Ανεμβολίαστο ήταν το 98,7% των διασωληνωμένων μέχρι χθες ασθενών με COVID-19, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο σκληρό αλλά και αποστομωτικό τρόπο τη σημασία του εμβολιασμού για την αποφυγή της σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.
Όπως αναφέρει το "Πρώτο Θέμα": Την άποψη αυτή υπογραμμίζουν οι επιστήμονες ήδη από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο και τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό σήμερα το πρωί την επαληθεύουν απόλυτα: Μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους που ανακοινώθηκαν το περασμένο 24ωρο είχαν εμβολιαστεί, μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση για την παροχή προνομίων στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στα εστιατόρια που το επιθυμούν, να δέχονται στους εσωτερικούς τους χώρους μόνο εμβολιασμένους πελάτες.
«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν πολλά εστιατόρια που θα μας πουν, και θα τους δώσουμε το δικαίωμα να το κάνουν, να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε «διευκολύνσεις» και πρόσθεσε: «Οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν ξαφνικά ότι αν δεν είναι εμβολιασμένοι, ειδικά οι νέοι μας, δεν έχουν τα ίδια επίπεδα ελευθερίας όπως άλλοι εμβολιασμένοι πολίτες της ίδιας ηλικίας».
Το εμβόλιο της Pfizer φτάνει και στα νησιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα εμβολιασμού των νησιών, τονίζοντας ότι υπάρχουν περιοχές που για κάποιους λόγους είναι πίσω στους εμβολιασμούς «και πρέπει όλοι μαζί να τους πείσουμε ώστε να μην έχουμε πρωτοπόρους και ουραγούς». Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται, άλλωστε, με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, αποφασίζοντας την αποστολή εμβολίων mRNA της Pfizer και στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Μεταξύ των νησιών που θα παραλάβουν τα εν λόγω σκευάσματα βρίσκονται η Αίγινα, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Χίος, η Κως, η Σύρος, η Θάσος, η Λευκάδα, κ.α., οι κάτοικοι των οποίων θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν, προκειμένου να οικοδομηθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας και να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του εμβολιασμού των πολιτών κατ’ οίκον από το υπουργείο Υγείας.
Με δεδομένη, λοιπόν, την πορεία του εμβολιασμού αλλά και την αισθητή βελτίωση των δεικτών της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως και αναμένεται να θέσει το χρονοδιάγραμμα σε μία σειρά θεμάτων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, η μουσική στην εστίαση αλλά και το πλαίσιο στο οποίο θα γίνονται οι δεξιώσεις των γάμων και των βαπτίσεων.
Κατά 550 λιγότερα τα κρούσματα κάθε Τρίτη, μείον 100 διασωληνωμένοι και εισαγωγές
Σημαντική θεωρείται πλέον η υποχώρηση που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες όσον αφορά στην εξέλιξη του επιδημικού κύματος στη χώρα μας, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτωτικές τάσεις σε επίπεδα που φτάνουν περίπου τα 550 από Τρίτη σε Τρίτη. Ενδεικτικά, την Τρίτη 25 Μαΐου ο αριθμός των νέων διαγνώσεων στην επικράτεια ανερχόταν σε 2.433, την αντίστοιχη ημέρα της περασμένης εβδομάδας σε 1.886, ενώ σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.339 νέα κρούσματα, συνέπεια 55.912 διαγνωστικών ελέγχων (18.395 μοριακοί και 37.517 rapid).
Σε αντίστοιχα αξιόλογη μείωση βρίσκονται και δύο από τους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας, -οι διασωληνωμένοι και οι εισαγωγές- σημειώνοντας σήμερα πτώση κατά σχεδόν 100 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (381 οι διασωληνωμένοι από 482, 127 οι εισαγωγές από 221). Από την άλλη πλευρά, σε παρόμοια επίπεδα παραμένουν, δυστυχώς, οι απώλειες συμπολιτών μας, οι οποίες ανήλθαν σε 30 το τελευταίο 24ωρο.
Η διασπορά, πάντως, φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά. Η Αττική κατέγραψε χθες 672 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 211 στο κέντρο της Αθήνας, 120 στα δυτικά του λεκανοπεδίου, 107 στον Πειραιά, 103 στα νότια προάστια, ενώ διψήφιοι είναι οι αριθμοί σε βόρειο και ανατολικό τομέα και δύο λοιμώξεις εντοπίστηκαν στα νησιά. Ενδεικτική, μάλιστα, της αποκλιμάκωσης της επιδημίας στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας είναι και η μείωση κατά 45% στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Μόνη η Ξάνθη με αύξηση στα λύματα – Ανησυχεί και λόγω των λίγων εμβολιασμών
Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ για τις επτά από τις 11 περιοχές ελέγχου. Στη Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα, το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί κατά 35%, ενώ σε παρόμοια επίπεδα (-31%) κινούνται Λάρισα και Βόλος, που χθες σημείωσαν 58 και 25 νέες λοιμώξεις αντίστοιχα. Επίσης, σημαντική πτώση στο ιικό φορτίο παρατηρήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη (-50%).
Η μοναδική περιοχή ελέγχου των λυμάτων που αυτή την εβδομάδα παρουσίασε αύξηση στο ιικό φορτίο ήταν η Ξάνθη. Παρά το γεγονός ότι το +9% δεν θεωρείται από τους ειδικούς αξιόλογη μεταβολή, πρέπει να σημειωθεί ότι, σε συνδυασμό με τα 10,79 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό που εντοπίζονται στην περιοχή και τα πολύ χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης που επεσήμανε την προηγούμενη εβδομάδα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Ξάνθη αποτελεί μία από τις περιοχές που συντηρούν την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook