Το υπερσύγχρονο «Πάρκο για Όλους» πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή της Τούμπας, στον χώρο μεταξύ των οδών Γρηγορίου Λαμπράκη, Παυσιλίπου και Ολυμπίας, με τις εργασίες να αρχίζουν μέσα στο επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, σήμερα (19/7) το πρωί ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας υπέγραψε τη σύμβαση για την ανάθεση του έργου, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδη.
Η κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού 1,36 εκατ. ευρώ, προχωρά στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
Χώρος συνύπαρξης
«Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους γίνεται πράξη. Δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική», ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί ένα τόσο σημαντικό έργο τίθεται σε τροχιά υλοποίησης.
«Μετά από δεκαετίες προσπαθειών, μια έκταση άνω των δύο στρεμμάτων στην περιοχή της Τούμπας αξιοποιείται, ώστε να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου, ένας χώρος για τα παιδιά, ένας χώρος συνύπαρξης. Φτάνουμε στο τέλος μιας μεγάλης προσπάθειας για την Τούμπα, για τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος έκανε αναφορά στη δουλειά που έγινε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και στην υποστήριξη από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και την αρμόδια Υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, η δημιουργία του «Πάρκου για Όλους» είναι η αρχή, καθώς ο Δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του σχεδιασμού του που τιτλοφορείται «Μαζί στο παιχνίδι, μαζί στη ζωή» προγραμματίζει την ενσωμάτωση παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες σε πολλές παιδικές χαρές εντός των διοικητικών ορίων του.
«Ένα χώρος φάντασμα στην Άνω Τούμπα, μετά από τις επίμονες προσπάθειες του Δημάρχου, του Υπουργείου Εργασίας, των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, επιτέλους αξιοποιείται», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας Εφραίμ Κυριζίδης, προσθέτοντας: “Σήμερα υπογράφουμε τη σύμβαση για τη δημιουργία ενός χώρου πρασίνου, ενός πάρκου και μιας παιδικής χαράς για όλους. Το έργο θα δώσει ανάσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή της Λαμπράκη και της Άνω Τούμπας. Είμαστε πολύ ευτυχείς, γιατί ακόμη ένα στοίχημα που έβαλε η Διοίκησή μας έχει κερδηθεί».
Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης του έργου ήταν ο τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Δημήτρης Μήτρου κι ο ειδικός σύμβουλος για θέματα αναπηρίας Γιάννης Καστούρας. «Στο Πάρκο για Όλους θα έχουν πρόσβαση παιδιά τυπικής ανάπτυξης και παιδιά με αναπηρίες, ώστε να συνυπάρχουν.
Η δημιουργία του πάρκου εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος ΄Μαζί στο παιχνίδι – μαζί στη ζωή’, που προβλέπει τοποθέτηση παιχνιδιών για παιδιά με αναπηρίες στις παιδικές χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης. Από κοινού τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και τα παιδιά με αναπηρίες θα είναι το καλύτερο αύριο για τον τόπο μας», τόνισε ο κ. Καστούρας.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Η υλοποίηση του έργου κατασκευής του «Πάρκου για Όλους», στην περιοχή της Τούμπας, αποσκοπεί στη δημιουργία:
– Μιας αστικής νησίδας βασισμένης στην αρχή της ίσης πρόσβασης για όλους με ενταγμένο ειδικό χώρο δραστηριοτήτων για άτομα με αναπηρίες.
– Ενός σημαντικού ανοικτού δημόσιου χώρου ως συνέχεια και υποσύνολο ενός ευρύτερου δικτύου ελεύθερων χώρων δημόσιου χαρακτήρα εντός του αστικού ιστού.
– Ενός οργανωμένου αστικού πάρκου δραστηριοτήτων και αναψυχής σε κομβική σχέση και μικρή απόσταση από πλήθος σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
– Ενός κομβικού χώρου συνάντησης της πόλης, σε άμεση σύνδεση με κεντρικές λειτουργίες της ευρύτερης περιοχής, με άξονα την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη.
– Ενός χώρου που θα ενισχύει την κοινωνικοποίηση και την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες, καθώς εγγυάται την ασφαλή χρήση του από όλα τα παιδιά.
– Ενός χώρου που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών και ενήλικων ατόμων με αναπηρία, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής ένταξης (μέσω της χρήσης χώρων ελεύθερου χρόνου, περιορίζοντας οποιαδήποτε αίσθηση περιθωριοποίησης και ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση και την ανεξαρτησία των ατόμων με αναπηρία), στην ψυχοσωματική και αισθητηριακή τους ανάπτυξη και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των οικογενειών τους.