Στην «εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης από την κυβέρνηση» αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνάντησή του με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, εν όψει της επίσκεψής του στην 86η ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Στην αρχή μάλιστα της εισαγωγής του, ο κ. Τσίπρας, θέλοντας να καυτηριάσει τα όσα συμβαίνουν στην πόλη κάθε φορά που βρέχει, σημείωσε: "Είμαι τυχερός σήμερα, ήρθα με αυτοκίνητο, όχι με... ταχύπλοο, δεν έπιασε βροχή, γιατί τώρα τελευταία μαθαίνω είστε... επιρρεπείς".
Εν συνεχεία όμως, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η Θεσσαλονίκη πνίγεται όχι μόνο κυριολεκτικά όταν βρέχει αλλά και μεταφορικά από την απουσία μιας στρατηγικής που θα μπορούσε να αναδείξει τα μεγάλα πλεονεκτήματά της.
"Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει έναν τριετή απολογισμό του έργου για τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι αυτά τα τρία χρόνια έχει εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη. Υποτιμά τις ανάγκες και τις δυνατότητες της πόλης. Η Θεσσαλονίκη που οραματιστήκαμε, η Θεσσαλονίκη ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη που δουλέψαμε να γίνει εμπορικό και διακομιστικό κέντρο, νομίζω ότι έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τα μεγαλόπνοα σχέδια και τις μεγάλες εξαγγελίες".
Ο κ. Τσίπρας καυτηρίασε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη απουσιάζει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς φορείς ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. "Η χώρα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια μπροστά σε αλλεπάλληλες κρίσεις. Ήταν σαν χθες το 2018 που βγαίναμε από τα μνημόνια διασφαλίζοντας την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν χρόνια δύσκολα: πανδημική κρίση, ενεργειακή κρίση, κρίση ασφαλείας, εντεινόμενη περιβαλλοντική κρίση", επισήμανε, μεταξύ άλλων.
"Τέσσερα χρόνια μετά μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η χώρα συνεχίζει να βαδίζει σε ένα ασταθές μονοπάτι" εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για τρομακτική πληθωριστική κρίση.
Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα δεν αξιοποίησε δυνατότητες ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας προς τους πιο ευάλωτους.
"Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας είναι πιο δύσκολα από ό,τι έναν χρόνο πριν. Τεράστια δομικά προβλήματα. Τεράστιο και αυξανόμενο χρέος. Μεγάλα εμπορικά ελλείμματα. Υψηλά spreads. Πληθωρισμός αβίωτος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η χώρα μας έχει αρνητικές πρωτιές σε όλη την Ευρώπη", πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας είπε ότι ο πληθωρισμός σε ένα χρόνο έφτασε το 62%, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτω από 40%.
Επισήμανε δε ότι αυτό οφείλεται στο ολιγοπώλιο στην αγορά ενέργειας αλλά και στην εμμονή της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει ώστε να βάλει όρια στην ελληνική αγορά.
Κλείνοντας εστίασε στους τρόπους που πρέπει να βρεθούν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις για την κρίση της ακρίβειας.
"Δεν είναι λύση να παίρνεις από τα έσοδα. Δεν είναι βιώσιμο" συμπλήρωσε.