«Η ανοσία της αγέλης είναι σας να περπατάς σε ένα τεντωμένο σκοινί χωρίς να το βλέπεις», τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, επισημαίνοντας ότι τέτοιες πρακτικές δεν θα πρέπει να υιοθετούνται διότι είναι επικίνδυνες.
Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος παρουσίασε τα σημερινά δεδομένα καθώς και τους δείκτες που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της πανδημίας, ενώ άκρως απαραίτητα χαρακτήρισε τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα, προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο κ. Τσιόδρας, επεσήμανε ότι ηλικίες άνω των 45 και ιδιαίτερα οι άντρες, ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, ενώ οι νεότερες ηλικίες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά. Ωστόσο, ο κ. Τσίοδρας σημείωσε ότι στο δεύτερο κύμα πανδημίας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στις ηλικίες από 18-24 , λόγω της ανεμελιάς των νέων αλλά και τους τρόπους διασκέδασής τους. «Στη Θεσσαλονίκη είδαμε επιθετική αύξηση μέσα σε δέκα ημέρες σε ηλικίες 18-24 από τις νεανικές δραστηριότητες που υιοθετούν οι νέοι άνθρωποι. Οι χώροι εστίασης είναι επίφοβοι, τα γυμναστήρια, τα αθλητικά γεγονότα», τόνισε.
Επίσης, υπογράμμισε ότι οι κλειστές δομές, οι χώροι εργασίας με πολλά άτομα ή τα εργοστάσια, καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων ειδικά εάν δεν τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίοδρα, το ποσοστό χρήσης μάσκας βρίσκεται στο 58% αυτή τη στιγμή, ενώ το ιδανικό θα ήταν να φτάσει το 95%.
Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι συναγερμός έχει σημάνει στην επικράτεια, γι' αυτό το υπουργείο έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να στελεχώσει ΜΕΘ. Υπάρχει ακόμα επάρκεια, είπε, αλλά μια γρήγορη και επιθετική αύξηση της ζήτησης, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Και για αυτό δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται 100 εισαγωγές την ημέρα και αυτό θα ασκήσει πίεση στο ΕΣΥ το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας. Το ευρύ κύμα θανάτων άνω των 75 ετών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, λόγω του ότι βρισκόμαστε στον χειμώνα και θα υπάρχει έξαρση και της εποχικής γρίπης.
Επίσης, όπως σημείωσε, τα πολλά μέτρα αλλά και to lockdown, που επέβαλε η κυβέρνηση, έριξαν τον αναπαραγωγικό ρυθμό ή R0 στην Ελλάδα γρήγορα, ενώ όπως και σε άλλες χώρες, εξετάζεται η υιοθέτηση μέτρων που ισχύουν για τις κόκκινες περιοχές και στις πορτοκαλί περιοχές προληπτικά, για μην φύγει η κατάσταση εκτός ελέγχου. «Το στέλεχος του ιού έχει αλλάξει λίγο και έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και όσο υπάρχει κινητικότητα, τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα», υπογράμμισε.
Σχετικά με τους λιγότερους θανάτους που παρατηρούνται στο δεύτερο κύμα πανδημίας, ο κ. Τσιόδρας είπε πως για αυτό υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις όπως η καλύτερη περιποίηση των ασθενών, τα φάρμακα και η γρηγορότερη ανίχνευση με τα τεστ. Η Ελλάδα πραγματοποιεί 20.000 τεστ ημερησίως και έχει επάρκεια, ενώ όπως επεσήμανε, άλλες χώρες έχουν έλλειψη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μ. Βρετανία που στις 28 Οκτωβρίου, δεν είχε διαθεσιμότητα τεστ.
Αναφερόμενος στο εμβόλιο είπε ότι το timing είναι σημαντικό. Πότε και υπό ποιες συνθήκες θα γίνεται και βέβαια αν θα θελήσει ο πληθυσμός να το κάνει. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από fake news που κυκλοφορούν ειδικά από άτομα σχετιζόμενα με την υγεία. «Το θετικό είναι ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο μάλλον προς τον Ιανουάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
voria.gr