Ο βραβευμένος με τρία Όσκαρ Νίκολσον, ο Τζακ με το διαβολικό χαμόγελο, ο τυπάς που αντιμάχεται το κοινωνικό κατεστημένο μέσα κι έξω απ’ τη μεγάλη οθόνη, ο «κανείς δεν θα γίνει ποτέ τόσο ιδιαίτερος όσο αυτός», ο ηθοποιός που έδωσε άλλη διάσταση στην υποκριτική, ο αντικομφορμιστής, ο καυστικός, ο πληθωρικός ο κορυφαίος ίσως ηθοποιός του Χόλυγουντ, «κατηγορείται» σήμερα από μία πρώην ερωμένη του ότι υπήρξε λάτρης του… Χίτλερ. Την πιστεύει κανείς;
Ο αστικός μύθος λέει πως οι γυναίκες που πέρασαν από δίπλα του δεν τον εμπιστεύθηκαν ποτέ. Όχι αδίκως. Δεν είναι εύκολο να εμπιστευθείς έναν σταρ που την ίδια στιγμή, χωρίς να κουνήσει καν το μικρό του δαχτυλάκι, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά ενός αστικού ήρωα. Όχι. Ο Τζακ Νίκολσον δεν υπήρξε ποτέ πολύ ωραίος άντρας με την στενή έννοια του όρου. Με την… ευρεία όμως ήταν ίσως ο ωραιότερος. Οι αφηγηματικές εκφράσεις του προσώπου του, το κόντρα σε κάθε ίχνος μπριγιαντίνης αναμαλλιασμένο look, ο μακρόσυρτος τρόπος που άρθρωνε όσα ήθελε να πει, η γυμνή από καθωσπρεπισμούς επιβλητική του ειλικρίνεια, η αποστροφή του απέναντι στα μοδάτα trends, το δαιμόνιο χιούμορ του και κυρίως η ατόφια τρέλα του έφταναν -και περίσσευαν- για να τον καταστήσουν ένα από τα πιο… επικίνδυνα αρσενικά του Hollywood.
Η λίστα των ειδυλλίων του μακρά με τις φήμες να ξεπερνούν σε μήκος, ύψος και πλάτος εκείνες που ακολουθούσαν τους ωραίους της «παλιοσειράς» του. Σύμφωνα με τη βιογραφία του Μαρκ Ελιοτ, ο Νίκολσον πρέπει να έχει κατακτήσει περισσότερες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλον χολιγουντιανό σταρ. Λέγεται πως έχει συνυπάρξει ερωτικά με περισσότερες από 2.000 γυναίκες ανάμεσα στις οποίες μοντέλα, ηθοποιοί, τραγουδίστριες αλλά και κοινές θνητές που έδωσαν τα πάντα για μια θέση στην… ''Φωλιά του Κούκου''. Ενός «κούκου» που έχανε τα λόγια και το «είναι» του μπροστά στην θέα ωραίων γυναικών, πριν εκείνες χάσουν το μυαλό τους μαζί με το δικό τους «είναι». Ο Τζακ ήταν ασυνήθιστα μοναδικός για τετριμμένα μαζί…
Η γνωριμία του Νίκολσον με την… Miss Aluminium
Ένα τόσο σύντομο και τετριμμένο «μαζί» μπήκε στην ζωή του - για την καρδιά του ουδείς γνωρίζει - τη δεκαετία του 1970. Το όνομα αυτής Σουζάνα Μουρ και η τότε επαγγελματική της ιδιότητα «βοηθός σκηνοθέτη». Λίγο πριν, εργαζόταν ως μοντέλο στο Los Angeles αλλά το 1968 «όταν στάθηκα απέναντι στον Γουόρεν Μπίτι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για το πόστο “αναγνώστριας σεναρίων”, κι εκείνος με ρώτησε αν μπορούσε να δει τα πόδια μου, εγώ έβαλα τα χέρια μου στους γοφούς μου, σήκωσα λίγο τη μίνι φούστα που φορούσα κι εκείνος μου είπε ότι θα μπορούσα να ξεκινήσω το πρωινό της επόμενης ημέρας… Κάπως έτσι προσλήφθηκα στο Χόλιγουντ», θα πει χρόνια αργότερα η 74χρονη σήμερα κυρία Μουρ, ενθυμούμενη την θριαμβευτική είσοδό της στα κινηματογραφικά πλατό.
Τρία χρόνια μετά την είσοδό της στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου, η 26χρονη Σουζάνα Μουρ γνωρίζει στο Βανκούβερ τον 34χρονο τότε Τζακ Νίκολσον και τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Δεν είναι μόνη αλλά παρέα με τον φίλο της ο οποίος εργάζεται στην παραγωγή της ταινίας «Carnal Knowledge» (Η Γνωριμία της Σάρκας) με πρωταγωνιστή τον ασυναγώνιστο Τζακ. Λεπτομέρεια. Η Μουρ πέφτει στην αγκαλιά του Νίκολσον κι από εκεί στο κρεβάτι του το οποίο όπως θυμάται σήμερα στο βιβλίο της με τίτλο «Miss Aluminium», αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν πριν από δύο ημέρες στο Sunday Times Magazine, «Δεν ήταν και τόσο συναρπαστικό»… Κι αν το κρεβάτι του δεν ήταν τόσο συναρπαστικό, τα όσα λέει σήμερα για εκείνον δεν μπορούν παρά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον, ενδεχομένως και την υπομονή, του αναγνώστη…
«Ο Νίκολσον θαύμαζε τον Χίτλερ και είχε τρέλα με τους τυράννους…»
Σχεδόν μισό αιώνα μετά την γνωριμία τους, η κυρία Μουρ, η οποία έκανε καριέρα στη συγγραφή βιβλίων με θέματα που αφορούσαν στην «οικογενειακή δυσλειτουργία» αλλά και με το μυθιστόρημα «The Cut» που μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη, είπε να καταγράψει και τις μνήμες της βραχύχρονης σχέσης της με τον Τζακ. Μιας σχέσης στην οποία όπως αναφέρει κυριαρχούσε αρχικά μία «μεγάλη έξαψη»: «Όταν γνωριστήκαμε, στα γυρίσματα της ταινίας «Carnal Knowledge», επισκεπτόμουν τον Τζακ κάθε μέρα στο καμαρίνι του αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διότι θα ήταν ανάρμοστο καθώς βρισκόμουν σε σχέση. Αυτό ωστόσο μας οδηγούσε σε μία έντονη έξαψη…». Η έξαψη αρχίζει να κοπάζει όταν σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο Νίκολσον της προτείνει να εργαστεί στο πλάι του ως «αναγνώστρια σεναρίων» και να συναντιούνται μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι του για να συζητούν τα σενάρια που είχε διαβάσει για εκείνον. Η Μουρ δέχεται, η δουλειά γίνεται για λίγο σχέση και η σχέση παρελθόν, μετά από μερικές συναντήσεις: «Η σχέση μας δεν ήταν ήρεμη. Ο Νίκολσον είχε τρέλα με τους τυράννους και μου έλεγε ότι θα πρέπει να θαυμάζω τον Χίτλερ για την αποφασιστικότητα και την στοχοπροσήλωσή του καθώς ο Χίτλερ ήταν αν μη τι άλλο πιστός στις πεποιθήσεις του… Αυτό με εξαγρίωνε, με έκανε έξαλλη. Θαύμαζε επίσης και τον Μέγα Ναπολέοντα, τον οποίο χαρακτήριζε ιδιοφυία, παρά τις αντικρουόμενες απόψεις που υπάρχουν γύρω από τον Γάλλο αυτοκράτορα. Φοβόμουν να διαφωνήσω μαζί του, το σατανικό, πλατύ χαμόγελό του, μου θύμιζε τον λύκο που έφαγε την Κοκκινοσκουφίτσα…»
Ουδείς μέχρι στιγμής δεν μπορεί να πει αν όλα όσα ισχυρίζεται η κυρία Μουρ στο νέο της βιβλίο αποτελούν πραγματικότητα ή αποκυήματα μιας γερής φαντασίας με σκοπό ένα ακόμη πιο γερό κέρδος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Νίκολσον υπήρξε ανέκαθεν ένας δημοκράτης που απεχθανόταν κάθε μορφή ακραίας εξουσίας. Κανείς επίσης δεν γνωρίζει αν στα όσα ισχυρίζεται η συγγραφέας, ο τρομερός Τζακ απαντήσει με εκείνο το ειρωνικό: «Μια φίλη μου, μου είπε κάποτε ότι δεν πρέπει να μαλώνω ποτέ με κάποιον που δεν αγαπώ». Όσο για εμάς, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερα από τον Τζακ, επειδή, απλώς, δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε αρκετά…
πηγή: protothema.gr