Το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ παραμένει μέχρι και σήμερα το χειρότερο ατύχημα τέτοιου είδους που έχει βιώσει η ανθρωπότητα, καθώς λόγω της έκρηξης του αντιδραστήρα μετρήσαμε τουλάχιστον 4.000 θανάτους, τεράστια μόλυνση του περιβάλλοντος και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων.
Όλα αυτά ήρθαν στην επιφάνεια ξανά χάρη στη μίνι σειρά του HBO για εκείνη την αποφράδα ημέρα της 26ης Απριλίου του 1986 και κυρίως τα όσα ακολούθησαν, προκαλώντας τεράστιο ντόρο, ο οποίος έπεσε πολύ κοντά στην παράδοση του «New Safe Confinement» που φτιάχτηκε για να προφυλάσσει τον κόσμο από τη ραδιενέργεια που μπορεί να διαρρέει από τον πυρήνα του αντιδραστήρα.
Παράλληλα, στόχος είναι σταδιακά να καταστραφεί η παλιά «σαρκοφάγος» που είχε δημιουργηθεί, προκειμένου να καλύψει τους 200 περίπου τόνους ραδιενεργού υλικού.
Τον Απρίλιο, έγινε το τελευταίο δοκιμαστικό της λειτουργίας του και την περασμένη Δευτέρα παρουσιάστηκε και επίσημα στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν την ευκαιρία να το δουν όχι απλά από κοντά, αλλά και εκ των έσω, λίγο πριν παραδοθεί στην Ουκρανική κυβέρνηση.
Η κατασκευή του ξεκίνησε με καθυστέρηση αρκετών χρόνων το 2010 και το συνολικό κόστος της, έφτασε τα 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ύψος του συγκεκριμένου κτηρίου φτάνει τα 108-110 μέτρα και σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά βάρους 36.000 τόνων.
Οι εργάτες που δούλεψαν για να φτιαχτεί αυτή η τεράστια κατασκευή, κουβαλούσαν πάνω τους δύο μετρητές ραδιενέργειες. Έναν για την έκθεσή τους σε πραγματικό χρόνο και έναν που κατέγραφε την συνολική τους έκθεση κατά την διάρκεια όλων των εργασιών τους εκεί. Μάλιστα, για κάθε έναν από αυτούς υπήρχε ένα καθημερινό όριο έκθεσης. Μόλις το έφταναν, χτυπούσε ένα ηχητικό σήμα και αυτομάτως έπρεπε να αποχωρήσουν.