Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου, Αννελίς Φερλίντεν, ο ύποπτος είναι νεκρός. Στην εξουδετέρωση του τζιχαντιστή που έσπειρε το θάνατο στο κέντρο των Βρυξελλών, σκοτώνοντας δύο άτομα, προχώρησαν οι βελγικές Αρχές.
Όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Εσωτερικών, Αννελίς Φερλίντεν στο VRT Radio, ο άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. «Μπορώ να σας πω τα καλά νέα, πως έχουμε βρει το ύποπτο». Μάλιστα, σύμφωνα με τις Αρχές, εντοπίστηκε και το όπλο που χρησιμοποίησε ο εξτρεμιστής το βράδυ της Δευτέρας, από το οποίο έχασαν τις ζωές τους δύο Σουηδοί.
Το «σκοτεινό» προφίλ του τζιχαντιστή
Ο δράστης ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους σε πολλά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ταυτοποιήθηκε και «εξουδετερώθηκε» από τις αρχές. To βράδυ της Δευτέρας (16/10) άνοιξε πυρ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Σουηδοί και να τραυματιστεί ένας ακόμη, λίγο πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Βελγίου και Σουηδίας.
Το όνομά του είναι Aμπντεσαλέμ Λασουέντ και είναι 45χρονος Τυνήσιος. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν,επιβεβαίωσε ότι ο άνδρας ήταν γνωστός στις αστυνομικές αρχές.
Ήθελε να εκδικηθεί για το έγκλημα μίσους με θύμα 6άχρονο Παλαιστίνιο
Μετά το περιστατικό, ο φερόμενος ως δράστης χρησιμοποίησε το όνομα «Slayem Slouma» για να καυχηθεί για τις δύο δολοφονίες στο Facebook, προσθέτοντας ότι προσπάθησε να εκδικηθεί τη δολοφονία ενός εξάχρονου Παλαιστίνιου στις ΗΠΑ, γράφει η Daily Mail. Το αγόρι βρήκε τραγικό θάνατο στην κομητεία Γουίλ κοντά στο Σικάγο καθώς ένας άνδρας 71 ετών του επιτέθηκε με στρατιωτικό μαχαίρι. Το άτυχο παιδί που έιχε παλαιστινιακές ρίζες, δέχθηκε 26 μαχαιριές.
Ο ύποπτος είχε ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο τον Νοέμβριο του 2019. Έλαβε αρνητική απάντηση ένα χρόνο αργότερα και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Η εντολή να εγκαταλείψει την επικράτεια δεν μπορούσε ποτέ να του επίδοθεί, καθώς ο άνδρας που μέχρι τότε ήταν γνωστός στην αστυνομία για εμπορία ανθρώπων, παράνομη διαμονή και κίνδυνο της κρατικής ασφάλειας, δεν έμεινε ποτέ σε κέντρο ασύλου και, επομένως, ο εντοπισμός του ήταν αδύνατος.
Το 2016, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την Τυνησία ανέφεραν ένα ριζοσπαστικοποιημένο προφίλ και την επιθυμία του να ενταχθεί στη τζιχάντ. Αλλά αυτή ήταν, εκείνη την εποχή, μία από τις δεκάδες αναφορές στο πλαίσιο των επιθέσεων στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες και δεν είχε γίνει τίποτα εκείνη τη στιγμή, επιβεβαίωσε ο Βαν Κουίκενμπορν.
Πιο πρόσφατα, στις αρχές του έτους, ο ένοικος ενός κέντρου ασύλου της Αμβέρσας δέχθηκε απειλές από τον ύποπτο μέσω κοινωνικών δικτύων.Η καταδίκη του για τρομοκρατία στην Τυνησία ώθησε την αστυνομία της Αμβέρσας να καλέσει το Κοινό Κέντρο Πληροφοριών, μια ομάδα που δημιουργήθηκε μετά την περίοδο των επιθέσεων για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία. Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας είχε καταδικαστεί για εγκλήματα κοινού δικαίου, αλλά όχι για τρομοκρατία.
Πηγή: newsbomb.gr