Ομοβροντία πυρών από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή το φιάσκο γύρω από την τηλεκατάρτιση, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την 5η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τα κατεπείγοντα μέτρα λόγω κορωνοϊού.
Ο υπουργός Εργασίας, ωστόσο, αντί να απαντήσει επί της ουσίας στα ερωτήματα που του απηύθυναν αρκέστηκε να απαριθμήσει για άλλη μια φορά τα μέτρα για τους εργαζόμενους ενώ επιχείρησε να αντιστρέψει το κλίμα ζητώντας εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα επί Αχτσιόγλου γύρω από τα voucher.
«Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος, αν πιστεύετε ότι μπορείτε να εκμεταλλευθείτε την πρόθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουμε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ως αδυναμία ή - ακόμη χειρότερα - ως λευκή επιταγή, να νομοθετείτε, να αποφασίζετε και να μη δίνετε λογαριασμό σε κανένα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της τηλεκατάρτισης, ο κ. Τσίπρας είπε ότι κάνει λάθος η κυβέρνηση αν νομίζει ότι «η σχεδόν ολοκληρωτική απουσία κριτικής προς την κυβέρνηση από τα μεγάλα ενημερωτικά συγκροτήματα, θα αποτελέσει επαρκή ασπίδα προστασίας».
Είπε ότι αυτή και η «απόλυτη αποσιώπηση κάθε κριτικής και αντιπολιτευτικής φωνής των τελευταίων μηνών, δεν ήταν αρκετή για να κρύψει, να συγκαλύψει, ένα κορυφαίο σκάνδαλο εξυπηρέτησης φιλικών επιχειρηματικών συμφερόντων με δημόσιο χρήμα, αλλά και εμπαιγμού εκείνης της κοινωνικής ομάδας, στο όνομα της οποίας ο κ. Μητσοτάκης έστησε την αντιπολιτευτική του ρητορική όλα τα προηγούμενα χρόνια: των επιστημόνων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφού είπε ότι υπό το βάρος των αντιδράσεων ακυρώθηκε η τηλεκατάρτιση «κακήν κακώς», έθεσε ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, επικρίνοντας την απουσία του από τη Βουλή.
«Τι ακριβώς πήρε πίσω ο κ. Μητσοτάκης; Τι ακριβώς ακύρωσε; Ποιος έχει την ευθύνη για τη μεγάλη αυτή κομπίνα; Γιατί αρνήθηκε να έρθει να απαντήσει σήμερα στην ερώτηση που του έθεσα την Τρίτη το πρωί, και για 24 ώρες συνέχιζε να δίνει εντολή στον υπουργό και στα στελέχη του να παρελαύνουν στα ΜΜΕ και να υπερασπίζονται με ψέματα το πρόγραμμα αυτό";».
Απευθυνόμενος στον κ. Βρούτση ζήτησε να απαντήσει ένα ερώτημα: «Μόνος του την έστησε τη δουλειά; Είχε ενημέρωση ο κ. Μητσοτάκης και το Μαξίμου για τα προγράμματα αυτά ή όχι;». «Αυτό να μας απαντήσει, τίποτα άλλο. Αν δεν δώσει καμία απάντηση, ο νοών νοήτω» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Να έρθει όλη η αλήθεια στο φως ζήτησε για το θέμα της τηλεκατάρτισης η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας πως «η άτακτη υποχώρηση του κ. Μητσοτάκη δεν τον απαλλάσσει».
«Από αυτόν εκπορεύονται οι εντολές και οι αποφάσεις. Δεν κάνουν μόνο λάθη και παραλείψεις, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας, είναι η εφαρμογή μιας ατζέντας. Η ευθύνη ανήκει πρώτα στον πρωθυπουργό», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
«Εμείς θα επιμείνουμε να διερευνηθεί η υπόθεση και να βγει όλη η αλήθεια στο φως. Γιατί ακόμη και το επιχείρημα για άντληση χρημάτων -εκ των υστέρων- από το ΕΣΠΑ, αποδείχθηκε σαθρό. Έγγραφο της ΕΕ αποκάλυψε ότι θα μπορούσαν να επιδοτηθούν απευθείας οι αυτοαπασχολούμενοι, με βάση τα νέα δεδομένα της κρίσης. Δεν το ζήτησε καν η κυβέρνηση. Και πονηριές και ψέματα», τόνισε, δηλώνοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής αισθάνεται δικαιωμένο, καθώς είχε καταγγείλει από τις 27 Μαρτίου το στήσιμο της «κομπίνας», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Επίσης, καταλόγισε ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έκανε ακριβώς τα ίδια. «Τους ίδιους είχε ευνοήσει και η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Συγχαρητήρια και στους δυο λοιπόν για τα ίδια κόλπα!!». «Και με την ευκαιρία να επισημάνω ότι δεν μπορεί η κρίση να αποτελεί το πρόσχημα για αδιαφάνεια. Όπως γίνεται με τις συνεχείς απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχουν καμία σχέση με επείγουσες ανάγκες», υποστήριξε .
Όσον αφορά στο μέτωπο της οικονομίας, η κ. Γεννηματά είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν τα μηδένισε ποτέ, είναι όμως ανεπαρκή και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τις τρείς τροπολογίες που κατέθεσε η ΚΟ για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και αφορούν συγκεκριμένα:
Τέλος, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για καθυστέρηση και δισταγμούς στη λήψη τολμηρών αποφάσεων, αναφορικά με τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.
«Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες. Θέλει γενναία και μη συμβατικά μέτρα. Θέλει νέο χρήμα, ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, ένα ειδικό ομόλογο, επιχορηγήσεις κρατών και όχι δάνεια», είπε η κ. Γεννηματά, ενώ επέκρινε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «οφείλει να πρωτοστατήσει σε αυτή τη μάχη, χωρίς να κρύβεται πίσω από τις παρεμβάσεις του Κόντε, του Σάντσεθ και του Μακρόν».
«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις, λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες. Κάτι ξέρει για να το λέει. 'Αλλωστε, αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική».
Παράλληλα, έστρεψε τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας: «Και με την ευκαιρία κανείς σας, ούτε εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ ούτε εσείς κύριοι του ΚΙΝΑΛ δεν τολμάτε να πείτε να εξασφαλιστεί οι επιστήμονες να πάρουν ολόκληρο το επίδομα των 800 ευρώ!!!»
«Είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Οι εργαζόμενοι πάντως το έχουν πιάσει το υπονοούμενο της κυβέρνησης. Τα έκτακτα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν», υπογράμμισε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Οξύτατη κριτική προς την κυβέρνηση για την συνολική στάση της στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Εκτίμησε ότι έρχεται λιτότητα και υφεσιακό κύμα στη χώρα, αύξηση του χρέους και θα είναι απόρροια της ολιγωρίας που επέδειξε η κυβέρνηση στις δύο συνεδριάσεις. Πρόκειται, πρόσθεσε ουσιαστικά για ασήμαντο ποσό, αλλά η Μέρκελ είπε ότι αυτά τα 250-300 δισ. θα χρησιμοποιηθούν μετά για να τα μοχλεύσει, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις ότι μπορεί να έχει την τύχη του λεγόμενου πακέτου Γιούνκερ.
Ως ευρωπαϊστές, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, πρέπει να ντρεπόμαστε. Απέδωσε τις εξελίξεις αυτές στην άρνηση της κυβέρνησης να θέσει βέτο την 9η Απριλίου, κατηγορώντας μάλιστα τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, ότι το είχε απεμπολήσει πριν την συνεδρίαση του Eurogroup.
Ως προς τις μελλοντικές προοπτικές ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι εξαιτίας της στάσης της κυβέρνησης και την απουσία βέτο, η χώρα θα έχει ένα πέμπτο και σκληρότερο μνημόνιο, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις ότι «άφησαν την κρίση να πάει χαμένη».
«Καλύψαμε χιλιάδες και εκατομμύρια συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, μακροχρόνια ανέργους», ανέφερε, μιλώντας ο υπουργός Εργασίας.
«Κοινός παρονομαστής όλων των πολιτικών μας ήταν η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας», είπε παρουσιάζοντας την τροπολογία που κατατέθηκε για την χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας και την διεύρυνση της προστασίας για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Κληθείς να απαντήσει για την εξέλιξη των vouchers και των προγραμμάτων τηλε-κατάρτισης, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτσα, που μίλησε για «έντονη οσμή σκανδάλου», δήλωσε: «Έδωσα πλήρεις απαντήσεις σε όλα τα θέματα τα οποία αφορούν την επικαιρότητα. Εξήγησα τα πάντα. Το μόνο που μένει είναι να πάρουμε απαντήσεις από άλλη πλευρά. Πέρασαν 48 ώρες και δεν έχουν δοθεί απαντήσεις για τη διαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων προγραμμάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Αντωνοπούλου, Σκουρλέτη. Δηλαδή από όλους αυτούς που έδωσαν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Πρέπει να απαντήσουν σε ποια ΚΕΚ τα έδωσαν, αν τα έδωσαν σε ΚΕΚ. Έχω παραθέσει πίνακα για προγράμματα ύψους άνω των 200 εκατ. αλλά δεν έχω λάβει απάντηση».
«Η σημερινή εμφάνιση του κ. Τσίπρα στη Βουλή μόνο θλίψη προκαλεί» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
«Σε αυτή την τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο πλανήτης, αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη πανδημία, είναι κρίμα να είναι τόσο μικρός ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», σχολιάζει ο Στέλιος Πέτσας.
Και συνεχίζει σε σχετική δήλωσή του: «Με φρασεολογία που δεν αρμόζει στη Βουλή, ούτε στο θεσμικό του ρόλο, ο κ. Τσίπρας προσβάλλει ευθέως τον Ελληνικό λαό και υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες ότι ακόμη και το κοστούμι του αρχηγού της αντιπολίτευσης του πέφτει μεγάλο».