Στο Metropolis 95.5 και την εκπομπή «Παρέμβαση» με τον Κώστα Παπαζαφειρίου φιλοξενήθηκε ο κ. Θάνος Τζήμερος και μίλησε εκτενώς για το καυτό ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Ο πρόεδρος του κόμματος «Δημιουργία Ξανά» αναφέρθηκε στις κινήσεις που γίνονται για την αναγνώριση της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM) με σύνθετη ονομασία.
Αναλυτικά όσα είπε ο Θάνος Τζήμερος για:
- το πρόβλημα των Σκοπίων: «Ακούω πράγματα που συνθέτουν την εθνική μας παράνοια. Και πολύ φοβάμαι ότι στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας, όχι μόνο για το «Σκοπιανό», στο τιμόνι της χώρας μας βρίσκονται οι πλέον ακατάλληλοι άνθρωποι. Αυτό θα το πληρώσουμε. Οι Ελληνες ψήφισαν απατεώνες και χαβαλέδες για κυβερνήτες.
Στην περίπτωση του θέματος των Σκοπίων, την «καυτή πατάτα» την ανέλαβαν τα «γιουσουφάκια» του Ερντογάν, οι κωλοτουμπίστες, τα παιδιά για όλα τα θελήματα, οι πρόθυμοι να κάνουν οτιδήποτε τους σφυρίξουν αρκεί να μη χάσουν την καρέκλα τους. Αυτό δεν είναι λάθος τρίτων ή διεθνών κέντρων. Οι Έλληνες ψήφισαν αυτά τα σούργελα. Και λυπάμαι που το λέω αλλά οι Έλληνες γοητεύονται από σούργελα. όταν τους πετάξουν ένα «τυράκι» του στυλ αύξηση μισθών και συντάξεων χωρίς να πουν πού θα βρουν τα λεφτά».
- το αν το «Σκοπιανό» προκαλέσει προβλήματα στη Θράκη και στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής επιθετικότητας: «Φυσικά. Οταν δεν μπορείς να σηκώσεις ανάστημα, δεν το σηκώνεις. Και στο διεθνές πεδίο το ανάστημα δε σηκώνεται με συλλαλητήρια. Αυτά μπορεί να έχουν χαρακτήρα ψυχολογικής εκτόνωσης, είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στον διεθνή «στίβο», ένα κράτος είναι δυνατό όταν έχει οικονομική δύναμη. Η Ελλάδα αυτό το αγνόησε και το λάθος ήταν ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Τίτο ονόμασε εκείνο το κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας «Μακεδονία» ενώ μέχρι τότε ονομαζόταν «Βαρντάρσκα Μπανοβίνα». Τότε όμως σφαζόμασταν μεταξύ μας. Ενώ οι μεγάλες δυνάμεις είχαν ορίσει ότι η Γιουγκοσλαβία θα ήταν 50-50, εμείς δεν είχαμε καν κράτος γιατί σφαζόμασταν στον Εμφύλιο ώστε να πούμε να τραβήξουν το αυτί του Τίτο ότι δεν μπορεί να ονομάσει εκείνη την περιοχή «Μακεδονία» γιατί αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα σε εμάς.
Η Ελλάδα στον 20ο και στον 21ο αιώνα είναι ένα μικρό κράτος. αλλά σε ένα καίριο σημείο στρατηγικής σημασίας το οποίο ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε, εκτός από την περίοδο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εάν εκείνη την εποχή τις διαπραγματεύσεις για τη Μακεδονία των Βαλκανικών Πολέμων την έκανε ένας αντίστοιχος Τσίπρας, η Θεσσαλονίκη σήμερα θα ήταν βουλγάρικη. Τι θα συνέβαινε αν στέλναμε στη Συνθήκη των Σεβρών έναν αντίπαλο του Βενιζέλου; Θα μπορούσε η Ελλάδα να κερδίσει αυτά που κέρδισε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στον οποίο μπήκε τις τελευταίες ώρες. Η προσωπικότητα του Βενιζέλου, η εμπιστοσύνη που ενέπνεε και το κύρος που είχε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον έβλεπαν με δέος. Μπόρεσε να οδηγήσει την Ελλάδα σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της γιατί «καλλιεργούσε» αυτήν την πολιτική επί χρόνια.
Εμείς λοιπόν επί 26 χρόνια, από την εποχή που διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, θα μπορούσαμε να είχαμε καλλιεργήσει στο παγκόσμιο σκηνικό τα δίκια μας. Η ελληνική διπλωματία και εξωτερική πολιτική δεν ήταν ποτέ εθνικές, ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Δεν χαράσσαμε εθνική πολιτική όπως η Τουρκία.
- το αν διαφωνεί με τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου: «Οχι, δε διαφωνώ απλώς λέω ότι δε θα έχει κανένα αντίκρισμα στη διεθνή σκηνή».
- την άποψή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το όνομα «Μακεδονία»: «Το ίδιο πράγμα είναι. Οτιδήποτε ψηφίσει ένα κράτος εσωτερικά, αφορά το ίδιο. Εμείς μιλάμε για τη διεθνή αναγνώριση των Σκοπίων. Οι Σκοπιανοί μπορεί να αποφασίσουν να κυκλοφορούν με πανοπλίες του Μ. Αλεξάνδρου και να κρατούν και μια σάρισα στο χέρι. Δεν μπορεί κανείς να τους το απαγορέψει αυτό. Όλη η ιστορία είναι για το πώς τα υπόλοιπα κράτη αναγνωρίζουν τα Σκόπια. Και εκεί υπάρχει το θέμα της διπλής ονομασίας που έχει συζητηθεί και παλιότερα. Προσέξτε την πεπονόφλουδα που απέφυγαν να πατήσουν οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά δεν ξέρω τι θα κάνουν αυτοί οι χαβαλέδες. Λέγανε οι Σκοπιανοί «όλος ο κόσμος θα μας αναγνωρίζει ως Δημοκρατία της "Μακεδονίας" αλλά η Ελλάδα θα μας λέει "Βαρδαρία" ή Σκόπια». Όχι. Διπλή ονομασία είναι να λέγεστε εσείς στο εσωτερικό σας όπως θέλετε αλλά όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα σας αποκαλεί με ένα συγκεκριμένο όνομα, που φυσικά υπερισχύει του εσωτερικού ονόματος. Οι Φινλανδοί ονομάζουν την πατρίδα τους «Suomi» όμως όλος ο κόσμος την αναφέρει ως Φινλανδία. Αν οι Σκοπιανοί λεγόντουσαν Μακεδόνες στο εσωτερικό τους Ο Γκρούεφσκι μπορεί ήταν ένας λαϊκιστής εθνικιστής και ελληνικής καταγωγής, όμως προσπάθησε να δώσει μια πλαστή μεν αλλά μια εθνική ταυτότητα σε έναν πολυεθνικό λαό. Ομως αυτό δημιουργεί αποσχιστικές τάσεις. Βλέποντας, λοιπόν, ότι έχει ένα κράτος-σκορποχώρι, αποφάσισε να τους παραμυθιάσει ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου».
- για το αν μπουν τα Σκόπια και όλα τα βαλκανικά κράτη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, μειωθούν οι απαιτήσεις γειτονικών κρατών από την Ελλάδα: «Η λύση είναι στις μεγάλες ενοποιήσεις, στα μεγάλα σχήματα δηλαδή συμμαχιών ή ομοσπονδιών. Η ενωμένη Ευρώπη μπορεί να μας λύσει πολλά τέτοια προβλήματα. Εαν κάποια στιγμή βρισκόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης, δε θα έχει μεγάλη σημασία αυτό το πράγμα. Αλλά τώρα έχει και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η ιστορία».
- τις ονομασίες που ακούγονται για τα Σκόπια: «Αυτό που ακούω και με κάνει έξαλλο είναι ότι δεχόμαστε γεωγραφικό προορισμό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ηλιθιότητα. Τα δύο ονόματα που ακούγονται, είναι το ένα χειρότερο από το άλλο. Η «Μακεδονία του Βαρδάρη» είναι εγκληματική επιλογή διότι οποιοσδήποτε ξένος θα πάρει ένα χάρτη, θα δει ποιος είναι ο Βαρδάρης (σ.σ ο Αξιός ποταμός) από ποιες περιοχές περνά και ότι χύνεται στον Θερμαϊκό Κόλπο. Μετά θα πει ότι όλο αυτό είναι «Μακεδονία του Βαρδάρη» άρα και η Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα δεν έκανε ποτέ καμπάνια και για τους άλλους λαούς, δεν ξέρουν οι πάντες την ελληνική ιστορία.
Η άλλη επιλογή που πιπιλίζουν διάφοροι πολιτικάντηδες της πλάκας είναι το «Βόρεια Μακεδονία». Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και μία Νότια Μακεδονία με την οποία κάποια στιγμή θα ενωθεί. Θα δει κάποιος ξένος στον χάρτη ότι υπάρχει μια «Βόρεια Μακεδονία» και ότι η Νότια είναι μία επαρχία που έχει στην κατοχή της η Ελλάδα. Αυτό θα σκεφτεί η διπλωματία των Σκοπίων που όλο αυτό το διάστημα πλήρωνε διεθνή λόμπι για να προωθούν αυτά τα πράγματα την ώρα που εμείς κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου.
Αφου δεν κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τότε επί Τίτο, θα μπορούσαμε να το κάνουμε όταν η Ευρώπη μεθόδευε μυστικά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, πριν γίνουν οι πόλεμοι. Τότε θα μπορούσε η ελληνική διπλωματία, αν ήταν διορατική και είχε ευφυείς και ικανούς ανθρώπους να χειριστούν την τύχη της χώρας, να βάλει βέτο. Δηλαδή να συμφωνήσει στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας υπό μία προϋπόθεση. Να μην ονομαστούν τα Σκόπια, «Μακεδονία». Να δεσμεύονταν δηλαδή οι εταίροι να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία» και εξασκούσαν τις δικές τους διπλωματικές πιέσεις ώστε οι Σκοπιανοί να καταλάβουν ότι δεν είναι Ελληνες, δεν είναι Μακεδόνες αλλά Σλάβοι. Δεν το κάναμε ούτε τότε και έχουμε μια σειρά χαμένων ευκαιριών που η επόμενη είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Το όνομα «Nova Macedonia» που αναφέρεται, φαίνεται ότι είναι το λιγότερο κακό που συνάμα είναι και απολύτως κουφό. Διότι το πρόθεμα «νέα» μπαίνει όταν κάτοικοι μιας περιοχής πάνε κάπου αλλού και φτιάξουν ένα κράτος, μια πόλη π.χ. η Νέα Υόρκη. Πολύ φοβάμαι ότι η λύση που θα αναγκαστούμε να αποδεχτούμε με αυτούς τους άσχετους, θα είναι λανθασμένη και από εκεί και πέρα ο Θεός να βάλει το χέρι του».