Η λεγόμενη «μπυροκοιλιά» είναι ένδειξη σπλαχνικού λίπους που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία μας. Ήξερες ότι εξαρτάται και από τον ύπνο;
Αυτό που είναι γνωστό ως «μπυροκοιλιά» είναι η αύξηση της περιφέρειας της μέσης, αποτέλεσμα της πρόσληψης πάρα πολλών θερμίδων, ιδιαίτερα εκείνων προέρχονται από το αλκοόλ, καθώς το ήπαρ μεταβολίζει αυτό αντί για το λίπος.
Η μπίρα έχει ενοχοποιηθεί περισσότερο από άλλα είδη, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες. Ένα τυπικό ποτήρι έχει 150 θερμίδες. Συνήθως το συνδυάζεις και με κάποιο πιάτο ή σνακ, καθώς το αλκοόλ μεταξύ άλλων αυξάνει και την όρεξη.
Οι θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά δεν καίμε αποθηκεύονται ως λίπος. Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τις ορμόνες μας, αυτό πηγαίνει σε διαφορετικές περιοχές στο σώμα. Όταν πέφτουν τα επίπεδα ορμονών, κάτι που σχετίζεται με το πέρασμα των χρόνων, το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από τη μέση. Άπαξ και αυξηθεί αυτό που λέγεται σπλαχνικό λίπος, προκύπτει κίνδυνος για διάφορα θέματα υγείας.
Το σπλαχνικό λίπος αποθηκεύεται στην περιοχή της κοιλιάς (για αυτό δεν φαίνεται εύκολα) και μπορεί να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Βρίσκεται κοντά σε πολλά ζωτικά όργανα, όπως το ήπαρ, το στομάχι και τα έντερα. Μπορεί να διαρρεύσει λιπαρά οξέα στην κυκλοφορία του αίματος, βλάπτοντας ζωτικά εσωτερικά όργανα.
Μελέτη έχει δείξει πως περιφέρεια μέσης άνω των 89 εκατοστών στις γυναίκες και των 100 στους άνδρες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες αιτίες θανάτου.
Ύπνος εναντίον μπυροκοιλιάς
Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα συνέδεσε την έλλειψη ύπνου με την αύξηση βάρους και το σπλαχνικό λίπος. Διευκρινίστηκε πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η επίδραση της διάρκειας ύπνου στη σπλαχνική παχυσαρκία και να προσδιοριστούν τα αίτιά της. Σε πρώτη φάση, ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι ο στόχος μας είναι να κοιμόμαστε 7 με 8 ώρες το βράδυ. H απώλεια μιας ώρας ύπνου συνεπάγεται αύξηση του σπλαχνικού λίπους κατά 12 γραμμάρια σπλαχνικού λίπους.
«Η διάρκεια του ύπνου σχετίζεται αρνητικά με τη συσσώρευση μάζας σπλαχνικού λίπους κατά την ενήλικη ζωή, αν και μάλλον δεν υπάρχει κανένα όφελος αν κοιμόμαστε πάνω οκτώ ώρες την ημέρα», έγραψε η ομάδα των ερευνητών μεταξύ των οποίων ήταν και δυο Έλληνες.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως η διάρκεια του ύπνου έχει συνδεθεί και με τη γενική παχυσαρκία.
Νωρίτερα, σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν ενήλικες Κινέζοι, είχε διαπιστωθεί πως υπάρχουν διαφορές στη συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας ύπνου και του δείκτη μάζας σώματος, του ποσοστού σωματικού λίπους και της περιοχής σπλαχνικού λίπους, μεταξύ των φύλων.
πηγή: ow.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook