Πολλά είναι τα «πλοκάμια» της διαφθοράς στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαιρόυ όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Βασιλειάδης.
Ο υφυπουργός Αθλητισμού παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, και κράτησε χαμηλούς τόνους για το ζήτημα της παραπομπής των 28 ατόμων για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο κ. Βασιλειάδης για:
- τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της καταπολέμησης της διαφθοράς: «Η ΕΠΟ διέπεται πλέον από τον ελληνικό νόμο, που ήταν ζητούμενο εδώ και 30 χρόνια. Βεβαίως, δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανηγυρίζουμε κιόλας. Τα συμφέροντα είναι μεγάλα, τα χρήματα πολλά και όπου υπάρχει τέτοια κατάσταση πάντα θα υπάρχει προσπάθεια επιβολής του δίκαιου του δυνατού. Δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα του ίδιου του ποδοσφαίρου. Οι κανόνες μπαίνουν για να τηρούνται από όλους»
- την έκταση που έχει πάρει η διαφθορά: «Έχει πάρα πολλές εκφάνσεις. Είναι οι στημένοι αγώνες, είναι το παράνομο στοίχημα, είναι το ντόπινγκ, είναι η κακοδιαχείριση σε ομοσπονδίες. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, μην αυτομαστιγωνόμαστε. Όμως στην Ελλάδα είναι πιο σύνθετα και πιο έντονα με δεδομένο ότι οι μεγάλοι οικονομικοί παράγοντες του τόπου που ελέγχουν κανάλια, που ελέγχουν εφημερίδες, που στο παρελθόν ελέγχουν κατασκευαστικές, ελέγχουν και από μία ποδοσφαιρική ομάδα. Αυτό κάνει την κατάσταση πιο σύνθετη, αλλά όχι πρωτόγνωρη με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία».
- την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων: «Το θέμα είναι να λειτουργήσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ενδεχόμενα και με νομοθετική βοήθεια ώστε να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή εκείνων που προσπαθούν να επιβάλλουν μη σύννομους κανόνες. Όμως τα βασικά είναι τα θεσμικά, οι αλλαγές στις δομές που έχουμε συμφωνήσει με τη FIFA και την UEFA. Το θέμα είναι να δώσουν κι αυτοί τη μάχη μέχρι τέλους, γιατί εδώ που έχουμε φτάσει δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα»
- τον ρόλο της νέας διοίκησης της ΕΠΟ: «Έχουμε μα εκλεγμένη διοίκηση στην Ομοσπονδία που θα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες και να επιβάλει την ισότητα όλων έναντι όλων. Δεν είναι απλό, έχουν γίνει βήματα. Και στο θέμα της διαιτησίας έχουν γίνει βήματα που θα μπορούσαν να είναι και πιο τολμηρά για να φύγουν εντελώς οι σκιές από αυτόν τον τομέα. Θα μπορούσε η ΚΕΔ να αποτελείται αποκλειστικά από ξένα μέλη».
- τη διαιτησία: «Αυτήν την περίοδο έχουμε κάποια θέματα και άποψή μου είναι ότι προέρχονται από το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας. Αποτέλεσμα, ενδεχομένως χρόνιων προβλημάτων της ομοσπονδίας. Βλέπουμε κάποιες προβληματικές διαιτησίες, αλλά έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για ανθρώπινα λάθη. Το γεγονός αυτό, όμως πρέπει να προβληματίσει την ΚΕΔ. Το πρόβλημα το μεγάλο στην Ελλάδα είναι η εξάρτηση της διαιτησίας από την ομοσπονδία και εδώ περιμένουμε από τα όργανα του ποδοσφαίρου να πάρουν γενναίες αποφάσεις για να σπάσει αυτός ο δεσμός. Πάντως μέχρι στιγμής, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, βλέπουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια και αυτό είναι καλό για όλους. Πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα και στους τομείς που μας αφορά είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με όποιον χρειαστεί Το έχουμε δείξει».
- τις θετικές επιδράσεις της καταπολέμησης της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Δεν θέλω να στοχοποιήσω κανέναν, ο κόσμος άλλωστε έχει βιώσει και ξέρει. Δόθηκαν μεγάλες μάχες για να μπουν κάποιοι κανόνες. Βλέπουμε λοιπόν ότι με τους κανόνες αυτούς και την προσπάθεια να βελτιωθεί το κλίμα, μια συνολική αλλαγή της εικόνας. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμα τις μεγάλες παθογένειες, τη βία, τον οπαδισμό. Αυτή τη στιγμή γίνεται μια καλή δουλειά, είναι βέβαια νωρίς και κρατάω μικρό καλάθι. Ο κόσμος έχει κουραστεί να ακούει πανηγυρισμούς. Αυτή τη στιγμή έχουν μπει κανόνες, μένουν ακόμα πολλά να γίνουν και κυρίως από την ομοσπονδία».