Για το θέμα της αντιμετώπισης της οπαδικής βίας μίλησε, στην Ευλαμπία Ρέβη, για την εκπομπή Τώρα Μαζί του OPEN, ο επικεφαλής για την αστυνόμευση ποδοσφαίρου στη Βρετανία, Μαρκ Ρόμπερτς.
«Νομίζω ότι αυτό που κάνουμε καλά είναι η συνεργασία ανάμεσα στην αστυνομία, τις αθλητικές ομάδες και τα πρακτορεία, που μοιραζόμαστε το ίδιο βάρος. Πιστεύω ότι, εάν ένα μέρος του συστήματος αυτού δε λειτουργεί, πραγματικά δυσκολεύεσαι έντονα να αντιμετωπίσεις το ζήτημα. Επίσης, έχουμε πολύ αποτελεσματική νομοθεσία, ειδικά για το ποδόσφαιρο», είπε, ως προς τους λόγους που η πολιτική της Βρετανίας απέναντι στους χούλιγκαν θεωρείται παγκοσμίως η πιο πετυχημένη πρακτική.
«Κάθε ομάδα συνεργάζεται με τον δικό της αποσπασμένο αστυνομικό»
Ο ίδιος, αναφέρθηκε και στον τρόπο αντιμετώπισης των χούλιγκαν, αλλά και στις τιμωρίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. «Πρέπει να απαγορευτεί η είσοδος σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, σε όσους προκαλούν προβλήματα. Δε θα τους ποινικοποιήσουμε απαραίτητα, ούτε θα τους φυλακίσουμε. Πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές μεθόδους. Θα τους εκπαιδεύσουμε για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση τέτοιων συμπεριφορών. Αυτοί, όμως, που διαπράττουν πιο σοβαρά αδικήματα, θα συλληφθούν με τη σχετική κατηγορία. Επίσης, μπορούμε να τους επιβάλουμε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης πρόσβασης σε αγώνες ποδοσφαίρου από 3 μέχρι 10 χρόνια. Από τη δεκαετία του 1990 ξεκινήσαμε να το εφαρμόζουμε αυτό, μία αποτελεσματική πολιτική συλλογής πληροφοριών: κάθε αθλητική ομάδα έχει το δικό της αποσπασμένο αστυνομικό που θα δουλέψει μαζί του».
Μιλώντας, συγκεκριμένα, για τα κρούσματα οπαδικής βίας στην Ελλάδα, και πώς η χώρα θα μπορούσε να πάρει το παράδειγμα από τη Βρετανία για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Μαρκ Ρόμπερτς τόνισε πως, «από την εμπειρία μου και από αυτά που έχω δει ότι ήταν αποτελεσματικά σε άλλες χώρες, πρώτα απ' όλα πιστεύω ότι χρειάζεται μία εξειδικευμένη ομάδα, δηλαδή ένα εθνικό σώμα που θα συντονίζεται με όλες τις δυνάμεις της χώρας. Θα πρέπει να υπάρχει συλλογή πληροφοριών για να μπορείτε να κατανοείτε πλήρως ποιοι είναι οι ταραχοποιοί. Όταν έχετε σοβαρά προβλήματα, όπου άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τραυματίζονται, θα πρέπει μάλλον να εξετάσετε το ενδεχόμενο θέσπισης συγκεκριμένης νομοθεσίας, για να δώσετε στην αστυνομία εργαλεία αποτελεσματικής δράσης».
Όσον αφορά το μέτρο της εισόδου στα γήπεδα αυστηρά με την επικύρωση της ταυτότητας του κάθε φιλάθλου, αλλά και της εγκατάστασης του κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης σε κάθε γήπεδο, σχολίασε πως, «πιστεύω ότι η χρήση της ταυτότητας είναι σημαντική, αλλά όταν έχεις σοβαρό πρόβλημα το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσεις την ταυτοποίηση των ταραχοποιών. Έχεις τις ταυτότητες και κάνεις έρευνα ποιος παρεκτράπη. Τουλάχιστον ξέρεις ποιος είναι. Σε συνδυασμό με τις κάμερες ασφαλείας. Κατανοούμε ότι σε κάποιους οπαδούς δε θα αρέσει αυτό το μέτρο χρήσης της ταυτοπροσωπίας, αλλά το πλεονέκτημα ότι μπορείς να εντοπίσεις τη δραστηριότητα αυτών που δημιουργούν προβλήματα, γεγονός που ωφελεί τη συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων».
«Πανίσχυρο εργαλείο το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης»
Σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η χρήση της τεχνολογίας ως προς την αποτροπή πράξεων οπαδικής βίας, σημείωσε ότι, «το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να έχουμε να ελέγξουμε ένα μεγάλο γεγονός χωρίς κάμερες. Νομίζω, όμως, ότι στη χώρα μου επωφελούμαστε από το γεγονός ότι, το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ευρέως διαδεδομένο. Συνεπώς, βλέπετε ότι συχνά το γήπεδο ελέγχεται καλά, ο κόσμος δεν εμπλέκεται με τον χουλιγκανισμό και προκαλεί προβλήματα μακριά από το γήπεδο. Το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη σύγκριση με τα social media. Οπότε κάνουμε έρευνα, ψάχνουμε στο YouTube και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συλλέξουμε στοιχεία, γιατί συχνά οι ίδιοι οι χούλιγκαν ποστάρουν βίντεο στο YouTube. Εμείς μαζεύουμε όλα τα στοιχεία και αυτό είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της δίωξης. Ένα άλλο πλεονέκτημα της νομοθεσίας μας είναι ότι, εάν κάποιοι συμπεριφερθούν άσχημα στο εξωτερικό - για παράδειγμα έρθουν στην Ελλάδα και παρεκτραπούν - εμείς μπορούμε να συλλέξουμε τα στοιχεία και να τους ασκήσουμε περιοριστικό όρο, μόλις έρθουν πίσω στη Βρετανία. Οπότε αν έχουμε υλικό από την ελληνική αστυνομία και από τα social media, αν οι αστυνομικοί μας δουλέψουν με τους Έλληνες συναδέλφους τους, μπορούμε να συλλέξουμε τα στοιχεία και να τους βάλουμε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα της Αγγλίας, καθώς και την παράδοση του διαβατηρίου τους, όταν η ομάδα τους παίζει στο εξωτερικό.
«Οι ποδοσφαιρικές ομάδες υπεύθυνες για την έρευνα του χώρου»
Τέλος, με αφορμή τις ενδείξεις που υπάρχουν, για την Ελλάδα, ότι, συχνά, οι στρατιές των χούλιγκαν συχνά ελέγχονται και καθοδηγούνται κρυφά από την επίσημη ιδιοκτησία μιας ομάδας, αναφέρθηκε και στον ρόλο που έπαιξαν, στη Βρετανία, οι ίδιες οι ομάδες για τον περιορισμό των φαινομένων, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων.
«Από τη δική μου οπτική οι ποδοσφαιρικές ομάδες πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη. Είμαι σίγουρος ότι, όπως και στην Αγγλία, στην Ελλάδα η αστυνομία έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει. Έχουμε την άποψη ότι δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας να εποπτεύει το γήπεδο, οπότε οι ποδοσφαιρικές ομάδες θα πρέπει να πληρώνουν την αστυνομία για να δουλεύει στο στάδιο. Συνήθως οι αστυνομικοί δεν μπαίνουν μπροστά και κάνουν τους security. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες είναι υπεύθυνες για την έρευνα του χώρου, για να εξασφαλίζουν την ασφάλεια. Η αστυνομία είναι εκεί για την υποστήριξη, εάν κάποιοι διαπράττουν αδικήματα ή συμπεριφέρονται με βίαιο τρόπο. Εάν έχετε ιδιοκτήτες ομάδων που υποκινούν τους χούλιγκαν, τότε συμπεριφέρονται με εγκληματικό τρόπο και θα πρέπει να συλληφθούν από την αστυνομία και να διωχθούν. Είναι απολύτως απαράδεκτο ιδιοκτήτες ομάδων να κάνουν πράγματα που ενθαρρύνουν τη βία, είτε πρόκειται για τον πρόεδρο, είτε για κάποιον άλλον που συμπεριφέρεται με εγκληματικό τρόπο. Πρέπει να διωχθεί ως εγκληματίας. Οι ποδοσφαιρικές ομάδες δουλεύουν πολύ σκληρά για να αποτρέψουν το χουλιγκανισμό. Εδώ δεν έχουμε παραδείγματα όπου ποδοσφαιρικές ομάδες υποστηρίζουν ομάδες χούλιγκαν και αυτό μας φέρνει σε μία πιο ισχυρή θέση. Ξέρουμε ότι, οι χούλιγκαν είναι πολύ πιστοί στις ομάδες τους, που είναι πραγματικά πολύ σημαντικές γι' αυτούς. Συνεπώς, εάν οι ποδοσφαιρικές ομάδες στέλνουν το μήνυμα ότι καταδικάζουν τις πράξεις τους, θα κάνει τους χούλιγκαν να κάνουν πίσω. Εάν δε δουλέψουν με την αστυνομία, δε θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα», κατέληξε.
πηγή: ethnos