Σαράντα βουλευτές εκλέγει στη Βόρεια Ελλάδα, σε σύνολο 158 της χώρας η Νέα Δημοκρατία, με την προεκλογική τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέμεινε πολύ στην περιοχή να δικαιώνεται.
Οι 40 βουλευτές αποτελούν το 54% του συνόλου των εδρών που εκλέγουν οι 17 εκλογικές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίες είναι 74.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα επτά κόμματα της αντιπολίτευσης εκλέγουν μόλις 34 βουλευτές στους 16 νομούς των τριών περιφερειών (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), ενώ η μόνη εκλογική περιφέρεια στην οποία κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης εκλέγει άνω του ενός βουλευτές, είναι η Α' Θεσσαλονίκης, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκλέγει τρεις.
Συνολικά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα τα κόμματα παίρνουν τις εξής έδρες:
-ΝΔ: 40
-ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: 13
-ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: 7
-ΚΚΕ: 2
-Σπαρτιάτες: 2
-Ελληνική Λύση: 5
-Νίκη: 3
-Πλεύση Ελευθερίας: 2.
Είναι προφανές ότι Ελληνική Λύση και Νίκη αντλούν μεγάλο μέρος της δύναμής τους στην περιοχή. Ειδικά η Ελληνική Λύση που εκλέγει τους πέντε από τους συνολικά 12 βουλευτές της, αλλά και η Νίκη, που εκλέγει τους τρεις από τους δέκα.
Το ΚΚΕ, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας παίρνουν δυο έδρες συνολικά, από μία στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Α' και Β' Θεσσαλονίκης. Κατά τα άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε έξι εκλογικές περιφέρειες δεν εκλέγει βουλευτή. Στις μονοεδρικές των Γρεβενών και της Καστοριάς, την Ημαθία, στην Πιερία, στην Καβάλα και στον Έβρο (από δύο ανά γεωγραφική περιφέρεια).
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκλέγει μόλις επτά βουλευτές, από έναν σε Κοζάνη, Α' Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδική, Δράμα, Ξάνθη και Ροδόπη. Δεν εκπροσωπείται στις δέκα από τις 17 εκλογικές περιφέρειες. Η Ελληνική Λύση παίρνει τις πέντε έδρες της σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στην Ημαθία, τις Σέρρες και τον Έβρο, ενώ η Νίκη, πέραν της Α' και Β' Θεσσαλονίκης βγάζει βουλευτή και στην Πιερία, που θεωρείται "κάστρο" της.
Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει στη Δυτική Μακεδονία πέντε βουλευτές (δύο στην Κοζάνη κι από έναν σε Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά), στην Κεντρική Μακεδονία 25 βουλευτές (οχτώ στην Α' Θεσσαλονίκης, από έναν σε Κιλκίς και Χαλκιδική κι από τρεις σε Β' Θεσσαλονίκης, Ημαθία, Πέλλα, Πιερία και Σέρρες) και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δέκα βουλευτές (τέσσερις στην Καβάλα, τρεις στον Έβρο κι από έναν σε Δράμα, Ξάνθη και Ροδόπη).
πηγή: voria
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook