Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως και για πολλούς από εμάς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Όσοι πίνουμε καθημερινά και έχουμε μπει στη διαδικασία να τον ξαναζεστάνουμε, έχουμε σίγουρα παρατηρήσει το εξής: ο καφές που ξαναζεσταίνεται δεν έχει πια την ίδια γεύση. Πολλοί την περιγράφουν ως «καμένη», «πικρή» ή ακόμα και «μεταλλική». Γιατί χάνονται η γεύση και τα αρώματα του καφέ σε αυτή την περίπτωση και πώς μπορούμε να τον κρατήσουμε ζεστό χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητά του;
Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνουμε τον καφέ;
Ξεκινώντας από το θέμα της ασφάλειας, δεν υπάρχει πρόβλημα να ξαναζεστάνουμε τον καφέ. Ωστόσο, η γεύση και η ποιότητα του ροφήματος θα έχουν υποστεί σημαντική αλλοίωση. Επομένως, αν απολαμβάνετε τον καφέ σας κυρίως για τη γεύση του, μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή να τον ζεστάνετε ξανά.
Ο ρόλος της χημείας
Γιατί ο ξαναζεσταμένος καφές χάνει τη γεύση του; Κατά την παρασκευή του, απελευθερώνονται χιλιάδες χημικές ενώσεις που συνθέτουν την πλούσια γεύση και το χαρακτηριστικό του άρωμα. Ωστόσο, πολλές από αυτές είναι ευαίσθητες τόσο στη θερμοκρασία όσο και στον αέρα. Μόλις ο καφές κρυώσει, οι αρωματικές ενώσεις αρχίζουν να αποσυντίθενται και να οξειδώνονται. Κάθε φορά που τον ξαναζεσταίνουμε, οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν περαιτέρω διάσπαση αυτών των ενώσεων, με αποτέλεσμα η αρχική του γεύση του να αλλάζει. Έτσι, στο φλιτζάνι μας έχουμε έναν καφέ που έχει χάσει πια την αρχική ισορροπία γεύσεων και αρωμάτων.
Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο ο καφές χάνει την ποιότητά του είναι η οξείδωση που συμβαίνει σε αυτόν, όταν εκτίθεται στον αέρα. Η οξείδωση όχι μόνο αλλοιώνει τα φίνα αρώματα του καφέ αλλά προσθέτει επιπλέον σε αυτόν μια πικρή νότα που μάλιστα εντείνεται όσο περισσότερο τον ζεσταίνουμε. Όταν ξαναζεσταίνουμε τον καφέ, η διαδικασία αυτή επιταχύνεται. Τα αρώματα εξατμίζονται, ενώ οι πικρές γεύσεις από τα οργανικά οξέα ενισχύονται. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί θεωρούν πως ο ξαναζεσταμένος καφές έχει «καμένη» ή «μεταλλική» γεύση.
Η σωστή πρακτική
Τι μπορούμε να κάνουμε αντ’ αυτού; Τρεις απλές κινήσεις θα βοηθήσουν να απολαύσουμε τα αρώματα και τη γεύση του στην καλύτερή τους στιγμή. Κρατήστε πως η καλύτερη λύση είναι να απολαμβάνετε τον καφέ σας όσο είναι ακόμα ζεστός.
1. Φτιάξτε μόνο την ποσότητα που θα καταναλώσετε. Ο φρέσκος καφές παραμένει η καλύτερη επιλογή για να απολαύσετε κάθε φλιτζάνι στο μέγιστο.
2. Αποθηκεύστε τον καφέ σας σωστά. Αν χρειαστεί να τον κρατήσετε για αργότερα, φυλάξτε τον σε θερμός για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του χωρίς να χρειαστεί να τον ζεστάνετε.
3. Αποφύγετε το φούρνο μικροκυμάτων. Η άνιση θέρμανση κάνει τη γεύση του καφέ ακόμα χειρότερη.
Πηγή: cantina.protothema.gr