Συνολική απαξίωση του προσωπικού - Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ. Ενώ όλα δείχνουν πως τελικά συγκλίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες στο πρόσωπο της Κατερίνας Κασκανιώτη για τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της ΕΡΤ -οπότε και μπορεί πλέον να προχωρήσει και να δημοσιευθεί η σχετική προκήρυξη της θέσης-, οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη ανησυχούν σφόδρα για το μέλλον της ΕΡΤ3 και τη δική τους απαξίωση και προετοιμάζονται για απεργιακή κινητοποίηση.
Και αν σε επίπεδο διοίκησης η Κ. Κασκανιώτη θεωρείται μια δυναμική μεταγραφή από την ελεύθερη αγορά, καθώς είχε μακρά θητεία πλέον των 20 χρόνων στη συνδρομητική Nova -και γι’ αυτό γνωρίζει καλά από παραγωγή και μίσθωση προγράμματος, προγραμματισμό και προώθηση-, από την άλλη πλευρά, αυτή των εργαζομένων, οι εντάσεις γύρω από την ΕΡΤ3 φαίνεται πως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου σε μια δημόσια τηλεόραση που βράζει. Στην ΕΡΤ έχουν απλώσει τραχανά: έχουν μπει μπροστά ένα σωρό αλλαγές και μάλιστα όχι με ορθόδοξο και συντεταγμένο τρόπο, γι’ αυτό και προκαλούν προστριβές.
* Οι ανακατατάξεις των καναλιών... Η ERT Νews εγκαθιδρύεται πλήρως και στο πληκτρολόγιο σχεδιάζεται να καταλάβει τη συχνότητα της ΕΡΤ2, η οποία είναι και καλύτερη από πλευράς κάλυψης. Η ΕΡΤ1 παραμένει με κουτσουρεμένη την ενημέρωση ως έχει, ψυχαγωγικό κανάλι, ενώ η ΕΡΤ2 θα συγχωνευτεί στην ΕΡΤ3, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κανάλι της Βόρειας Ελλάδας γλιτώνει την υποβάθμιση - ακριβώς το αντίθετο.
* ...και οι αντιδράσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ3. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 αναμένεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα με απόφαση της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν και σε δράσεις για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και κρίσιμων φορέων. Στην κινητοποίηση δεν αποκλείεται να λάβουν μέρος και οι ομοσπονδίες, δηλαδή να πάρουν πανελλαδικό χαρακτήρα.
* ΕΡΤ3 όλο κονσέρβα. Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της εργασιακής συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 με την ΕΣΗΕΜ-Θ την περασμένη Πέμπτη, μετά από συνάντηση με τον γενικό διευθυντή Φίλιο Στάγκο οι σχεδιασμοί της διοίκησης δεν προμηνύουν τίποτα το θετικό: οι εξωτερικές παραγωγές και το μισθωμένο πρόγραμμα αυξάνονται, ενώ για το πρόγραμμα εσωτερικής παραγωγής δεν υπάρχει πρόβλεψη να αυξηθεί. Η ΕΡΤ3 θα σηκώσει όλο το «πολιτιστικό» πρόγραμμα της ΕΡΤ2, καθώς ανανεώθηκαν ήδη οι εκπομπές «Μαμά-δες», «Μπαμπά-δες», «ArtWeek», «Η εποχή των εικόνων» κ.ά., ενώ θα μεταδίδει και όλο το μισθωμένο παιδικό πρόγραμμα. Αν σε αυτά όλα προστεθούν και οι αθλητικές μεταδόσεις, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ., δεν μένει και πολύ air time για ενημέρωση.
* Η ΕΡΤ3 περιφερειακό ανταποκριτικό γραφείο .Ήδη, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3 υποστηρίζουν ότι το κανάλι, από ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό πρόγραμμα που πρόσφερε μέχρι πριν μερικούς μήνες, σήμερα έφτασε να έχει γίνει ένα είδος «ανταποκριτικού γραφείου» της ΕΡΤ News στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι ενημερωτικές παραγωγές έχουν συρρικνωθεί στο ελάχιστο. Δεν είναι όμως μόνο η ποσότητα. Ακόμα και για αυτό το στοιχειώδες περιφερειακό πρόγραμμα που παράγει η ΕΡΤ3, συνήθως ένα είδος υποστήριξης ή συμπληρώματος των ρεπορτάζ της ΕΡΤ Νews, την ευθύνη έχει το ραδιομέγαρο στην Αθήνα.
* Συνολική απαξίωση του προσωπικού. Ο αποκλεισμός του προσωπικού αορίστου χρόνου της ΕΡΤ (αριθμούν σήμερα περί τους 1.850 εργαζόμενους) προς όφελος των συμβασιούχων έργου (περί τα 460 άτομα σήμερα, χωρίς να υπολογίζονται όσοι έρχονται από μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές) εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης απαξίωσης των εργαζομένων της ΕΡΤ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ενημερωτικές εκπομπές της ΕΡΤ News με παραγωγή εξολοκλήρου από το δυναμικό της ΕΡΤ, όπως, π.χ., το «Newsroom», μετατρέπονται σε μεικτές παραγωγές και εκτινάσσουν το κόστος τους. Την ίδια ώρα, ακόμα και κεντρικά πρόσωπα προβολής σε καίρια πόστα, όπως, για παράδειγμα, οι δημοσιογράφοι Γ. Κουβαράς, Ηλ. Σιακαντάρης, Κ. Παπαχλιμίντζος δεν εμφανίζονται στις καταστάσεις της ΕΡΤ, καθώς αμείβονται από εταιρείες παραγωγής για μεικτές ή εξωτερικές παραγωγές.
Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας .Παρά την προσπάθεια περιθωριοποίησής τους, οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς η ισχύουσα λήγει στις αρχές του νέου έτους. Αυτή τη φορά μάλιστα, όπως λέγεται, δεν θα αρκεστούν σε «κουπόνια» και σε προπληρωμένες κάρτες για αγορά συγκεκριμένων ειδών (ιδίως όταν ήδη από πέρσι η αύξηση της αμοιβής του προέδρου έφτασε το 79% και του διευθύνοντος συμβούλου, αν υπήρχε, το 55%).
Μέσα στη γενική δυσαρέσκεια που προκαλούν αυτές οι κοσμογονικές αλλαγές, θα πρέπει να καλυφθούν τα διοικητικά κενά, όπως η συμπλήρωση της κενής θέσης του μέλους του Δ.Σ. Δ. Παπαδημητρίου, η θητεία του οποίου έληξε χωρίς δικαίωμα ανανέωσης λόγω έλλειψης του κατάλληλου πτυχίου, σύμφωνα με τον νέο νόμο. Σε ανάλογη θέση, για τον ίδιο λόγο, αναμένεται να βρεθεί και δεύτερο μέλος του Δ.Σ. ο παραγωγός Ν. Ελματζιόγλου. Η νέα διοίκηση και η νέα διευθύνουσα σύμβουλος έχουν επίσης να εκπονήσουν νέο επιχειρησιακό πλάνο και νέο οργανόγραμμα, καθώς δεν έχει περισσέψει και πολύ χρήμα για την ανάθεση νέων παραγωγών στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Πηγή: avgi.gr