«Σεβόμαστε τις επιταγές της επιστήμης, όμως διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της». Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξέφρασε και από το βήμα της ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου για το λιανεμπόριο τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις για την πόλη, ερήμην των αρχών αλλά και των ανθρώπων της.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνο υγειονομικό. Είναι ΚΑΙ κοινωνικό, ΚΑΙ οικονομικό», συμπληρώνοντας ότι «οι αντοχές των πολιτών είναι πεπερασμένες».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «συνολικά, από την πρώτη ημέρα της πανδημίας μέχρι σήμερα, η Ελλάδα τα έχει πάει συγκριτικά καλά», τονίζοντας ότι «αυτή είναι μία νίκη όλων μας, πρωτίστως των πολιτών αλλά και των γιατρών, των επιστημόνων, της Πολιτείας».
Αναφερόμενος δε στη στάση του δήμου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «στάση σοβαρότητας και ευθύνης». «Πριν ένα χρόνο πήραμε σκληρές αποφάσεις. Κλείσαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη και την Πολιτική Προστασία τη Ν. Παραλία γιατί ο ιός ήταν άγνωστος. Έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο. Ο κόσμος με μεγάλη αίσθηση ευθύνης συμμορφώθηκε με τα μέτρα, ήταν εφικτή η τήρησή τους γιατί οι ίδιοι οι πολίτες ένιωθαν αυτήν την ανάγκη.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά η κατάσταση είναι διαφορετική. Σήμερα μαζεύουμε τόνους σκουπιδιών από εκεί – αυτό κάτι σημαίνει. Η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας πήγε σε μάκρος και αυτό έχει αλλάξει πολλά δεδομένα. Σήμερα, ένα χρόνο μετά, γνωρίζουμε πόσο επηρεάζεται η κινητικότητα, πόσο αυξάνεται ο ρυθμός μετάδοσης με συγκεκριμένες δραστηριότητες και λειτουργίες. Όπως όμως γνωρίζουμε ότι οι αντοχές των πολιτών είναι πεπερασμένες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέρβας.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε επίσης στο τρόπο με τον οποίο η πόλη έχει πληγεί, σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη σε τουλάχιστον 3 φάσεις. «Η δομή και η διάρθρωση της οικονομίας της, την κάνουν ευάλωτη σε αυτές τις συνθήκες. Οικογενειακός τρόπος ζωής, εστίαση, διασκέδαση, φοιτητές, τουρισμός, ΔΕΘ και παρατεταμένο lockdowwn αθροίζονται σε ένα μείγμα δύσκολο» τόνισε.
«Νέα στάθμιση υπέρ του λιανεμπορίου»
Μιλώντας για τους εμπόρους και τα αιτήματα που αυτοί διατυπώνουν, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι «ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης έχει βάλει πλάτη, τηρεί τα μέτρα, αποδέχεται την οικονομική ζημία για χάρη της δημόσιας υγείας και ορθά πράττει. Διεκδικεί όμως να διατυπώσει τα δικά του αιτήματα».
Σχετικά με τα «έξυπνα μέτρα» που τέθηκαν σε ισχύ από την κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι «έξυπνα μέτρα δεν σημαίνει καθόλου μέτρα» και ζήτησε «νέα στάθμιση υπέρ του λιανεμπορίου». «Το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όπως αποφασίστηκε για όλη τη χώρα και σωστά, είναι μία απόφαση με συγκεκριμένη λογική. Λογική που δεν ικανοποιεί μόνο οικονομικά κριτήρια αλλά και υγειονομικά. Όπως για παράδειγμα το άνοιγμα κομμωτηρίων προ 2 εβδομάδων. Το ίδιο ζητάμε και τώρα. Άνοιγμα λιανεμπορίου με click away. Μια ελληνική αλλά επιτυχημένη πατέντα! Είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης που ίσως ωφελεί και την ψυχική υγεία. Η Πολιτεία, όλοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να διοχετεύσουμε την κινητικότητα, προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε.
Τρεις προτάσεις για να παραμείνει ζωντανή η οικονομία της πόλης χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το λιανεμπόριο.
«Προφανώς δεν διεκδικούμε δάφνες ειδικών, λοιμωξιολόγων και επιστημόνων, αλλά διεκδικούμε ενημέρωση, ίση μεταχείριση, επεξήγηση και οικονομική προοπτική για την πόλη και τους ανθρώπους της», ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης διατύπωσε τρία συγκεκριμένα αιτήματα:
1. Άμεση οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, όχι όμως στη βάση των εθνικών προβλέψεων και της συλλογικής πρόνοιας, αλλά εξειδικευμένα για τη Θεσσαλονίκη. «Οι πρωινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και καλώ τον εμπορικό κόσμο να τις συνυπολογίσει. Δείχνουν ότι η φωνή της πόλης ακούστηκε. Τα επιδόματα όμως δεν αντικαθιστούν τους τζίρους», τόνισε.
2. Την επανεξέταση της εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την παράταση του lockdown και την επαναλειτουργία της αγοράς με μέτρα, κανόνες, ρυθμίσεις αυστηρές κι ελέγχους. «Αν αυτό δεν είναι εφικτό σήμερα, ζητώ τη συνεχή ενημέρωση και επαναξιολόγηση της απόφασης ανά 3-4 ημέρες, ώστε να φτάσουμε άμεσα στην επαναλειτουργία», ανέφερε.
3. Τη σημαντική ενίσχυση της οικονομίας της πόλης μεσοπρόθεσμα μέσα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του επόμενου διαστήματος (Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, κ.ο.κ.). «Ζητάμε δηλαδή να μπει η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής και αυτό να μεταφραστεί είτε σε επιτάχυνση έργων υποδομής είτε σε κατά προτεραιότητα υλοποίηση project, τα οποία θα τονώσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομία της πόλης».
Πηγή: www.thestival.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook