Η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες περιοχές ακόμα και στον αυτοκινητόδρομο συνοδεύεται με… χρηματικό πρόστιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαίρεση διπλώματος.
Όπως έχετε διαβάσει στο Newsauto και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η υπερβολική ταχύτητα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παραβάσεις στην Ελλάδα.
Το ποσοστό των οδηγών που ξεπερνά τα όρια ταχύτητας είναι μεγάλο καθώς είναι γνωστή η αγάπη των Ελλήνων γι’ αυτή. Όπως προβλέπεται από τον ΚΟΚ υπάρχει πρόστιμο αλλά δεν είναι τόσο υψηλό, σε αντίθεση με το χρονικό διάστημα που καλείται να χάσει ο οδηγός το δίπλωμα και είναι αρκετά μεγάλο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να ξεκαθαρίσουμε, πώς το κάθε όχημα έχει ανώτατα όρια ταχύτητας που μπορεί να κινηθεί. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ η ταχύτητα εξαρτάται επίσης και από το αν ο δρόμος αφορά κατοικημένη η μη κατοικημένη περιοχή. Για τις περιοχές εντός κατοικημένης περιοχής η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι τα 50 χλμ./ώρα.
Από εκεί και πέρα, στον αυτοκινητόδρομο ένα επιβατικό όχημα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα (εξαρτάται και από τις πινακίδες), ένα επιβατικό με ελαφρό ρυμουλκούμενο τα 100 χλμ./ώρα, τα λεωφορεία τα 100 χλμ./ώρα ενώ στην περίπτωση που μεταφέρουν μαθητές τα 80 χλμ./ώρα. Τα όρια αλλάζουν στην περίπτωση που αφορά οδό ταχείας κυκλοφορίας ή άλλο οδικό δίκτυο.
Πρόστιμα – ποινές
Τι ισχύει όμως με τα πρόστιμα και τις κυρώσεις; Όταν ο οδηγός κάνει υπέρβαση ταχύτητας έως 20 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο (π.χ. όριο τα 80 χλμ./ώρα και κινείται με 98) το πρόστιμο είναι 20 ευρώ. Αν η υπέρβαση είναι πάνω από 20 χλμ./ωρα έως 30 χλμ./ώρα το πρόστιμο είναι 50 ευρώ ενώ υπάρχει επιβολή 5 βαθμών.
Τα πράγματα αρχίζουν και δυσκολεύουν όταν η παράβαση αφορά ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 30 χλμ./ώρα από το επιτρεπόμενο όριο. Σε αυτή την περίπτωση το πρόστιμο είναι 175 ευρώ ενώ υπάρχει και αφαίρεση του διπλώματος για 60 ημέρες.
Το ίδιο ακριβώς χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση διπλώματος για 60 ημέρες ισχύει στην περίπτωση που το όχημα κινείται σε αυτοκινητόδρομο με περισσότερα από 150 χλμ./ώρα, σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ./ώρα και με περισσότερα από 120 χλμ./ώρα στο λοιπό οδικό δίκτυο.
Πρόστιμο και για όσους κινούνται αργά
Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις που η Τροχαία επιβάλει πρόστιμο σε όσους κινούνται με ταχύτητες μικρότερες της ελάχιστα επιτρεπόμενη. Όσοι δεν το γνωρίζουν το χρηματικό πρόστιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι τα 40 ευρώ.
Το ίδιο ακριβώς πρόστιμο (40 ευρώ) επιβάλλεται και σε οχήματα όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.λπ. που δεν αναγράφουν το ανώτατο όριο ταχύτητας στο πίσω μέρος του οχήματος.
πηγή: newsauto