Μια χούφτα μόλις από αυτούς τους ξηρούς καρπούς μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών. Στα αμύγδαλα μπορούν να στραφούν όσοι επιθυμούν να περιορίσουν την όρεξή τους και να μειώσουν το βάρος τους, ισχυρίζονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους που δημοσιεύονται στο European Journal of Nutrition, μια χούφτα από τον ξηρό καρπό αντί ενός σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μείωσε την πρόσληψη ενέργειας κατά 76 σχεδόν θερμίδες.
Μόλις 30-50 γραμμάρια αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αποδειχθούν σωτήρια στη ρύθμιση της όρεξης και την καταπολέμηση παράλληλα την πανδημίας των παραπανίσιων κιλών που μεταφράζεται σε 9 δισεκατομμύρια υπέρβαρους ενήλικες παγκοσμίως, 650 εκατομμύρια εκ των οποίων παχύσαρκοι. «Τα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων αποτελούν μείζον θέμα δημόσιας υγείας και η ρύθμιση της όρεξης μέσω καλύτερης ορμονικής ανταπόκρισης ίσως αποτελεί το κλειδί για τη βέλτιστη διαχείριση του βάρους» ανέφερε η Δρ Sharayah Carter.
Σύμφωνα με την ίδια, η έρευνα έδειξε πως τα αμύγδαλα προκάλεσαν μεταβολές στα επίπεδα των ορεξιογόνων ορμονών και έτσι προφανώς περιόρισαν την όρεξη και οδήγησαν σε μικρότερη κατανάλωση (πρόχειρου κατά κύριο λόγο) φαγητού.
Η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν αμύγδαλα είχαν:
- 47% χαμηλότερα επίπεδα C-πεπτιδίου ως μεταγευματική απόκριση, γεγονός που σχετίζεται με μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων)
- υψηλότερα επίπεδα κατά 18% του εξαρτώμενου από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικού πολυπεπτιδίου (GIP) , κατά 39% της γλυκαγόνης και κατά 44% του παγκρεατικού πολυπεπτιδίου.
Η γλυκαγόνη είναι ορμόνη που αποστέλλει σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο, ενώ το παγκρεατικό πολυπεπτίδιο επιβραδύνει την πέψη με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη τροφής. Συνδυαστικά προωθούν την απώλεια βάρους.
Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και ακόρεστα λιπαρά οξέα, αποτελώντας ένα «φανταστικό υγιεινό σνακ που μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινή διατροφή», σύμφωνα με τη Δρ Carter που πρόσθεσε ότι με μικρές, βιώσιμες, θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνολική μας υγεία μακροπρόθεσμα.
Πηγή:www.ygeiamou.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook