Προκαταρκτική συμφωνία για την δημιουργία κοινοπραξίας MMPC με στόχο την κατασκευή Ευρωπαϊκής Κορβέτας τα επόμενα τρία χρόνια υπέγραψαν τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία Ιταλίας, Γαλλίας, Ελλάδας, Ισπανίας.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ισχυροποιήσει αφάνταστα το Πολεμικό Ναυτικό της Ελλάδας που μαζί με τις γαλλικές φρεγάτες θα γίνει το πιο σύγχρονο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τι αποφασίστηκε στην έδρα της ΕΕ
Τον Ιούλιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε θετικά στην πρόταση που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία με επικεφαλής τη Naviris μαζί με τις Fincantieri, Naval Group και Navantia για την κατασκευή πρόσκληση Modular and Multirole Patrol Corvette (MMPC).
Μετά από αυτή την απόφαση, οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων εταιρειών υπέγραψαν σήμερα προσυμφωνία κοινοπραξίας, στόχος της οποίας είναι να υλοποιηθεί η εκτέλεση της απόφασης της ΕΚ.
Ο ξεκάθαρος στόχος της κοινοπραξίας είναι να μεγιστοποιήσει τις συνέργειες και την συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών, για την ανάπτυξη ενός νέου πλοίου, με την ονομασία EPC, που θα στοχεύουν στη διασφάλιση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στην θάλασσα.
Η ευρωπαϊκή κορβέτα θα είναι ένα έξυπνο, καινοτόμο, προσιτό, βιώσιμο, διαλειτουργικό και ευέλικτο σκάφος, σχεδιασμένο να ανταποκρίνεται σε ένα ευρύ φάσμα μελλοντικών αποστολών σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο παγκόσμιο πλαίσιο.
Βασισμένο σε καινοτόμες και ανατρεπτικές τεχνολογίες, αυτό το πρόγραμμα θα συμβάλει σημαντικά στην ευρωπαϊκή κυριαρχία στον ναυτικό τομέα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυξάνοντας τη συνεργασία, την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας τις επικαλύψεις στις αμυντικές δαπάνες.
Ο κύριος στόχος της συμφωνίας που υπογράφηκε σήμερα θα είναι η ανάπτυξη του αρχικού σχεδιασμού του πλοίου, μεγιστοποιώντας τις καινοτομίες, τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας μέσω της συμμετοχής: 4 χωρών υπό την σημαία της PESCO (Μόνιμη δομημένη συνεργασία) (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα) ενώ 6 χώρες που συμμετέχουν στη συγχρηματοδότηση (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία) 3 κύριες ευρωπαϊκές ναυπηγικές βιομηχανίες (Fincantieri, Naval Group και Navantia) μαζί με 40 εταιρείες ναυτικών συστημάτων και εξοπλισμού από 12 χώρες της Ε.Ε.
Η ευρωπαϊκή κορβέτα θα είναι ένα μελλοντικό καινοτόμο πρόγραμμα πολεμικών πλοίων που αναπτύσσεται με συνεργατικό τρόπο από πολλά ναυτικές δυνάμεις και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την σημαία της PESCO.
Τέσσερις χώρες έχουν ενταχθεί επίσημα στο έργο (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα), οι οποίες θα καθορίσουν από κοινού τις απαιτήσεις για μια μονάδα επιφανείας 2ου βαθμού μήκους περίπου 110 μέτρων και 3000 τόνων ικανού να αντικαταστήσει στο εγγύς μέλλον αρκετές σειρές πλοίων, από περιπολικά σκάφη μέχρι φρεγάτες.
Επιπλέον, η Νορβηγία και η Δανία υποστηρίζουν το έργο μέσω της συμμετοχής της εθνικής τους βιομηχανίας.
Το έργο EPC (Ευρωπαϊκή Κορβέτα) υποστηρίζεται σθεναρά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα συμμετέχοντα κράτη μέλη.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας ανακοίνωσε και το όνομα του πλοίου χαρακτηρίζοντας το ως MMPC – Modular and Multirole Patrol Corvette.
Με τη φιλοδοξία να πετύχει, το πρόγραμμα σκοπεύει να αναπτυχθεί με την τεχνογνωσία διαφόρων εξειδικευμένων ευρωπαϊκών εταιρειών, σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πώς μεταφράζεται το όλο πρόγραμμα για την Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό
Με μέγιστο μήκος τα 110 μέτρα, εκτόπισμα 3.300 τόνων, δυνατότητα μεταφοράς ελικοπτέρου και οπλισμό αποτελούμενο από σύστημα καθέτου εκτοξεύσεως βλημάτων επιφανείας – αέρος, αυτή η νέου τύπου ευρωπαϊκή κορβέτα, θα αποτελέσει το “κλειδί” των εξελίξεων στο Αιγαίο.
Στο Αιγαίο, αυτές οι κορβέτες θα μπορούν να εκτελούν κατά κανόνα αποστολές στα βαθιά ύδατα της Α.Μεσογείου, εκεί που θα υπάρχει πιθανόν ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, τον οποίο ήδη οι Τούρκοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους μαζί με τους ισλαμιστές τρομοκράτες που πατρονάρουν.
Οι εκδόσεις των κορβετών της ΕΕ θα είναι οι εξής:
- Η έκδοση για αποστολές ναυτικής περιπολίας που στοχεύει να ικανοποιήσει τις ιταλικές και ισπανικές απαιτήσεις.
- Η έκδοση μεγάλης εμβέλειας για τη Γαλλία, η οποία επιζητά και μεγάλη ταχύτητα του πλοίου.
- Την έκδοση μάχης αποκλειστικά για την Ελλάδα, η οποία θα διαθέτει δυνατότητα ευέλικτης αρθρωτής θωράκισης με σκοπό την προσαρμογή σε νέους όρους, σε ότι αφορά τις ναυτικές πλατφόρμες και τα συστημάτων μάχης.
Με τέσσερις νέες κορβέτες αυτού του τύπου στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, εξοπλισμένες με αντι-πλοϊκούς και πυραύλους επιφανείας αέρος και μεγάλη ιπποδύναμη, θα έχουμε την δυνατότητα κυριαρχίας έναντι του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Α.Μεσόγειο “απελευθερώνοντας” τις νέες γαλλικές φρεγάτες για στρατηγικού τύπου αποστολές οπουδήποτε.
Πηγή: Πενταπόσταγμα
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook