Πέρασε ένας χρόνος από τη μέρα που το παγκόσμιο ποδόσφαιρο αποχαιρέτησε τον Πελέ που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών. Ο τεράστιος αυτός ποδοσφαιριστής, έφυγε από τη ζωή, μετά από αρκετές ημέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο. Ο Πελέ θεωρούνταν (κυρίως από τους παλαιότερους) ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου. Οι πιο νέοι μπορεί να έχουν προτείνουν τον Μαραντόνα και τον Κρόιφ και οι αρκετά πιο νεώτεροι τον Μέσι και τον Ρονάλντο. Κανείς όμως ποδοσφαιρόφιλος δεν διανοείται να αφήσει εκτός οποιασδήποτε δεκάδας με τους ημίθεους της στρογγυλής θεάς τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα.
Αθλητής μετρίου αναστήματος (ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 72 κιλά), συνδύαζε όλα τα γνωρίσματα ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή: ακρίβεια στην πάσα, ισχυρό σουτ, απίθανη ντρίμπλα και προβλεπτικότητα στις κινήσεις των αντιπάλων του. Τον αποκαλούσαν «Perola Negra» («Μαύρο Μαργαριτάρι») και η ποδοσφαιρική του αίγλη τον κατέστησε εθνικό ήρωα της Βραζιλίας. Η απουσία της τηλεόρασης την εποχή που μεσουρανούσε το άστρο του φούντωσε ακόμη περισσότερο τον μύθο του.
Ο Πελέ γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην πόλη Τρες Κορασόες (Τρεις Καρδιές) της πολιτείας Μίνας Ζεράις της Βραζιλίας. Ο πατέρας του Ζοάο Ράμος ντο Νασιμέντο ή Ντοντίνιο ήταν ποδοσφαιριστής σε μικρές ομάδες της περιοχής (με εξαίρεση ένα διάστημα στην Ατλέτικο Μινέιρο) και τον μύησε στα μυστικά της μπάλας. Το παρατσούκλι Πελέ, που δεν σημαίνει κάτι στα πορτογαλικά, του το κόλλησαν οι συμμαθητές του στο σχολείο, όταν είχε αποκαλέσει κατά λάθος Πελέ τον Μπιλέ τον τερματοφύλακα της Βάσκο Ντα Γκάμα που ήταν ο αγαπημένος του ποδοσφαιριστής.
Με την «Σελεσάο» αγωνίστηκε σε 4 παγκόσμια κύπελλα και κατέκτησε τα 3 εξ αυτών. Σκόραρε 12 φορές σε 14 συμμετοχές σε αγώνες του Μουντιάλ και συνολικά με την κίτρινη φανέλα σημείωσε 77 γκολ σε 92 συμμετοχές. Το πρώτο του μεγάλο τρόπαιο με το εθνόσημο το πήρε το 1958 στη Σουηδία σε ηλικία 17 ετών οδηγώντας την Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά. Μάλιστα έγινε ο νεότερος παίκτης που έχει αγωνιστεί και έχει σκοράρει ποτέ σε Μουντιάλ. Δέκα ημέρες αργότερα έγινε και ο νεότερος παίκτης που συμμετείχε στον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον πλανήτη, σκοράροντας μάλιστα και δυο φορές απέναντι στη Σουηδία. Τέσσερα χρόνια αργότερα στα 21 του το 1962 στην Χιλή κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο μουντιάλ της καριέρας του και την οδήγησε τη χώρα του σε ένα δεύτερο διαδοχικό Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της. Το 1970 στο τελευταίο μεγάλο τουρνουά με το εθνόσημο στο στήθος στα γήπεδα του Μεξικού σε ηλικία 29 ετών στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής για τρίτη φορά όπου σκόραρε ενάντια στην Ιταλία και είναι μέχρι και σήμερα ο μοναδικός παίκτης που πήρε 3 μουντιάλ με την εθνική του ομάδα της πατρίδας του.
Την εποχή εκείνη δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα. Έτσι η Σάντος, προσπαθώντας να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο τρόπο το «προϊόν της», έκλεινε φιλικούς αγώνες ανά τον κόσμο με αντάλλαγμα αρκετές χιλιάδες δολάρια. Σ’ ένα τέτοιο πέρασμά της από την Αθήνα , η Σάντος με τον Πελέ στη σύνθεσή της έπαιξε και με τις τρεις μεγάλες ομάδες του κέντρου. Νίκησε την ΑΕΚ με 3-0 και τον Παναθηναϊκό με 3-2, αλλά ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό με 2-1. Ήταν ένα κατόρθωμα κοσμοϊστορικής σημασίας, που αναφέρεται και στον ύμνο της ομάδας (…κι ακόμα σε θυμούνται η Σάντος κι ο Πελέ…).
Το 1974 ο Πελέ Ολοκλήρωσε τη θρυλική καριέρα του σημειώνοντας συνολικά 1.283 γκολ! Με δεκάδες τίτλους και αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις., αλλά τον επόμενο χρόνο συμφώνησε να υπογράψει τριετές συμβόλαιο ύψους 7 εκατ. δολαρίων με την ομάδα «Κόσμος» της Νέας Υόρκης και να συμβάλλει στην προαγωγή τού αθλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1977 κρέμασε οριστικά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αφού οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Με τους «Κόσμος» αγωνίστηκε σε 56 παιχνίδια, σημειώνοντας 31 γκολ. Συνολικά στην καριέρα του αγωνίστηκε σε 1363 αγώνες και πέτυχε 1281 γκολ, ρεκόρ ακατάρριπτο μέχρι σήμερα.
Ο Πελέ τιμήθηκε με πλήθος πολιτικών και αθλητικών βραβείων. Το 1994 ονομάστηκε πρεσβευτής καλής θελήσεως της UNESCO και το 1999 «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα» από τη FIFA. Περιοδεύει συνεχώς στο κόσμο και φροντίζει πάντα να διατηρεί τη φήμη του αλώβητη. Στην προσωπική του ζωή είχε νυμφευτεί τρεις φορές και είχε αποκτήσει επτά παιδιά.
Επίσης ο θρυλικός πελέ επισκέφτηκε την χώρα μας και σαν ποδοσφαιριστής το 1961, όσο και όταν αποσύρθηκε. Βρισκόταν στον Πειραιά ΤΟ 2005, όπου βραβεύτηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νεόδμητο τότε στάδιο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”. Το “παρών” έδωσαν και οι δύο Βραζιλιάνοι παίκτες της ομάδας του Πειραιά, ο Ριβάλντο και ο Ζιοβάνι.
“Σήμερα συναντώνται ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου με τον θρύλο της Ελλάδας“, είχε δηλώσει ο τότε του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης που έκανε τη βράβευση....
Λίγους μήνες αργότερα την ίδια χρονιά το 2005 παρευρέθηκε ως επίτιμος καλεσμένος στα εγκαίνια του γηπέδου της Skoda Ξάνθης, και το 2006 σε απονομή βραβείων. Η 12η Μαΐου 2005 ήταν μια μεγάλη ημέρα για την ομάδα της Skoda Ξάνθης, που τότε αγωνιζόταν στην Α’ Εθνική. Είχαν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου της γηπέδου και προπονητικού κέντρου, του Xanthi FC Arena, στην περιοχή Πηγάδια, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο της πόλης.
Με μια κίνηση ρουά ματ, ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ομάδας, Χρήστος Πανόπουλος κατάφερε να δώσει ακόμη περισσότερη “λάμψη” στη σημαντική αυτή περίσταση.Ο Πελέ έφτασε μεσημέρι με ελικόπτερο στην πόλη της Ξάνθης. Τα εγκαίνια του νέου γηπέδου έγιαναν απόγευμα. Μικρά και μεγάλα παιδιά έσπευσαν να φωτογραφηθούν με τον Βραζιλιάνο σταρ και να του αποσπάσουν ένα αυτόγραφο. Υπολογίζεται πως 3.000 άνθρωποι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, ενώ το βράδυ βεγγαλικά και πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν και φώτισαν τον ουρανό της Ξάνθης. Για τον Πελέ μπορεί να ήταν μία ακόμη συνηθισμένη εκδήλωση που όφειλε να βρεθεί, αλλά για τους παράγοντες και τους κατοίκους της πόλης μια αξέχαστη εμπειρία....
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Σιαμήτρας
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook