Ο «χορός» των (δις) εκατομμυρίων έχει ανοίξει για τα καλά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, γεγονός που προκαλεί δυσφορία σε πολλούς από τους λάτρεις του ποδοσφαίρου, τους οποίους ξενίζει το γεγονός πως δαπανώνται ιλιγγιώδη ποσά για μεταγραφές που φυσικά σε πολλές περιπτώσεις μοιάζουν με... ψίχουλα μπροστά στις τσέπες αυτών που τα δίνουν.
Δεν είναι και μικρός ο ντρόρος που δημιουργήθηκε γύρω από την σχετικά πρόσφατη είδηση πως η Νιουκάστλ αποκτήθηκε από τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, χάρη σε ένα deal που άγγιξε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Σαουδάραβας πέρασε στην πρώτη θέση της λίστας με τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες ποδοσφαιρικών ομάδων. Ποιοι όμως απαρτίζουν την δεκάδα με τα πιο «βαριά» πορτοφόλια που διοικούν ομάδες;
Mohammed bin Salman (Νιουκάστλ) | 400 δισ. δολάρια
Η συμφωνία μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης της Νιουκάστλ και του επενδυτικού fund που εκπροσωπούσε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Mohammed bin Salman είχε επιχειρήσει να αγοράσει και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο παρελθόν χωρίς επιτυχία.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στο γήπεδο της ομάδας αυτοπροσώπως, ωστόσο τον ίδιο εκπροσωπεί η Amanda Staveley, η οποία υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο πλευρών για να πραγματοποιηθεί η συμφωνία μεταβίβασης.
Μια ομάδα που άλλαξε ριζικά η μοίρα της μετά την εξαγορά της από αραβικά funds ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν. Μπορεί στην κεφαλή της ομάδας να βρίσκεται ο Nasser Al-Khelaifi, ωστόσο, η χρηματοδότηση γίνεται αποκλειστικά από το κράτος του Κατάρ.
Η γαλλική ομάδα, η οποία κυριαρχεί στη χώρα την τελευταία δεκαετία, υπολογίζεται πως έχει ξοδέψει συνολικά σε μεταγραφές 941 εκατ. δολάρια. Τώρα δίνει γη και ύδωρ για να κρατήσει στον σύλλογο το μεγάλο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Kylian Mbappe. Δε δείχνει να ζορίζεται ιδιαίτερα για να το κάνει. Τα χρήματα άλλωστε δε στερεύουν ποτέ.
Η Μάντσεστερ Σίτι είναι η πρώτη ομάδα που άνοιξε τον χώρο των εκατομμυρίων στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στην καρέκλα του προέδρου, όμως, δε βρίσκεται κάποιος ισχυρός επιχειρηματίας αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αποτελεί μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι και ασχολείται ενεργά με την κρατική πετρελαϊκή επιχείρηση και τις επενδύσεις.
Πέρα από τη Μάντσεστερ Σίτι, ο Sheikh Mansour διοικεί μια σειρά από αρκετές ακόμη ποδοσφαιρικές ομάδες που ανήκουν στο επονομαζόμενο City Group. Μεταξύ αυτών είναι η New York City, η Melbourne City και η Yokohama F. Marinos.
Dietrich Mateschitz (Λειψία – Σάλτσμπουργκ) | 19,6 δισ. δολάρια
Ένας ακόμη δισεκατομμυριούχος που διαθέτει περισσότερες από μία ομάδες είναι ο Dietrich Mateschitz. Ο Αυστριακός επιχειρηματίας είναι συνιδρυτής και ιδιοκτήτης της Red Bull. Η ενασχόλησή με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια.
Μία από τις ομάδες που επωφελήθηκαν από τα χρήματά του είναι η γερμανική Λειψία, η οποία ξεκόλλησε από τις μικρές κατηγορίες της χώρας και έφτασε να αγωνίζεται ως το Champions League. Ο «νεοπλουτίστικος» τρόπος με τον οποίο συνέβη αυτή η εκτόξευση έχει εξοργίσει τις υπόλοιπες ομάδες της Bundesliga, το πλειοψηφικό πακέτο των οποίων ανήκουν ακόμη διά νόμου στους οπαδούς τους.
Andrea Agnelli (Γιουβέντους) | 17,5 δισ. δολάρια
H οικογένεια Angelli θεωρείται πως είναι μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Ιταλίας. Διαθέτει μια σειρά από επιχειρήσεις τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας, με πιο ιστορική εξ αυτών τη FIAT Motor Company. Οι Angelli διοικούν τη Γιουβέντους σχεδόν αδιάκοπα από το 1923, με τη σύνδεσή τους με τον σύλλογο να είναι πρωτοφανής στην ιστορία του παγκοσμίου αθλητισμού.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη είσοδο στη λίστα. Μετά την αποχώρησή του Roman Abramovich, του Ρώσου μεγιστάνα που βρίσκονταν στην κεφαλή της ομάδας εδώ και δύο δεκαετίες, ένα επενδυτικό γκρουπ από τις ΗΠΑ, με προεξέχοντα τον Todd Boehly, είναι έτοιμο να αγοράσει την Τσέλσι.
Σύμφωνα με το Forbes, η συνολική περιουσία των τριών ανδρών ξεπερνά τα 13 δισ. δολάρια. Η είδηση αυτή έφερε χαρά στους εκατομμύρια fans της ομάδας σε όλο τον πλανήτη, καθώς τους τελευταίους ο βρετανικός σύλλογος αντιμετώπισε αρκετές οικονομικές δυσκολίες, φτάνοντας στο σημείο οι ποδοσφαιριστές της να ταξιδεύουν με λεωφορείο στα εκτός έδρας παιχνίδια της Premier League μιας και δεν υπήρχαν χρήματα για αεροπλάνο.
Philip Anschutz (LA Galaxy) | 10,1 δισ. δολάρια
O 82χρονος μεγιστάνας είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες στο Λος Άντζελες. Κι αυτό διότι βρίσκεται στη διοίκηση των Lakers, των LA Galaxy, και των Los Angeles Kings, της ομάδας ice hockey της πόλης.
Πρόκειται για έναν από τους πιο ενεργούς επιχειρηματίες της χώρας, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του έχει ασχοληθεί με το εμπόριο πετρελαίου, την ιδιοκτησία γης ακόμη και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Stan Kroenke (Άρσεναλ) | 8,5 δισ. δολάρια
Άλλος ένας Αμερικάνος επιχειρηματίας της λίστας. Ασχολείται με το real estate ενώ μπήκε στον κόσμο του ποδοσφαίρου το 2007 αγοράζοντας το 30% των μετοχών της Άρσεναλ. Ο ίδιος απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της βρετανικής ομάδας το 2011.
Παρά την τεράστια οικονομική επιφάνειά του, ο σύλλογος την τελευταία δεκαετία γνωρίζει μεγάλη πτώση, καθώς αρκετές φορές έχει βρεθεί εκτός Champions League, ενώ το τρένο του πρωταθλητισμού έχει απομακρυνθεί για τα καλά.
Zhanf Jindorg (Ίντερ) | 7,7 δισ. δολάρια
Πρόκειται για έναν από τους πλουσιότερους μεγιστάνες της Κίνας. Είναι ένας από τους ιδρυτές και διοικούντες της Suning.com, μιας εταιρίας που διαθέτει τμήμα real estate και ηλεκτρονικών αγορών στη χώρα. Η αγορά της ιταλικής ομάδας πραγματοποιήθηκε το 2016 και από εκείνη τη μέρα και ύστερα, ο σύλλογος έχει βρει τις παλιές του δόξες.
Μπορεί να μην έχει κατακτήσει ακόμη κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο, ωστόσο, έφερε πίσω στο Μιλάνο το Scudetto, μετά από μια δεκαετία ανομβρίας, ενώ και τη φετινή χρονιά δίνει μάχη με την αιώνιο αντίπαλο Μίλαν για το τρόπαιο.
Guo Guangchang (Γουλβς) | 6,5 δισ. δολάρια
Τελευταίος δισεκατομμυριούχος ποδοσφαιρικός παράγοντας της λίστας είναι ο επίσης Κινέζος, Guo Guangchang. Είναι ο πρόεδρος και ο συνιδρυτής της κινεζικής εταιρίας χαρτοφυλακίου, Fosun International Limited, που έχει έδρα τη Σαγκάη.
Η αγορά της ομάδας πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2016, με τον σύλλογο να αλλάζει επίπεδο και να εξασφαλίζει υψηλές θέσεις στην Premier League.