Ιστορικής σημασίας είναι για το ποδόσφαιρο η 2η μέρα του Ιουνίου.
Σαν σήμερα το μακρινό 1891 εισήχθη στο δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο ο κανονισμός του πέναλτι.
Στα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Αγγλία, οι αμυντικοί επιστράτευαν πολλές φορές τα χέρια τους ώστε να αποτρέψουν τους επιτιθέμενους να σκοράρουν.
Οι άνθρωποι του ποδσφαίρου έψαχναν να βρούν τον τρόπο να σταματήσει αυτό το φαινόμενο. Έτσι το 1890. Ιρλανδός Γουίλιαμ ΜακΚραμ, διευθυντής κλωστοϋφαντουργίας, τερματοφύλακας, αλλά και μέλος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιρλανδίας από το 1880, σκέφτηκε τον κανονισμό του πέναλτι.
Παρά το ότι έδινε λύση στο πρόβλημα, η ιδέα αρχικά δε βρήκε πρόσφορο έδαφος. Όμως δύο περιστατικά σε αγώνες στη Βρετανία έμελλε να αλλάξουν τη μορφή του ποδοσφαίρου.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1890 στον προημιτελικό του Κυπέλλου Σκωτίας μεταξύ της Ιστ Στέρλινγκσαϊρ και της Χαρτς, ο αμυντικός της δεύτερης Τζίμι Άνταμς έδιωξε την μπάλα με γροθιές κάτω από τα δοκάρια ως τερματοφύλακας.
Το δεύτερο συμβάν έγινε στον προημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Στόουκ Σίτι και της Νοτς Κάουντι στις 14 Φεβρουαρίου 1891.
Η Νοτς Κάουντι προηγούνταν με 1-0 και η Στόουκ πίεζε για την ισοφάριση. Σε ένα σημείο του αγώνα, ένας παίκτης της Νοτς σταμάτησε την μπάλα με το χέρι του μερικά εκατοστά από τη γραμμή του τέρματος. Ο διαιτητής σφύριξε το φάουλ, οι παίκτες της Νοτς τοποθετήθηκαν μπροστά από τη γραμμή του τέρματος, ο τερματοφύλακας απέκρουσε και η Στόουκ ηττήθηκε και αποκλείστηκε.
Μετά από την αδικία που υπέστη η Στόουκ, οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου ανέλαβαν δράση. Έτσι στις 2 Ιουνίου 1891, σ’ ένα ξενοδοχείο στη Γλασκόβη, υιοθετείται επισήμως από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου, την οποία αποτελούσαν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας, ο κανονισμός του πέναλτι.
Αυτός τέθηκε σε ισχύ σε όλα τα πρωταθλήματα από τη σεζόν 1891-1892.
Για την ιστορία, το πρώτο επίσημο πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου καταλογίστηκε στον αγώνα Γουλβς - Άκρινγκτον (5-0) για το πρωτάθλημα Αγγλίας στις 14 Σεπτεμβρίου 1891.
Το εκτέλεσε εύστοχα ο Μπίλι Χιθ και έγραψε ιστορία.