Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται το Ιράν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που προκαλεί τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου κάθε δέκα λεπτά, όπως προειδοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας με τις οικογένειες να θάβουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε λάκκους και το ιατρικό προσωπικό να κουράρει λόγω ελλείψεων χωρίς μάσκες τους ασθενείς.
Τουλάχιστον 1.433 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Ιράν από τη νόσο Covid-19 που προκαλεί ο φονικός κορωνοϊός, ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων μετά την Κίνα και την Ιταλία, ενώ τα κρούσματα φθάνουν τα 19.644 . Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων αυξήθηκε χθες κατά 149, μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας, που δείχνει το ραγδαίο ρυθμό εξάπλωσής της. Αλλά ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι πιθανώς ο απολογισμός κρουσμάτων και νεκρών να είναι πολύ υψηλότερος καθώς υποβάλλονται μόνον τα σοβαρότερα κρούσματα σε διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ οι αρχές δυσκολεύονται να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα.
Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Ιράν είπε χθες ότι η Covid-19 προκαλεί το θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων την ώρα. «Βάσει των πληροφοριών μας κάθε δέκα λεπτά πεθαίνει ένας άνθρωπος από τον κορωνοϊό και κάπου 50 άνθρωποι μολύνονται κάθε ώρα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter o Κιανούς Τζαχανπούρ. Κι ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί, αφού σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του Πολυτεχνείου της Τεχεράνης στο καλύτερο σενάριο ο απολογισμός των θυμάτων μπορεί να ξεπεράσει τα 12.000 και η επιδημία θα κορυφωθεί περί τα μέσα Μαϊου. Στο χειρότερο σενάριο, αν οι πολίτες συνεχίσουν να μετακινούνται και να αγνοούν τις οδηγίες των Αρχών, η μελέτη προειδοποιεί ότι οι νεκροί μπορεί να φθάσουν και τα 3,5 εκατομμύρια!
Απροστάτευτο το ιατρικό προσωπικό
Καθώς εξαπλώνεται η επιδημία μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Νοσοκόμα που εργάζεται σε νοσοκομείο της πόλης Καράτζ κοντά στην Τεχεράνη ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα The Independent ότι μάσκες είναι διαθέσιμες μόνον για όσους γιατρούς και νοσηλευτές κουράρουν ασθενείς στις ΜΕΘ, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι υπόλοιποι να κολλήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους ασθενείς τον κορωνοϊό.
«Αντιμετωπίζουμε πραγματικά μεγάλες ελλείψεις. Τα νοσοκομεία μας είναι κατάμεστα και τα μέλη του ιατρικού προσωπικού είναι εξαντλημένα. Τις πρώτες μέρες υπήρχαν μάσκες στο νοσοκομείο μας, αλλά λιγοστεύουν δραματικά καθώς αυξάνεται στη χώρα ο αριθμός όσων έχουν μολυνθεί», δήλωσε.
Σοροί θυμάτων στοιβάζονται στα νεκροτομεία της Τεχεράνης, ενώ σε αγροτικές περιοχές ορισμένοι θάβουν βιαστικά τα αγαπημένα τους πρόσωπα χωρίς τελετή σε λάκκους και αυτοσχέδιους τάφους.
«Πριν λίγες μέρες ένας από τους συγγενείς μου σε μια πόλη στα βόρεια διαπίστωσε ότι ένας γείτονάς του πέθανε πιθανώς από τον κορωνοϊό. Οι δικοί του φοβόντουσαν να πλησιάσουν τη σορό του. Έτσι ο συγγενής μου τύλιξε τον νεκρό με μια κουβέρτα και τελικά πέταξε τη σορό του σ’ έναν τάφο χωρίς τελετή, λες κι ήταν νεκρό ζώο», δήλωσε ένας αγρότης.
Πηγή: iefimerida.gr