Ο Κώστας Τσαρτσαρής μιλώντας στο Metropolis 95.5 και στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» αναφέρθηκε στο μπάσκετ στις αναπτυξιακές ηλικίες και στα προβλήματα που εντοπίζει στον τρόπο που προπονούνται σήμερα οι αθλητές.
Για την πορεία της Εθνικής Εφήβων: «Όλοι περιμέναμε περισσότερα από αυτήν την ομάδα διότι έχει πολύ ταλέντο. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι περίεργα, πολλά μπορούν να συμβούν. Η αλήθεια είναι ότι οι έφηβοι περιμέναμε ότι θα πλασαριζόταν είτε στην τέταρτη θέση είτε θα κέρδιζε μετάλλιο. Δεν πρέπει να ''κρεμάσουμε'' τα παιδιά, έκαναν την προσπάθειά τους. Πρέπει εμείς που ασχολούμαστε με τις αναπτυξιακές ηλικίες να προβληματιστούμε για το τι φταίει και αυτή η ηλικιακή κατηγορία δεν μπορεί να κάνει κάποια μεγάλη επιτυχία. Εμείς που είμαστε υπεύθυνοι αυτών των ηλικιών είμαστε υπεύθυνοι για την εικόνα των παικτών. Από την άλλη παρατηρούμε ότι η εθνική Νέων φέρνει μετάλλια δύο σερί χρονιές».
Αν πιστεύει ότι οι νέοι παίκτες δεν ξέρουν τα βασικά του αθλήματος: «Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι οι μπασκετμπολίστες περιορίζονται από μικρή ηλικία σε συστήματα, άμυνα ζώνης, pick n roll κλπ. Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μέχρι την ηλικία των 14 απαγορεύεται το pick n roll προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι παίκτες στο παιχνίδι και όχι μόνο ο center και ο playmaker. Οι γυμναστές στην Ελλάδα δεν είναι αδαείς, αλλά δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. Πιέζονται αρκετά διότι δεν θέλουν να χάσουν τη δουλειά τους και δεν διδάσκουν στα παιδιά πράγματα όπως μεταξύ άλλων το πως να τρέχουν ή να περπατάνε, κάτι που προκαλεί πολλούς τραυματισμούς. Στη χώρα υπάρχουν πολλά ταλέντα, όμως μετά τα 16 στο παιχνίδι μπαίνουν οι γονείς, οι μάναντζερ και τα social media επομένως οι παίκτες χάνουν την αγάπη για το άθλημα».
Για την Elite League (Α2) και τα συμβόλαια των παικτών: «Η Elite League πλέον έχει δομηθεί έτσι ώστε να μπορούν να παίζουν τα νέα παιδιά που δεν έχουν επαγγελματικό συμβόλαιο. Πολλοί αντιδρούν με την προσθήκη των ξένων αλλά αυτό έγινε για να μπορούν να παίζουν και οι νέοι. Το πρωτάθλημα είναι πλέον πολύ ενδιαφέρον, ίσως πιο πολύ και από την Basket League.
Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν πως θα έρθει σταδιακά το συμβόλαιο. Οι περισσότεροι θαμπώνονται από τους μεγάλους συλλόγους και τα συμβόλαια, βέβαια καταλήγουν να κάνουν προπονήσεις, χωρίς να παίζουν σε αγώνες. Εάν ένας αθλητής δεν μπαίνει στο γήπεδο, έχοντας την πίεση του ματς δεν θα βελτιωθεί».
Για την προσωπική του πορεία: «Πολλές φορές έκανα δοκιμαστικά στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο με είχαν απορρίψει. Πιο κοντά είχα φτάσει στον Μακεδονικό που αγωνιζόταν στην Α2 τότε αλλά δεν προχώρησε λόγω των χρημάτων».