Μία μέρα μετά τη σύντομη συνάντηση που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Χουλουσί Ακάρ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επιστρέφει στην πολιτική φιλίας, ξεχνώντας τη μέχρι τώρα ρητορική μίσους και προπαγάνδας.
«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά την ενημέρωση Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του NATO.
«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε ο Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο περιθώριο της Συνόδου. Το σύντομο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στις Βρυξέλλες, σχολίασε νωρίτερα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.
«Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο από τη συνομιλία που είχαν οι Παναγιωτόπουλος - Ακάρ.
Παναγιωτόπουλος σε Ακάρ:Σταματήστε τις προκλήσεις για να γίνουν βήματα μπροστά
Πάντως, η συνάντηση που είχαν Παναγιωτόπουλος και Ακάρ στις Βρυξέλλες, η πρώτη μετά το «γιοκ» του Ερντογάν στον Μητσοτάκη, διήρκησε περίπου πέντε λεπτά. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στον Χουλουσί Ακάρ πως για να γίνουν βήματα μπροστά πρέπει να σταματήσουν οι εντάσεις, οι προκλήσεις και οι λεκτικές επιθέσεις.
Από αυτή τη σύντομη συνομιλία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, φάνηκε ότι ο Χουλουσί Ακάρ επεδίωκε τη συνάντηση αυτή για να διαπιστώσει το κλίμα που επικρατεί από την ελληνική πλευρά εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων από Τούρκους αξιωματούχους. Αργότερα ήρθε και η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο διάλογος για τον «ελληνικό καφέ» μπροστά στις κάμερες.