«Καύσιμα» άνω των 3 δισ. ευρώ ρίχνει τις επόμενες ημέρες στην πραγματική οικονομία η κυβέρνηση για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην επιστροφή τους στην κανονικότητα. Οι ενισχύσεις θα κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά πληγεί και έχουν ανάγκη να στηριχθούν, ώστε να παραμείνουν υγιείς μετά την πλήρη απόσυρση των οριζόντιων μέτρων.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων, η αρχή θα γίνει με την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο, ενώ αναμένεται να ανοίξει σήμερα και η πλατφόρμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις της εστίασης για την ενίσχυση μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Eως το τέλος Μαΐου θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τα αντίστοιχα προγράμματα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, των παιδότοπων, των γυμναστηρίων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.
Το πρόγραμμα για τον τουρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό της ενίσχυσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις θα αντιστοιχεί στο 5% του τζίρου του 2019, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στα 400.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη στη συγκεκριμένη δράση είναι η μείωση του τζίρου που κατέγραψε κάθε επιχείρηση το 2020 να είναι μεγαλύτερη ή ίση του 30% του αντίστοιχου τζίρου του 2019.
Πριν από τα τέλη Μάιου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για το πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών με την ενεργοποίηση πιστωτικού κουπονιού για κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την κρατική επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, παρατείνεται έως το τέλος του μήνα καθώς η ανταπόκριση μέχρι στιγμής δεν ήταν η αναμενόμενη.
Πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, προβλέπεται να υπάρξει μια αρχική εκδήλωση ενδιαφέροντος πριν το τέλος Μαΐου με το άνοιγμα της σχετικής πλατφόρμας. Θα μείνει ανοιχτή περίπου ως τις 10 Ιουνίου, ώστε στη συνέχεια να γίνει η κατανομή των ποσών ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και την ΑΑΔΕ. Ο πολίτης, η επιχείρηση, το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του έτους, ανάλογα με τα ποσά που του έχουν κατανεμηθεί, θα μπορεί να μην πληρώνει υποχρεώσεις στην ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.
Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις των κλάδων, στους οποίους εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τον Απρίλιο. Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα υπάρξουν και για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές και κατά τον μήνα Μάιο.
Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου.
Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.
Αυτή η αποζημίωση είναι μη επιστρεπτέα, είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
Κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ
Μετά από τις αιτήσεις στην πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης που θα πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα αρχίσει να εκταμιεύεται στους δικαιούχους η ειδική ενίσχυση της εστίασης ύψους 330 εκατ. ευρώ, από την οποία υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν περίπου 34.000 επιχειρήσεις του κλάδου. Αντίστοιχη επιδότηση ύψους 350 εκατ. ευρώ θα δοθεί στον τουρισμό αλλά και σε άλλους κλάδους όπως είναι τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι.
Όσον αφορά στην εστίαση, αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης.
Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.
Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.
Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.
Στόχος της δράσης «Eπιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων» είναι να ενισχυθούν οι δικηγόροι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία. Στο ποσό της ενίσχυσης θα περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τα γραφεία τους, καθώς κρίνεται ότι είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Οσον αφορά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους KAΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδοτόπων, θα έχει τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους απασχόλησης αλλά και μέρους του απολεσθέντος κύκλου εργασιών.
Πρόγραμμα «Γέφυρα 2»
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα που θα επιδοτεί τις δόσεις των επιχειρηματικών δανείων και των δανείων που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τις τράπεζες για 8 μήνες παρατείνονται έως τα τέλη του μήνα.
Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Αισθητά μειωμένη θα είναι η επιδότηση για τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία θα ξεκινά από το 50% και θα μειώνεται στο 30%.
Προϋπόθεση για τις επιχειρήσεις αυτές είναι τα δάνειά τους να μην έχουν καταγγελθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου 2018.
imerisia.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook