Τη διπλή ανεύρεση του Σταυρού πάνω στον οποίο μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός τιμά σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία, γιορτάζοντας μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ο λόγος για την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
Όλα ξεκίνησαν το 326 μ.Χ., όταν η Αγία Ελένη μετέβη στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους, ευχαριστώντας τον Θεό για τους θριάμβους του γιου της, Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Σύντομα, η πίστη της την εξώθησε να ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού, προχωρώντας στο γκρέμισμα του ειδωλολατρικού ναού της θεάς Αφροδίτης, που είχε χτιστεί στον Γολγοθά, προκειμένου να αρχίσουν οι ανασκαφές.
Αμέσως μόλις εντοπίστηκε ο Τίμιος Σταυρός, χάρη σε ένα αρωματικό φυτό που φύτρωνε στο σημείο, που τελικά επρόκειτο για βασιλικό, βρέθηκαν άλλοι δυο, αυτοί των ληστών, με τον επίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριος να αγγίζει και με τους τρεις τους σταυρούς το σώμα μιας γυναίκα που είχε πεθάνει, η οποία αμέσως αναστήθηκε.
Στις 14 Σεπτεμβρίου του 335, ο Πατριάρχης Μακάριος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Γολγοθά, τοποθετώντας στον ναό της Αναστάσεως, με την γιορτή να συνοδεύεται μέχρι σήμερα με διαμοιρασμό βασιλικού, ώστε οι πιστοί να θυμούνται τον τρόπο που βρέθηκε ο σταυρός που μαρτύρησε ο Χριστός.
Πότε ανακτήθηκε ο Τίμιος Σταυρός
Το 613 μ.Χ, αφότου οι Πέρσες κυρίεψαν την Παλαιστίνη, κατέστρεψαν τα ιερά προσκυνήματα, παίρνοντας ως λάφυρο τον Τίμιο Σταυρό, ενώ 16 χρόνια αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου του 629, ο αυτοκράτορας Ηράκλειος, αφού εξάλειψε τον περσικό κίνδυνο, ανέκτησε το ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης, μεταφέροντάς το, αρχικά, στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στην Ιερουσαλήμ.
Τελική, ο Σταυρός του Χριστού αποφασίστηκε ότι ανήκει σε όλη τη χριστιανοσύνη και το Τίμιο Ξύλο διαμελίστηκε και διανεμήθηκε σε όλη την Εκκλησία.
Το απολυτίκιο
Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.