Ένα από τα πιο άγνωστα αθλήματα των δυτικών πολιτισμών και πραγματικά ιερό στην Ιαπωνία άνοιξε τις πύλες του σε ένα ξένο. Το σούμο δημιουργήθηκε από τους Ιάπωνες για τους Ιάπωνες αλλά ένας Μογγόλος φρόντισε να ανατρέψει τα δεδομένα και να ανέβει στην κορυφή.
Η αδυναμία των τοπικών μαχητών να λάμψουν τα τελευταία χρόνια έδωσε την ευκαιρία στον Yokozuna Hakuho να επιβάλλει τη δική του «δικτατορία». Έμεινε αήττητος για κάτι περισσότερο από επτά χρόνια. Δεν έχασε ούτε έναν αγώνα και υποβίβασε τους Ιάπωνες μαχητές στο παρασκήνιο.
Έμπνευση ο πατέρας, ο Νομπόρου μέντορας
Γεννήθηκε στο Ουλάν Μπατόρ και ήταν ξεκάθαρο από τα πρώτα του βήματα ότι ήθελε να γίνει μαχητής του σούμο. Βλέποντας τον πατέρα του να αγωνίζεται, αγάπησε τις μάχες, τη δράση και την αδρεναλίνη. Είχε την τύχη να είναι γιος του Jigjidiin Mönkhbat, ενός παλαιστή που κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1986.
Σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να αφήσει την οικογένεια του, να παραβλέψει την επιθυμία του πατέρα του να γίνει καλαθοσφαιριστής και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ιαπωνία. Ήθελε να μυηθεί στον τρόπο ζωής και να μάθει από πρώτο χέρι τις παραδόσεις και τα βήματα των Ιαπώνων μαχητών. Η αρχή του δεν ήταν πολύ εύκολη αλλά είχε την τύχη να βρει στο δρόμο του τον πρώτο Μογγόλο παλαιστή σούμο, Kyokushūzan Noboru ,που έγινε ο μέντορας του.
Η συνάντηση του με τον Kyokushūzan ήταν καταλυτική για την πορεία του. Για να μπεις σε μια ακαδημία σούμπο πρέπει να είσαι πάνω από 15 ετών και να ζυγίζεις 80 κιλά. Ο Hakuho ζύγιζε μόλις 62 κιλά αλλά οι συστάσεις του έμπειρου Μογγόλου ήταν το κλειδί που άνοιξε την πόρτα στην εκπαίδευση, που σε λίγα χρόνια τον μετέτρεψε σε έναν ανίκητο μαχητή σούμο.
Έγινε μόλις ο τέταρτος μη Ιάπωνας μαχητής που κερδίζει το όνομα «Yokozuna», δηλαδή μεγάλος πρωταθλητής καθώς η πρόοδος του ήταν τέτοια που κατόρθωσε να ξεπεράσει ένα Θρύλο των ιαπωνικών αθλημάτων, τον Taiho Koki, και να σπάσει το ρεκόρ του. Ο Koki μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’60 και κατάφερε να προσθέσει 32 τίτλους. Ο Hakuho μόλις στα 29 του χρόνια ήταν σε θέση να τον εκθρονίσει. Και δεν έμεινε μόνο σε αυτό. Έχει καταγράψει μια σειρά από ρεκόρ που δύσκολα κάποιος θα τα καταρρίψει.
Έχει 40 πρωταθλήματα, τα περισσότερα στην κορυφαία κατηγορία. Τα 13 εκ των οποίων είναι αήττητα ενώ για επτά σερί χρονιές αναδείχθηκε πρωταθλητής. Μετρά τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία (975).
Η «σκληρή» διατροφή του
Το να γίνεις κανείς σούμο δεν απαιτεί μόνο προπόνηση αλλά, κυρίως, απαιτητική διατροφή. Για να αποκτήσεις βάρος 100 με 200 κιλά χρειάζεται να καταναλώνεις 20.000 θερμίδες την ημέρα, οι οποίες χωριζόταν σε δύο των 10.000.
Οι παλαιστές σούμο παραλείπουν το πρωινό γεύμα ώστε να εκπαιδεύσουν το σώμα τους να παίρνει το υψηλότερο επίπεδο φαγητού το μεσημέρι. Αφού γευματίσουν είναι υποχρεωτικό να κοιμηθούν για πολλές ώρες ώστε να επιβραδύνουν το μεταβολισμό και να επιτρέψουν τη συσσώρευση λίπους που θα τους δώσει περισσότερο βάρος. Ακόμη, πρέπει να καταναλώνουν πάνω από τρία λίτρα μπύρας την ημέρα. Η βάση της διατροφής τους είναι το «Chanko Nabe», δηλαδή κρέας, λαχανικά και ψάρια. Το πιο κακό σενάριο στη ζωή ενός σούμο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνά τα 65 χρόνια.
Ο μύθος για το λίπος
Ο Hakuho έχει καταφέρει να διατηρηθεί για σχεδόν μια δεκαετία στα 154-156 κιλά και είναι εξαιρετικά ικανός. Μπορεί ο μέσος Ευρωπαίος να τον θεωρεί παχύσαρκο αλλά η αλήθεια δεν είναι αυτή. Οι παλαιστές σούμο έχουν την ίδια ποσότητα λίπους με έναν μέσο άνδρα της Ευρώπης ή της Ασίας ακόμη και αν ο δείκτης δείχνει ότι είναι κοντά στο 40, σημείο που χαρακτηρίζεται ως «νοσηρά παχύσαρκος»
Η άσκηση βοηθά σημαντικά. Μεγάλο μέρος του σωματικού λίπους αποθηκεύεται κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος) σε αντίθεση με το δικό μας, το οποίο βρίσκεται γύρω από το στομάχι, τον κορμό, τους γοφούς και την πλάτη. Ο τρόπος που ασκούνται τους βοηθά να χάσουν σχεδόν όλο το σωματικό λίπος κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
Η διατροφή και η άσκηση συνεχίζονται μέχρι να αποφασίσουν να σταματήσουν. Ένας σούμο που μένει πιστός στο πρόγραμμα και υπακούει στις εντολές μπορεί να αγωνίζεται για σχεδόν δύο δεκαετίες.