Η συμφωνία με τον Τζος Ρόμπερτς (25, 2.04) στοιχειοθετεί την πρώτη από τις δύο κινήσεις που χρειάζεται ο Άρης για τη θωράκιση της γραμμή των ψηλών και ολοκλήρωσης του ρόστερ, ενός undersize σέντερ ο οποίος σε επίπεδο χαρακτηριστικών θυμίζει αρκετά τον Κρις Μπάνκστον λόγω αθλητικότητας, αμυντικής συνέπειας και μεθοδολογίας εκτέλεσης στην επίθεση.
Καταρχάς, η απόκτηση του Ρόμπερτς υποδηλώνει την πρόθεση των «κίτρινων» για ισχυρή επένδυση στη θέση «5» καθώς ο 25χρονος Αμερικανός δεν αποτελεί ακριβή επιλογή. Προφανώς εξοικονομήθηκαν χρήματα με σκοπό τη δαπάνη μεγαλύτερο ποσού για τον βασικό σέντερ. Δεύτερον, ο Γιάννης Καστρίτης εκτιμά ότι μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αντίστοιχο με αυτό που είχε την περασμένη διετία ο Ίσμαελ Σανόγκο. Τρίτον, ο Αμερικανός προστέθηκε στη γραμμή των ψηλών για να εναλλάσσεται στον ρόλο του δεύτερου σέντερ μαζί με τον Μανόλη Χατζηδάκη και επιλέχθηκε εξάλλου λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών του σε σχέση με τον Έλληνα «ψηλό». Ο Χατζηδάκης χρησιμοποιεί περισσότερο το μπασκετικό iq του και στις δύο πλευρές του παρκέ εν αντιθέσει με τον Ρόμπερτς ο οποίος βασίζεται στην αθλητικότητά του.
Δηλαδή, το άνοιγμα χεριών του φτάνει τα 217 εκατοστά, το δε επιτόπιο άλμα του είναι στα 80 εκατοστά κι αυτά τα στοιχεία τον οδήγησαν σε λαμπρές επιδόσεις σε ριμπάουντ και κοψίματα. Στην ολοκλήρωση της κολεγιακής καριέρας του είχε 2.2 επιθετικά ριμπάουντ ανά αγώνα και 1.3 κοψίματα, αγωνιζόμενος είτε με το Σεντ Τζονς είτε με το Μανχάταν.
Ο 25χρονος θεωρείται εξαιρετικός rimprotector, λόγω ταχύτητας ποδιών εκτιμάται ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει άμυνα και σε κοντύτερο αντίπαλο και με τις κινήσεις του στο «ζωγραφιστό» δεν επιτρέπει τις εύκολες πάσες στον αντίπαλο. Η ενέργεια και η ικανότητα στα διαδοχικά άλματα τον καθιστούν αποτελεσματικό στην άμυνα στη ρακέτα ενώ στην επίθεση, παίζοντας σωστά το pick n’ roll, «τελειώνει» τις φάσεις με ποσοστό αποτελεσματικότητα της τάξεως του 67%. Αυτά τα στοιχεία είχε και ο Κρις Μπάνκστον – ο οποίος πέρασε από τον Άρη την περασμένη αγωνιστική περίοδο – καθώς όσες φορές αξιοποιούταν από τους συμπαίκτες του, είχε σωστή υποδοχή μπάλας και ακόμη καλύτερα τελειώματα.
Ένα ακόμη κοινό στοιχείο μεταξύ των δύο παικτών είναι η περιορισμένη ικανότητα στην ντρίμπλα όπως και α) το γεγονός ότι αμφότεροι κάνουν εύκολα το φάουλ, β) ως undersize έχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση ψηλότερων σέντερ οι οποίοι πλεονεκτούν σε όγκο, γ) δεν διακρίνονται για το υψηλό αμυντικό iq τους και γενικώς δεν προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές αμυνών και δ) χρίζουν βελτίωσης στην offball άμυνα όπως και στο διάβασμα μιας φάσης.
Ο Άρης θα αποτελέσει μόλις τη δεύτερη επαγγελματική επιλογή του Τζος Ρόμπερτς έπειτα από την παρουσία του στο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Εκεί χρειάστηκε χρόνο για να προσαρμοστεί σε διαφορετική αγωνιστική φιλοσοφία σε σχέση με αυτή που είχες συνηθίσει στο κολέγιο. Η παρουσία του στο Πρωτάθλημα της Αυστραλίας δεν ήταν πετυχημένη εν αντιθέσει με αυτή της Νέας Ζηλανδίας όπου έφτασε να είχε 26 πόντους και 28 ριμπάουντ σ’ ένα παιχνίδι. Ο μέσος όρος πόντων του θα ήταν συντριπτικά υψηλότερος αν ήταν αποτελεσματικός από τη γραμμή των βολών καθώς σουτάρει με 57.9%
Εν τέλει, σε επίπεδο χαρακτηριστικών είναι… παίκτης Καστρίτη. Αθλητικός, ανθεκτικός στις άμυνες, με ικανότητα στο ριμπάουντ και γρήγορος στο επιθετικό transition. Το μεγάλο στοίχημα βρίσκεται στον χρόνο που θα χρειαστεί για την αφομοίωση της αμυντικής και επιθετικής λογικής του Άρη αλλά και της αντίστοιχης του ευρωπαϊκού μπάσκετ.