Θεωρώντας και κρίνοντας πως έπραξαν ότι καλύτερο μπορούσαν για να ενισχύσουν την ομάδα τους ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και της πρώτης ευρωπαϊκής τους υποχρέωσης, ένιωσαν το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, όταν διαπίστωσαν ότι οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις τους και οι κομπασμοί τους ότι έχτισαν φρούρια, αποδείχθηκαν... όνειρα θερινής νυχτός.
Η ανατροπή υπήρξε βίαιη και καταστροφική σε όλα τα επίπεδα. Το να αποκλειστείς «με το καλημέρα» από αντιπάλους υποδεέστερους, αποτελούσε τον πλέον επικίνδυνο τρόπο επιβεβαίωσης λαθεμένων και στρεβλών σχεδιασμών. Το ευρω – σοκ για τους αποκλεισμένους ήταν ισχυρό. Ιδιαίτερα για τους Ενωσίτες που είχαν και το μαύρο χάλι τους. Στην περίπτωση των κιτρινόμαυρων της συμπρωτεύουσας πέρασε κάπως ελαφρά (παρά το γεγονός ότι είχε τις ίδιες ολέθριες συνέπειες) λόγω της καλής εικόνας τους. Οι αντιδράσεις ως εκ τούτου στην Αθήνα ήταν σφοδρές και στη Θεσσαλονίκη ήπιες. Οι υπεύθυνοι των δύο ομάδων μετά το σοκ, προχώρησαν σε μια πρόχειρη εκτίμηση της ζημιάς (καταστροφής), αλλά και των αιτιών που την προκάλεσαν. Κατέληξαν γρήγορα στο συμπέρασμα και στις αποφάσεις τους, από τη στιγμή που οι επισημάνσεις της εκτροπής οδηγούσαν μονόδρομα στην ίδια κατεύθυνση. Σε τραγικά λάθη και ασυγχώρητες απερισκεψίες. Δίχως δεύτερη σκέψη ξεκίνησαν από εκεί που είχαν σταματήσει, θεωρώντας ότι είχαν κλείσει – και μάλιστα με επιτυχία – μια δεύτερη προσπάθεια διορθωτικών μεταγραφικών κινήσεων, που θα κάλυπταν τα κενά και θα αντιμετώπιζαν τις αδυναμίες που τόσο έντονα και καταστροφικά αποτυπώθηκαν στο παρθενικό ευρωπαϊκό τους παιχνίδι.
Θα έλεγε κανείς πως αυτές τις δεύτερες μεταγραφές δεν την χρειάζονται μόνο οι αποκλεισμένοι, από τη στιγμή που και η ομάδα που προκρίθηκε (Ολυμπιακός) ακολούθησε την ίδια τακτική. Κι αυτό γιατί και στο δικό της πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι διαπιστώθηκαν αρκετές αδυναμίες και πολλά κενά. Ο Μαρτίνς σκέφτηκε – πολύ σωστά – ότι το πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιζόταν έγκαιρα, θα άφηνε σίγουρα τα καταστροφικά αποτυπώματα του, όταν η ομάδα του θα αντιμετώπιζε αντιπάλους αξιόλογους και όχι ανύπαρκτους, όπως συνέβη στο πρώτο παιχνίδι. Ήδη οι πρωταθλητές υποδέχθηκαν προχθές τον Ονιεκούρου, μιλάνε για τον Ρέτσο και σκέφτονται τον Σέρτζιο Εσκουδέρο. Στην Ένωση που το κλίμα ήταν πολύ βαρύ, είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις Κονέ – Παπαδημητρίου και συζητήσεις με τους καταθορυβημένους παίκτες. Οι πρώτες αποφάσεις αφορούσαν «εκπαραθυρώσεις». Λόπες και Νταντσένκο ειδοποιήθηκαν ότι δεν υπολογίζονται.
Σε ότι έχει σχέση με τις μεταγραφές που είναι σε εξέλιξη, η υπόθεση Ελιάσον σκαλώνει γιατί οι Γάλλοι ζητούν περισσότερα από τα δύο εκατομμύρια ευρώ που προσφέρει ο Μελισσανίδης για τον Σουηδό εξτρέμ της Νιμ. Θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι ο Άρης κινείται πιο ψύχραιμα και πιο στοχευμένα στην προσπάθεια του να ενισχυθεί στις θέσεις του στόπερ και του φορ. Καλές θεωρούνται οι κινήσεις του Ιτούρμπε και του Εντιαγέ. Στον Παναθηναϊκό η θολούρα είναι μεγάλη. Ο Γιοβάνοβιτς επιχειρεί να χτίσει από την αρχή το οικοδόμημα. Δυσκολεύεται πολύ όμως, ακόμη και για τις αποδεσμεύσεις των Αγιούμπ, Σαβιέρ, Σανκαρέ και Καμπετσή. Οσο για την πώληση Χατζηγιοβάννη κι εκεί το πράγμα σκαλώνει. Στο σχόλιο δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΠΑΟΚ ο οποίος σήμερα το βράδυ αντιμετωπίζει την Μποέμιανς στο πρώτο του παιχνίδι για το Europa Conference League. Αυτή είναι η εικόνα με την προσπάθεια που καταβάλλεται από συγκεκριμένους μονομάχους της Σούπερ Λίγκα, για να διορθώσουν τα λάθη τους και για να συντονίσουν την πυξίδα τους προς την σωστή κατεύθυνση. Ποιοι θα τα καταφέρουν και ποιοι όχι ο χρόνος θα δείξει.
ΥΓ: Άξια επαίνου η ενέργεια του Σ.Φ ΠΑΟΚ Στουτγάρδης να αγοράσει διαρκείας για το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου και να τα μοιράσει σε ανέργους. Οπως ολα δείχνουν ο Χατζόπουλος έχει βρει πολύ γρήγορα και με μεγάλη επιτυχία το σημείο «επαφής» του πολύπαθου μπασκετικού ΠΑΟΚ με τον ψυχισμό των οπαδών του.