O ναυαγοσώστης-ήρωας, Χρήστος Γαζής, ο οποίος έγινε γνωστός για το γεγονός πως έσωσε 2 ζωές από βέβαιο πνιγμό την τελευταία εβδομάδα, φιλοξενήθηκε στον αέρα του Metropolis 95.5 και μίλησε για τις δύο σωτήριες επεμβάσεις του αλλά και για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα.
Για τα δύο περιστατικα: «Πρόκειτα για ίδιες περιπτώσεις. Είναι δυστυχώς κάτι πολύ σύνηθες. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, διαθέτουν σπίτια σε παραθαλάσσια μέρη και κατά την διάρκεια των διακοπών τους πηγαίνουν για μπάνιο μόνοι τους. Το θέμα είναι ότι πολλοί από αυτούς έχουν ιατρικό ιστορικό το οποίο είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν του δίνουν ιδιαίτερη σημασία και έχουμε δυσάρεστα γεγονότα.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι λουόμενες εκεί που κολυμπούσαν ξαφνικά έσβησαν, πανικοβλήθηκαν και ήπιαν νερό. Ευτυχώς υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση από τον κόσμο και τις βγάλαμε γρήγορα έξω, παρ'όλα αυτά δεν ανέπνεαν. Έκανα χρήση του ειδικού εξοπλισμού και της επανέφερα. Πρέπει να πω ένα τεράστιο μπράβο στον κόσμο ο οποίος υποστήριξε όλη την προσπάθεια, έβαλε ομπρέλες για σκιά, έβαλε πετσέτες για να κρύψει την διαδικασία. Ήταν πολύτιμη η βοήθεια του.»
Για την κατάσταση των θυμάτων μετά την επανφορά τους: « Όλοι όσοι πνίγονται, άσχετα από το γεγονός ότι επανήλθαν, πρέπει να μεταφερθούν αμέσως στο νοσοκομείο, αφού κινδυνεύουν με δευτερογενή πνιγμό. Η μία κυρία βρίσκεται στο νοσοκομείο ακόμα, ήρθε ο γιος της και με ευχαρίστησε. Για την άλλη δεν έχω κάποια ενημέρωση.»
Για το το πόσο μπορεί να βοηθήσει ο ναυαγοσώστης: «Πρέπει ο κόσμος να κοιτάει που βρίσκεται ο ναυαγοσώστης και να μην απομακρύνεται γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Κάθε ένα λεπτό΄που περνάει η πιθανότητες για σωτηρία πέφτουν κατά 10% οπότε όσο το ταχύτερο μπορέσει ο ναυαγοσώστης να φτάσει στο σημείο του περιστατικού, τόσο το καλύτερο. Εμένα θεωρητικά η ευθύνη μου περιλαμβάνει μια εμβέλεια 400 μέτρων, όμως δεν παίζει ρόλο, τρέχω όπου και να έιναι αρκεί να το αντιληφθώ. Ευτυχώς πλέον οι ναυαγοσώστες έχουμε αντίστοιχο εξοπλισμό με του ΕΚΑΒ οπότε μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ.
Για το τι πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε μπάνιο, ειδικότερα οι ηλικιωμένοι: «Πέρα από το ότι δεν πρέπει να τρώμε και να καταναλώνουμε αλκοόλ αμέσως πριν μπούμε στην θάλασσα υπάρχει ένα φαινόμενο που χρειάζεται προσοχή. Πολύς κόσμος αγοράζει σανίδες sup από το σούπερ μάρκετ, το χρησιμοποιεί στην θάλασσα χωρίς να ενημερώσει τον ναυαγοσώστη να είναι σε ετοιμότητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα τις περισσότερες φορές πολύ μακριά από την στεριά, με αποτέλεσμα να πρέπει να κινητοποιηθεί το λιμενικό και τα ελικόπτερα.
Εκτός από το υπάρχει κίνδυνος να χάσει την ζωή του όποιος το κάνει, θα του επιβληθεί και πρόστιμο. Θέλει προσοχή. Ας έχουν ένα τηλέφωνο μαζί τους, ώστε αν γίνει η στραβή να ενημερώσουν εγκαίρως. Ακόμα, οι ηλικιωμένοι που πηγαίνουν μόνοι τους για μπάνιο, καλό είναι να φοράνε ένα σωσίβιο, ένα γιλέκο. Είναι ένα καλό δώρο που μπορούμε να κάνουμε σε κάποιον δικό μας άνθρωπο, βοηθάει πολύ.»
Για το αν υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες της Χαλκιδικής: «Οι δήμαρχοι ξέρω ότι ψάχνουν άτομα. Είναι πολλά τα περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο, οπότε γενικά θέλουν να έχουν σε κάθε παραλία ναυαγοσώστες. Σε αυτές που δεν υπάρχουν, πιθανολογώ πως οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού. Δεν είναι εύκολη δουλειά, δεν είναι για όλους. Άλλοι φοβούνται, άλλοι το κάνουν εποχικά. Γενικά υπάρχει ζήτηση και καλό είναι να γίνει προσπάθεια να ασχοληθούν περισσότεροι με το επάγγελμα.»