"Καμπανάκι" για την Κεντρική Μακεδονία χτύπησε εν όψει των εορτών ο Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς παρατηρείται ότι σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση είναι στάσιμη, όπως για παράδειγμα στην Πιερία.
«Να σας πω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, αλλά παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας. Θα πω ένα παράδειγμα: στην Κατερίνη είχαμε στην έξαρση της πανδημίας 71 ημερήσιες εισαγωγές και παραμένουμε στις 66. Μπορεί ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ίδιος, όπως ήταν στις 26 Οκτωβρίου, όμως τότε είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 από τις 205 κλίνες κατειλημμένες. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και θα πρέπει να αντιληφθούνε όλοι ότι παρά τη δυνατότητα που δίνεται για μια, έστω μικρή, χαλάρωση τις ημέρες ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, δεν θα πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος», είπε από την Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε χθες έχοντας επαφές με την τοπική αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας.
«Είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές όπου υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση, κάποιοι να μην κάνουμε καν χρήση αυτής της δυνατότητας που μας δίνει ο νόμος. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε πολύ κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Όμως, τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν και αν μπορέσουμε να το αποφύγουμε αυτό, για να μπορέσουμε να βρεθούμε πάλι μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί, αγκαλιασμένοι, με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας, είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κάνω έκκληση, παράκληση, σε όλους τους ανθρώπους της Κεντρικής Μακεδονίας, συντεταγμένα, με τη σοβαρότητα που αντιμετωπίστηκε μέχρι τώρα από τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου το ζήτημα του επιδημιολογικού φορτίου της περιοχής, έτσι και τις επόμενες μέρες να είμαστε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικοί", τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:
"Η οποιαδήποτε κατάχρηση της δυνατότητας που μας δίνεται για να μπορέσουμε να βρεθούμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, μπορεί να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που στιγμιαία θα λύσει στον καθέναν ξεχωριστά. Δεν είναι ώρα, δεν τίθεται καν ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για οποιαδήποτε άρση του lockdown. Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα, θα ελεγχθούν σαρωτικά οι μετακινήσεις, ειδικά μετά τις 22.00 και παρακαλώ όλους με υπομονή, με επιμονή, να μείνουν πιστοί στην εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων και να είναι δύο φορές προσεκτικοί. Πολύ εύκολα, εάν τα Χριστούγεννα δεν προσέξουμε, θα επανέλθουμε στις ίδιες καταστάσεις που αντιμετωπίσαμε πριν από λίγα 24ωρα. Νομίζω ότι είναι ώρα ευθύνης για όλους μας, για τον καθέναν ξεχωριστά και για όλους μαζί, ως κοινότητα, ως οικογένειες, ως άνθρωποι που πραγματικά αγαπάμε τους συνανθρώπους και τους συμπολίτες μας».
Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρό lockdown
Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι ανήσυχοι εν όψει των εορτών. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να τεθεί αυστηρό lockdown και σε άλλες δέκα περιοχές της χώρας που είναι στο «κόκκινο».
Οι περιοχές αυτές είναι:
Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Ροδόπη, Γρεβενά, Πέλλα, Λάρισα. Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις.
«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, που «έδειξε» ότι οι ειδικοί σκέφτονται πιο αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, ανάλογα με αυτά της Δυτικής Αττικής.
«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις, ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.