Τους λόγους που ενώ καταγράφονται ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού οι διασωληνωμένοι προς ώρας δεν φτάνουν στα επίπεδα των προηγούμενων κυμάτων, εξήγησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Όπως είπε, στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος οι ασθενείς σε ΜΕΘ COVID έφταναν τους 800 ενώ τώρα ανέρχονται σε 333 και αυτό οφείλεται τόσο στους εμβολιασμούς, όσο και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δέλτα «χτυπάει» τις μικρότερες ηλικίες.
Κορονοϊός: Γιατί ενδέχεται να καταγραφεί μείωση κρουσμάτων
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης, σημείωσε πως λόγω της πιο δομημένης κινητικότητας του Σεπτεμβρίου αλλά και των αυξημένων τεστ, τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του μήνα, θα ακολουθήσουν οι νοσηλείες και τελευταίοι οι θάνατοι.
Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.
Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, -το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.
Επεσήμανε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, που ειδικά για τους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αθλητές που δεν εμβολιάζονται διακυβεύουν το μέλλον τους.
πηγή: ethnos
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook