Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπορίς Τζόνσον, καθυστέρησε να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα, έως τώρα, επίσημα, να έχουν καταγραφεί 21.678 θάνατοι στα νοσοκομεία, ένα νούμερο, όμως, που αναμένεται να αυξηθεί δραστικά. Ο λόγος; Ότι η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποκαλύψει τον συνολικό αριθμό των νεκρών όχι μόνο από τα νοσοκομεία, αλλά και από τα κέντρα φροντίδας και τις ιδιωτικές κατοικίες.
Υπάρχει επί του παρόντος χρονική καθυστέρηση 11 ημερών σε σχέση με τα στοιχεία του Γραφείου Εθνικών Στατιστικών (ONS), σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν πεθάνει σε κέντρα φροντίδας και στα σπίτια τους από τον κορωνοϊό. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, είπε ότι το κοινό θα ενημερωθεί για τα νέα στοιχεία που χρονολογούνται από τις αρχές Μαρτίου έως και τις 28 Απριλίου.
Έως και 54% υψηλότερος ο αριθμός
Το νούμερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα είναι 54% υψηλότερο, απ' ότι έδειχναν τα καθημερινά στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής. Επίσημα, μέσω του twitter, γνωστοποιήθηκε ότι στον αριθμό των θανάτων περιλαμβάνονται όλες οι περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε ο κορωνοϊός σε πιστοποιητικό θανάτου, όχι, όμως, οι υπόλοιπες.
Δημοσιεύθηκαν, επίσης, στοιχεία από την επιτροπή που αναλαμβάνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας υγείας των ηλικιωμένων στην Αγγλία, που κάνει λόγο για 4.343 θανάτους που σχετίζονται με τον ιό σε κέντρα φροντίδας από τις 10 Απριλίου έως τις 24 Απριλίου. Οι πληροφορίες αυτές εντείνουν, όπως είναι φυσιολογικό, την ανησυχία για το ακριβές νούμερο των νεκρών.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι έτσι και αλλιώς, ο μέσος όρος των «πέντε ημερών» του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυτή την στιγμή ο υψηλότερος από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που πλήγηκε σοβαρά από τον ιό. Επαναλαμβάνουμε, χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί οι θάνατοι εκτός νοσοκομείων.
Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το σημείο της πανδημίας, ο μέσος όρος των «πέντε ημερών» σχετικά με τους θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 598, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, νούμερο πολύ υψηλότερο από της Ιταλίας (559), της Γαλλίας (509) και της Ισπανίας (423).
* Με μπλε γραμμή οι θάνατοι μόνο στα νοσοκομεία και με γαλάζια οι συνολικοί
Η παράμετρος της ενδοοικογενειακής βίας
Η καραντίνα είχε και παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις. Το Refuge, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που υποστηρίζει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε αύξηση 49% στις κλήσεις, με περίπου 400 καθημερινά στη γραμμή βοήθειας του από το ξεκίνημα της απομόνωσης στις 23 Μαρτίου. Η επισκεψιμότητα στον ιστότοπό της αυξήθηκε κατά 417%.
Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου προχωρούσε κατά μέσο όρο σε 100 συλλήψεις την ημέρα για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. «Η απομόνωση από μόνη της δεν προκαλεί κακοποίηση», λέει η Σάντρα Χόρλεϊ, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος, «αλλά μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες καταχρηστικές συμπεριφορές».
100.000 τεστ καθημερινά
Η Κυβέρνηση προσπαθεί να ετοιμαστεί ώστε να είναι σε θέση να πραγματοποιεί 100.000 τεστ την ημέρα μέχρι τα τέλη Απριλίου, δίνοντας προτεραιότητα στο προσωπικό του συστήματος Υγείας και στους εργαζομένους στα κέντρα φροντίδας. Σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερα από 161.000 άτομα έχουν βγει θετικά στον ιό. Στο Λονδίνο, ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 23.979.