Συνεργασία, δουλειά και εξέλιξη είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας για τις ακαδημίες γυναικών του ΠΑΟΚ, αλλά και σε όλο το τμήμα του γυναικείου ποδοσφαίρου του Δικεφάλου.
Η φετινή σεζόν ήταν ιδιαίτερη για τους ανθρώπους που στελεχώνουν τις ακαδημίες γυναικών της ομάδας, καθώς για πρώτη φορά, όσο και παράξενο αν φαίνεται, οι ακαδημίες του ΠΑΟΚ κατέβηκαν σε πρωτάθλημα υποδομών της ΕΠΣΜ. Το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, με την Κ16/Β ομάδα να στέφεται πρωταθλήτρια και την Κ12 να τερματίζει στην 3η θέση σε πρωτάθλημα που είχε ομάδες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.
Αλλά ο μεγάλος στόχος των ακαδημιών του ΠΑΟΚ δεν είναι οι τίτλοι, αν και είναι στο DNA της ομάδας, είναι η εξέλιξη, η διαπαιδαγώγηση και η προετοιμασία των νέων πρωταθλητριών που θα ενταχθούν στην πρώτη ομάδα, η οποία αναδείχθηκε και φέτος πρωταθλήτρια Ελλάδας. Μάλιστα, αρκετά κορίτσια από την Κ16 ενσωματώθηκαν στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας από φέτος, με την Ηλέκτρα Τζόρτζεβιτς να αγωνίζεται από τη νέα σεζόν στις πρωταθλήτριες του Δικεφάλου.
Ο Υπεύθυνος των ακαδημιών του ΠΑΟΚ στις γυναίκες, Αντώνης Κιουρεξίδης, μίλησε στο Metrosport.gr και στον Κωστή Παναγιώτου για τους στόχους της επόμενης σεζόν, για την άκρως επιτυχημένη φετινή χρονιά, για τους εσωτερικούς στόχους που έχουν οι άνθρωποι του γυναικείου τμήματος και για το κίνητρο όλων να συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από επαγγελματικά πρότυπα.
«Ο πρώτος στόχος είναι η εξέλιξη των παικτριών»
Η πρώτη σεζόν των ακαδημιών του ΠΑΟΚ στις γυναίκες ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, ποιος είναι, όμως, ο μεγάλος στόχος του νέου αυτού εγχειρήματος;
«Όντως, η φετινή χρονιά ήταν άκρως επιτυχημένη για τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Κ16/ Β ομάδα. Είμαι ικανοποιημένος γιατί ήταν η πρώτη χρονιά, συμμετέχοντας ως ΠΑΟΚ, σε πρωτάθλημα ΕΠΣΜ υποδομών. Όπως πάντα κάθε αρχή και δύσκολη, εκπροσωπώντας το μεγαλύτερο σύλλογο στην Ελλάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ο στόχος είναι να εξελισσόμαστε και να προετοιμάζουμε τις αυριανές πρωταθλήτριες, που θα στελεχώσουν τις "ισόβιες" πρωταθλήτριες της πρώτης ομάδας.
Ο πρώτος μας στόχος, όμως, είναι να προετοιμάζουμε σωστούς χαρακτήρες, σωστούς ανθρώπους και εννοείται τις καλύτερες αθλήτριες γιατί το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι το άθλημα με τα περισσότερα τρόπαια που έχει ο ΑΣ ΠΑΟΚ. Οπότε πρώτος στόχος είναι η εξέλιξη των παικτριών. Μάλιστα, στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διοργανώσουμε και ένα καμπ, στο οποίο όσα κορίτσια επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο μπορούν να έρθουν και να δοκιμάσουν».
«Στην Κ12 έχουμε ένα παιδί που μου θυμίζει τον Στέλιο Μανωλά»
Άρα θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Κ16 ως το σκαλοπάτι για την πρώτη ομάδα;
«Σωστά. Η Β ομάδα (Κ16) είναι το σκαλοπάτι για την πρώτη ομάδα. Στη Β ομάδα, σε πολλά παιχνίδια, ήρθαν παιδιά από την πρώτη ομάδα που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής ή προέρχονταν από τραυματισμό, αλλά πάνω απ’ όλα μπορούσαν να παίξουν ηλικιακά. Δεν είναι όπως ο ΠΑΟΚ Β που έπαιξε κάποια ματς ο Ίνγκασον. Ο μέσος όρος ηλικιακά της πρώτης ομάδας είναι κάτι λιγότερο από 20 ετών, αυτό τα λέει όλα.
Επίσης, η Κ12 τερμάτισε στη 3η θέση, σε πρωτάθλημα που είχε ομάδες με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά το υλικό είναι πάρα πολύ καλό. Έχουμε ένα παιδί Έκτης Δημοτικού, το οποίο παίζει στη θέση στου κεντρικού αμυντικού και μου θυμίζει τον Στέλιο Μανωλά. Όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι η πρώτη φορά που κατέβηκε ακαδημία του ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα. Πιστεύω πως τη νέα σεζόν θα είμαστε ακόμα καλύτεροι και θα δουλέψουμε ακόμα περισσότερο για αυτό το εγχείρημα.
Ξεκινήσαμε με μηδέν δελτία και τώρα έχουμε 35 δελτία, συμπεριλαμβανομένου και κάποιων κοριτσιών που έρχονται από μακριά, από Λάρισα, από Γιάννινα, από Πολύκαστρο. Η θέληση των παιδιών και των γονέων, γιατί χωρίς το γονέα σε αυτές τις ηλικίες δεν γίνεται τίποτα. Οι γονείς είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Η σεζόν ήταν άκρως επιτυχημένη και ήδη δώσαμε στην πρώτη ομάδα παίκτρια, την Ηλέκτρα Τζόρζτεβιτς. Προσωπικά πρώτα με ενδιαφέρει να εξελίσσονται τα κορίτσια και μετά το αποτέλεσμα.
Ο στόχος για την επόμενη σεζόν είναι να είμαστε ακόμα καλύτεροι και θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρώτη ομάδα, τον πρόεδρο τον Θανάση Κατσαρή και όλο το ΔΣ του ΑΣ ΠΑΟΚ, γιατί ήταν αμέριστη η συμπαράσταση που παρείχαν στην ακαδημία, τους προπονητές τον Ευάγγελο Κλείτσα και την Νένα Τερζοπούλου και όλο το τεχνικό επιτελείο της πρώτης ομάδας, για τη συνεργασία που είχαμε και περιμένω ακόμα πιο εποικοδομητική ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, τον έφορο του γυναικείου ποδοσφαίρου τον Κώστα Βαρδαλή, οποίος είναι πρωτεργάτης σε όλα όσα κάνουμε στην ακαδημία. Ο Βαρδαλής είναι 17 χρόνια στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Πάντα ακούω τους προπονητές ακόμα και αν έχω αντίθετη άποψη. Και λάθος να αποδειχτεί δεν θα του πω ότι έκανε λάθος, γιατί τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται σωστός».
«Το λάθος είναι να πεις στο παιδί ότι αδικήθηκε»
Ποιο είναι το κλειδί στη σωστή διαπαιδαγώγηση των νέων παιδιών;
«Η αδικία. Η αδικία μπορεί γαλουχήσει, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει αδικηθεί, αυτό το λέω στο παιδί μου και σε όλα τα παιδιά. Μπορεί να αδικηθείς αλλά κάποια στιγμή θα πάρεις αυτό που αξίζεις. Το λάθος είναι να πεις στο παιδί ότι αδικήθηκε, γιατί μετά θα κάτσει να κατηγορεί τον προπονητή ή την προπονήτρια και δεν θα δουλέψει».
«Δεν είναι εύκολο κομμάτι η εξέλιξη σε μια ομάδα»
Στους άνδρες του ΠΑΟΚ υπάρχει μεγάλη συζήτηση για την ένταξη νεαρών ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα, κάτι που εσείς το έχετε υλοποιήσει στις γυναίκες. Ποιες είναι διαφορές;
«Άλλο το γυναικείο ποδόσφαιρο που είναι ερασιτεχνικό - αλλά που εμείς λειτουργούμε επαγγελματικά - και άλλο το επαγγελματικό των ανδρών. Δεν είναι εύκολο κομμάτι η εξέλιξη σε μια ομάδα, μπορεί να πας ένα παιδί στην πρώτη ομάδα και να το "κάψεις". Χρειάζεται σωστή διαχείριση όπως έγινε με τον Λύρατζη, οποίος πήγε εξαιρετικά φέτος. Ο Τζόλης για εμένα έφυγε γρήγορα, έπρεπε να μείνει για ακόμα ένα ή δύο χρόνια. Το σκεπτικό στο γυναικείο ποδόσφαιρο είναι αυτό που αναφέραμε και πιο πριν. Είμαστε και στα πρόθυρα να ενταχθούμε στην ΠΑΕ, υποχρεωτικά όλες οι μεγάλες ομάδες θα έχουν σε 2-3 χρόνια το πολύ το γυναικείο τμήμα στην ΠΑΕ, αλλά πάλι το σκεπτικό το δικό μας θα παραμείνει το ίδιο.
Τα πρότυπα τα οποία εργαζόμαστε στις ακαδημίες είναι επαγγελματικά. Πολλοί νομίζουν επειδή δεν είναι ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ ή ο Παναθηναϊκός δεν υπάρχει ανταγωνισμός, είναι ο Άρης όμως, γιατί δεν μπόρεσε εκείνος; Η Χαλκίδα έχει μεγάλο μπάτζετ και κάνουν μεγάλη προσπάθεια. Το πρωτάθλημα που κατέκτησε η πρώτη ομάδα ουσιαστικά η Β ομάδα το πήρε, με παιδιά 15 και 16 ετών να αγωνίζονται. Την ευθύνη αυτή την πήρε ο Κώστας Βαρβαλής, οποίος άλλαξε το ρόστερ, αφού έχουμε τόσες παίκτριες, δικές μας, γιατί να πάμε να πάρουμε τις ξένες; Μπορούμε από τις ακαδημίες να βγάζουμε τις επόμενες πρωταθλήτριες».
«Στο γυναικείο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν τα "καραγκιοζιλίκια" που υπάρχουν στους άνδρες»
Το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσετε να εργάζεστε κάτω από επαγγελματικά πρότυπα ποιο είναι;
«Όλα ξεκινούν από την αγάπη μας για τον ΠΑΟΚ. Στο γυναικείο ποδόσφαιρο μόλις ασχοληθείς σε προσελκύει ακόμα περισσότερο, γιατί είναι πολύ πιο καθαρό, δεν έχει αυτά τα «καραγκιοζιλίκια» που κάνουν οι άνδρες, που πέφτουν. Στο γυναικείο ελάχιστες παίκτριες το κάνουν αυτό και τις αποβάλει και το σύστημα, ακόμα και συμπαίκτριες μπορεί να πουν "σήκω και παίξε". Η ενασχόληση με το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ευχή».
Στο τέλος ο Αντώνης Κιουρεξίδης αναφέρθηκε στο μεγάλο στόχο της πρώτης ομάδας των γυναικών, οποίος δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League.
«Ήδη ετοιμαζόμαστε όλοι, γιατί είμαστε μια οικογένεια, για την επόμενη σεζόν και πιστεύω ότι έχουμε ελπίδες να κάνουμε αξιόλογη πορεία και να βρεθούμε στους ομίλους του Champions League, αυτό είναι και το μεγάλο όνειρο όλων μας, πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητές μας. Παρότι είναι Ιούνιος ακόμη και δεν έχουμε υποχρεώσεις τώρα όλοι σκεφτόμαστε και προετοιμαζόμαστε για να μπει η ομάδα στους ομίλους του CHL. Και στα δύσκολα οι Έλληνες είμαστε καλύτεροι, όλες οι ελληνικές ομάδες το έχουν αυτό».