αίσθηση ότι αυτή η συνεργασία δεν θα μακροημέρευε.
Ακόμη μάλιστα και το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου, στο ξενοδοχείο στο οποίο είχε καταλύσει η αποστολή του Άρη έπειτα από τη συντριβή από την ΑΕΚ, όταν ο Άκης Μάντζιος έθεσε εαυτόν στη διάθεση της διοίκησης προτάσσοντας την πρόθεση παραίτησης εάν κι εφόσον εκτιμηθεί ότι ο ίδιος ήταν το πρόβλημα.
Εκεί φάνηκε ότι το τελευταίο ήταν βαθύτερο.
Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα το περιέγραψε μες τις άκρες μιλώντας για το κλίμα στα αποδυτήρια μετά από νίκες και ήττες. Τούτο ήταν βαρύ καιρό τώρα.
Πράγματι ο Θόδωρος Καρυπίδης δεν είναι ιδιοκτήτης… εξ’ αποστάσεως. Ίσα-ίσα που βασική επιδίωξή του είναι η προσωπική επαφή με τους παίκτες και ως ένα βαθμό, η άντληση πληροφοριών για την καθημερινότητα της ομάδας.
Κι αυτό είχε διαπιστώσει, ότι το κλίμα είχε στραβώσει. Αφού διαπίστωσε ότι δεν έπιασαν τόπο ούτε οι δικές του προσωπικές επαφές, αποφάσισε να τραβήξει μια γραμμή αλλά αυτή ήταν… θεόστραβη ως προς τη μεθοδολογία λήψης αυτής.
Ένα ελληνικό ρητό λέει ότι… «όποιος νύχτες περπατεί, λάσπες και σκατά πατεί» κι αυτή η απομάκρυνση έγινε άγριο ξημέρωμα. Λάθος.
Ο Άκης Μάντζιος δεν αποχωρεί ως αποτυχημένος.
Ναι, τον βαραίνει η εικόνα της ομάδας στον χαμένο τελικό του Κυπέλλου, υποψιάζομαι μάλιστα ότι αυτός ο κόμπος παραμένει στο λαιμό του. Αγωνιστικά αφήνει τον Άρη δύο βαθμούς από την τετράδα με όλα όσα συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν τα οποία θυμίζουν την αρχαία Ελλάδα προ εποχής Κλεισθένη.
Οι προνομιούχοι καμαρώνουν για τη βολική αντιμετώπιση και οι άλλοι παλεύουν να επιβιώσουν όταν παίζουν μαζί τους. Αποχωρεί μετά από νίκη και καλό ποδόσφαιρο για περίπου 50 αγωνιστικά λεπτά παρότι οι συνθήκες εργασίας του τελευταίου διμήνου απείχαν αρκετά από το επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να ήταν.
Κι αυτό οδήγησε στον κλονισμό κάποιων σχέσεων. Κανείς δεν θα το παραδεχθεί δημοσίως κι όποιος το αναφέρει θα κινδυνέψει να χαρακτηριστεί «Δον Κιχώτης» μα αυτή είναι η αλήθεια.
Το πού βρίσκεται η ευθύνη ας το κοιτάξουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι κι ας προσέξουν να μην επαναληφθεί.
Πάμε στο σήμερα.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας κοίταξα λεπτομερώς τη λίστα των free agents προπονητών, όπως είναι αναρτημένη στο Transfermarkt. Δίχως την παραμικρή πληροφορία, περισσότερο λόγω αίσθησης.
Οι Ισπανοί προπονητές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι… άπιαστοι. Και το μάτι εστίασε στην περίπτωση του Τζον Φαν’τ Σχιπ.
Ο Ολλανδός αποδέχθηκε την πρόταση και επιστρέφει στην Ελλάδα έχοντας το πλεονέκτημα της γνώσης του Πρωταθλήματος αν και από το 2021 άλλαξαν κάποια πραγματάκια.
Προφανώς η περίπτωσή του στοιχειοθετεί ισχυρό στοίχημα, κρίνοντας επίσης από τον πρότερο βίο των ξένων προπονητών που πέρασαν από την ομάδα από το 2018 κι έπειτα.
Ο 60χρονος επιλέχθηκε γιατί εκτιμήθηκε ότι η αγωνιστική φιλοσοφία του ταιριάζει στα χαρακτηριστικά των παικτών, μαζί με το επιθετικό ποδόσφαιρο που έμαθε βάσει της σχολής προέλευσής του.
Το κίνητρο του ιδίου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, πιο σημαντική είναι όμως η προσαρμογή του στο περιβάλλον εργασίας του.
Μακάρι με την έλευση του έμπειρου τεχνικού να δρομολογηθούν και οι αλλαγές οι οποίες θα βελτιώσουν την καθημερινότητα της ομάδας και παράλληλα να εξασφαλιστεί το κίνητρο για παίκτες οι οποίοι στο τελευταίο διάστημα ήταν σκιά του εαυτού τους.
Μπορεί να μην το κατάλαβαν αλλά ανέλαβαν και μεγάλο μέρος της ευθύνης για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα…
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube