Τη δική της συζήτηση για τα όρια και τις ποινές σχετικά με το «καυτό» ζήτημα των εκτρώσεων ετοιμάζεται να κάνει η Βρετανία, δυο χρόνια μετά την ανατροπή της απόφασης Roe v. Wade του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το παλιό αγγλικό δίκαιο, η «πρόκληση αποβολής» θεωρούνταν έγκλημα, αν και ένας νόμος του 1967 επιτρέπει την άμβλωση μέχρι τις 24 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, σε περίπτωση που πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις και δύο γιατροί υπογράφουν.
Για δεκαετίες, η ρύθμιση αυτή φαινόταν να έχει ευρεία αποδοχή από τους πολιτικούς και τους ψηφοφόρους του Ηνωμένου Βασιλείου, ακόμη και όταν οι ομόλογοί τους στις ΗΠΑ έπαιρναν μέτρα για να περιορίσουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις, αλλά τους τελευταίους μήνες, υπάρχουν όλο και περισσότερες φωνές υπέρ της άρσης των νομικών περιορισμών, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση της τρίτεκνης μητέρας Κάρλα Φόστερ τον Ιούνιο για παράνομη άμβλωση, που πυροδότησε τη συζήτηση για το πώς ακριβώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται η άμβλωση στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης.
Για την ιστορία, η Φόστερ αφέθηκε ελεύθερη και της επιβλήθηκε ποινή με αναστολή κατόπιν έφεσης, αλλά η περιπέτειά της οδήγησε ορισμένους βουλευτές να προτείνουν ότι η άμβλωση να αντιμετωπίζεται ως ιατρικό και όχι ως νομικό ζήτημα.
Η βουλευτής των Εργατικών, Νταϊάνα Τζόνσον, πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων, υπέβαλε προ ημερών ένα σχέδιο για την αλλαγή του νόμου ώστε καμία γυναίκα που προχωρεί σε παύση της εγκυμοσύνης της να μην μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.
Όπως αναφέρουν τα βρετανικά Μέσα, η συντηρητική βουλευτής Καρολάιν Άνσελ απάντησε με πρόταση μείωσης του ανώτατου ορίου για τις περισσότερες αμβλώσεις από τις 24 στις 22 εβδομάδες μέσω δικής της τροπολογίας στο νομοσχέδιο, εν μέσω έντονων αμφιβολιών σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές, με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι οι αμβλώσεις θα γίνουν το πολιτισμικό σημείο ανάφλεξης, όμοια με αυτό των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι οι ομάδες κατά των αμβλώσεων στη Βρετανία είναι λιγότερο επιφανείς και «μάχιμες» συγκριτικά με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις για τη φιλελευθεροποίηση των αμβλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μικρό αντίκτυπο στη συζήτηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σύμφωνα με τη Σάρα Έλιοτ, εκπρόσωπο των Republicans Overseas UK, και υποστηρικτή των υπέρμαχων της ζωής.
«Οι ΗΠΑ είναι πολύ εσωστρεφείς. Είναι μια μεγάλη χώρα, έχει τις δικές της μάχες να δώσε. Νομίζω ότι είναι απογοητευτικό για όσους ανήκουν στο κίνημα υπέρ της ζωής να βλέπουν ότι χώρες που κάποτε είχαν τις ρίζες τους στις χριστιανικές αξίες, οι οποίες τείνουν να είναι υπέρ της ζωής, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι είναι σίγουρα απογοητευτικό», ανέφερε η ίδια.