Στο 70% με 80% ανέρχονται σήμερα οι πληρότητες στα 3.200 καταλύματα της Χαλκιδικής (2.100 σε Σιθωνία και Κασσάνδρα), ενώ στο επόμενο 10ήμερο στα μισά τουλάχιστον θα φτάνει το 100%.
Αυτό επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων του νομού, Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι οι τιμές για ένα τρίκλινο ξεκινούν από 40 ευρώ και είναι μειωμένες κατά 15%-20% έναντι του 2019.
«Αυτή τη στιγμή στη Χαλκιδική κάνουν τις διακοπές τους κυρίως Σέρβοι και Ρουμάνοι και λίγοι Ουκρανοί, σε ποσοστό 60%-70%, ενώ οι υπόλοιποι αφορούν σε Έλληνες, δικαιούχους και τους κοινωνικού τουρισμού”, είπε ο ίδιος. Πρόσθεσε ότι για τον Αύγουστο, οι προκρατήσεις από τους ξένους εκδρομείς, αφορούν στο 80% των προσφερόμενων κλινών που συνολικά διαμορφώνονται σε 44.400, ενώ για τον Σεπτέμβριο, ο ίδιος τόνισε ότι “έχουν γίνει κρατήσεις και από εκδρομείς από την Γερμανία, αν και είναι μικρός ο αριθμός τους”.
Αναφερόμενος στις υποδομές, ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι όλα τα καταλύματα είναι τριών κλειδιών και άνω, με το 25% να έχουν κατασκευαστεί την τελευταία 3τία και μόλις το 20%-30% να είναι παλιές, ενώ από τους 2.300 ιδιώτες που “τρέχουν” τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το 70% είναι οικογενειακού τύπου.
Εκφράζοντας την αγωνία των ανθρώπων του κλάδου για την τρέχουσα σεζόν, ο κ. Παπαϊωάννου δεν δίστασε να “ζητήσει” ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στην είσοδο τουριστών στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά “πέρυσι κάναμε μόλις το 20% του τζίρου μας, ενώ την ίδια στιγμή οι υποχρεώσεις μας έτρεχαν στο 100%, δεν θα αντέξουμε και φέτος να κατεβάσουμε ρολά νωρίτερα”.
Ήδη όπως γνωστοποίησε, οι επιχειρηματίες του κλάδου ευελπιστούν να διαθέσουν μέρος των φετινών τους εσόδων για την κάλυψη της ζημίας που υπέστησαν πέρυσι, οπότε και λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν κατάφεραν να δουλέψουν πάνω από πέντε εβδομάδες. “Αν δεν προσέξουμε και ξεφύγει η κατάσταση, ήδη η Χαλκιδική μπήκε στο πορτοκαλί, δεν ξέρω πως θα τα βγάλουμε πέρα οικονομικά”, τόνισε ο ίδιος και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την εφαρμογή ρυθμίσεων από το κράτος, ώστε “να μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις σε περισσότερες δόσεις”.
Μπορεί το 40%-50% των ιδιωτών ενοικιαζόμενων δωματίων να καλύπτει μόνο του τις ανάγκες της τουριστικής επιχείρησης σε θέματα καθαριότητας, αλλά το υπόλοιπο ποσοστό “έχει αυτή τη στιγμή έλλειψη σε εργατικά χέρια στο συγκεκριμένο πεδίο από 500 έως και 700 άτομα”, παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής.
Οπως είπε, βασικός λόγος που εντοπίζεται το προαναφερόμενο κενό, είναι το γεγονός ότι “αρκετές επιχειρήσεις στην προσπάθειά τους να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, επιστράτευσαν και τους χώρους που διέθεταν για τη φιλοξενία του προσωπικού”. Τονίζοντας δε ότι πολλοί επαγγελματίες στρέφονται σε προσωπικό που διαμένει στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να μην υπάρχει το προαπαιτούμενο της διαμονής, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι “ο κύριος όγκος των εργαζόμενων στην καθαριότητα προέρχεται από τη Θεσσαλονίκη και χωρίς τη δυνατότητα διαμονής, υπάρχουν προβλήματα”. Τονίζεται ότι ζήτημα με την έλλειψη προσωπικού δεν έχουν τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, καθώς απασχολούν για τη συγκεκριμένη εργασία δικό τους προσωπικό, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ