Τον Μάρτιο αναμένεται να γίνει πρεμιέρα για τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας. Ήδη είναι έτοιμη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με όλες τις λεπτομέρειες και θα προωθηθεί τις επόμενες ημέρες.
Η απόφαση θα προσδιορίζει με κάθε λεπτομέρεια πώς θα λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας τα οποία θα είναι με πληρωμή από χρήματα των ασθενών. Μάλιστα η ΚΥΑ θα περιλαμβάνει και τις δαπάνες που θα καταβάλουν οι ασθενείς συμμετέχοντας με 30% στο κόστος, ενώ το υπόλοιπο θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να εφαρμόσει επεμβάσεις με ιδιωτικές δαπάνες τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία, προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις ενώ κάθετα αντίθετοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστές γιατροί τόσο της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών όσο και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς.
Άλλωστε οι ασθενείς θα επιβαρυνθούν εάν επιλέγουν να χειρουργηθούν άμεσα τις απογευματινές ώρες σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Γεγονός που τροποποιεί πλήρως τον χαρακτήρα του ΕΣΥ.
Ψηφιακοί έλεγχοι
Ο Άδωνις Γεωργιάδης πάντως υπεραμύνεται της απόφασής του να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως θα γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να μην δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα τις απογευματινές ώρες που θα είναι με πληρωμή σε σχέση με τα πρωινά χειρουργεία.
Οι έλεγχοι που θα εφαρμοστούν ώστε να διασφαλιστεί αυτό το γεγονός θα στηρίζονται στην ενιαία λίστα χειρουργείων η οποία ξεκινά να εφαρμόζεται πλέον στα δημόσια νοσοκομεία και στην οποία καταγράφονται όλες οι επεμβάσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
Βασικό κριτήριο θα αποτελεί αν ξαφνικά τις πρωινές ώρες μειώνεται ο αριθμός των χειρουργείων ενώ αντίθετα το απόγευμα αυξάνεται. Αποτελεί τη βασική δικλείδα ασφαλείας για να μην παρακάμπτεται η προτεραιότητα στα δωρεάν πρωινά χειρουργεία.
Πάντως η αρχή αναμένεται να γίνει με απλές επεμβάσεις που δεν χρειάζονται πολλές ημέρες νοσηλεία, ώστε να μην δημιουργηθεί δυσλειτουργία ειδικά στα μεγάλα νοσοκομεία που παρουσιάζουν πληρότητα ακόμη και 100% αφού αναπτύσσουν και ράντζα.
Ταυτόχρονα όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη στο ethnos.gr, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τυχόν προστριβές με εργαζόμενους που θα πρέπει να φροντίζουν τους ασθενείς την ώρα όμως που κάποιοι συνάδελφοι τους θα έχουν αμειφθεί για τις επεμβάσεις.