Παρά το γεγονός ότι έγκυροι νομικοί κύκλοι και μεγαλοδικηγόροι ειδικοί σε θέματα αθλητικού δικαίου υποστηρίζουν ότι οι ποδοσφαιριστές δεν είναι υποχρεωμένοι να συναινέσουν στο οποιοδήποτε «κούρεμα» των συμφωνηθέντων αμοιβών τους, οι περισσότεροι δίχως να πιεστούν καταλήγουν σε συμφωνίες με τις ομάδες τους, κατανοώντας προφανώς τα τεράστια προβλήματα που ήδη άρχισαν να εμφανίζονται λόγω κορωνοϊού στον ορίζοντα και πλήττουν το ποδόσφαιρο.
Οι λίγοι που αντιδρούν εύκολα αλλάζουν γνώμη καμιά φορά και με «άνωθεν» παρεμβάσεις, ίσως και με συγκεκριμένες συναδελφικές διαμεσολαβήσεις. Όπως επί παραδείγματι συνέβη στην περίπτωση της Ρεάλ με τον κόουτς (Ζιντάν) και τον αρχηγό (Ράμος) σε ρόλο γεφυροποιών να διευκολύνουν τις συζητήσεις και να βοηθούν σημαντικά στην επίτευξη της τελικής συμφωνίας. Η
οποία συγκεκριμένα συμπεριελάμβανε τους αθλητές όλων των επαγγελματικών τμημάτων της Ρεάλ και αφορούσε τη μείωση των ετήσιων αποδοχών τους. Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ότι το κούρεμα θα περιοριστεί στο 10% αν συνεχίσουν τα πρωταθλήματα και θα ανέβει στο 20% μόνον εάν διακοπούν.
Κάποιες λεπτομέρειες από την περίπτωση των Μαδριλένων αναφέρουν ότι υπήρξε μια πρώτη αντίδραση των παικτών της «βασίλισσας» που αντιπρότειναν η μείωση να είναι της τάξης του 5%, αλλά ξεπεράστηκαν με πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Ράμος, συνεπικουρούμενος στην προσπάθεια του από τον Ζιζού αλλά και από τον συμπαίκτη του Μπενζεμά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στη Μάντσεστερ Σίτι με τον Γκουαρδιόλα να έχει συμφωνήσει με τους παίκτες του για ένα «κούρεμα» που κάποιοι βέβαια το χαρακτήρισαν και βαθύ. Βέβαια δεν λείπουν και οι σκληροπυρηνικοί που αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους κι έχουν επισκεφτεί νομικά γραφεία για να συμβουλευτούν πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ιταλοί. Σε μια συνέντευξη του ο δικηγόρος Άντζελο Κασκέλα, αφού υποστήριξε ότι ο παίκτες μπορούν άνετα να διατηρήσουν τα συμβόλαια τους, κατηγόρησε ότι το κούρεμα που επιδιώκουν οι ομάδες αφορά αποκλειστικά τον ισολογισμό τους και τα λάθη που διέπραξαν στο παρελθόν. Στον αντίποδα ο ισχυρός άνδρας της Μπάγερν Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε σε συνέντευξη του στην «Corriere Dello Sport» τόνισε πως το ποδόσφαιρο τα 10 τελευταία χρόνια ζούσε πάνω από τις δυνατότητες του.
Έστειλε δε μήνυμα στους Ιταλούς, λέγοντας τους πως η ομάδα του δεν χρειάστηκε καν να συζητήσει τη μείωση των όποιων αποδοχών: «Κανείς δεν επέβαλε κάτι σε κανένα. Όλοι μαζί η ηγεσία, τα στελέχη, οι παίκτες και οι προπονητές αποφασίσαμε να μειώσουμε 20% τις αποδοχές μας για τον Απρίλιο ώστε να μην έχει πρόβλημα το προσωπικό. Δεν υπήρξε τίποτα να συζητήσουμε και δεν αποκλείεται αυτό το μέτρο να εφαρμοστεί και για τους υπόλοιπους μήνες».
Αυτά περίπου «συμβαίνουν» στην Ευρώπη με τις περισσότερες και πλέον οργανωμένες ομάδες να σπεύδουν να κλείνουν και να στοκάρουν τρύπες και παράθυρα που άνοιξαν με την εμφάνιση της πανδημίας, σε μια προσπάθεια τους να προλάβουν τα χειρότερα πριν προκύψουν. Εδώ στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν είχαμε ούτε καν υποψίες, πολύ περισσότερο ενδείξεις και αποδείξεις για παρόμοιες αντιδράσεις και αποφασιστικές κινήσεις.
Αντίθετα επικρατεί μια ανησυχητική ηρεμία (ακινησία) η οποία ίσως υποκρύπτει φοβίες με κάποιες δειλές ανιχνεύσεις προθέσεων «ένθεν και ένθεν». Οι ομάδες σιωπούν, το ίδιο και οι παίκτες. Προφανώς ζητούμενο να μην είναι αν θα κινηθούν κάποια στιγμή αλλά το ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα.
ΥΓ: Ενώ ο Αυγενάκης ετοιμάζει νόμο για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, ο ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με ανακοίνωση του απαιτεί «την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων από χθες!». Τονίζει επιπρόσθετα και χαρακτηριστικά ότι :«τα πρωταθλήματα κρίνονται από τις προσπάθειες και από τον ιδρώτα των αθλητών και όχι από τις πιέσεις στις λίγκες και τις ομοσπονδίες.
Ο Παναθηναϊκός δεν θα είναι συνένοχος στο έγκλημα που επιχειρείται και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ χαρτοπρωταθλητές!». Μετά από το πρωτοσέλιδο της «Πράσινης» και άλλη μια επιβεβαίωση για τους γάμους που «ναυάγησαν» και τα ειδύλλια που έκλεισαν τον κύκλο τους.