Είναι δεδομένο πως μια ημέρα στην περιοχή θα έχουμε δασική πυρκαγιά. Τα λόγια του Υποδιοικητή 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού Βασίλη Βαθρακογιάννη κατά την διάρκεια ενημέρωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Ιπποκράτειου Πολιτείας τρία ολόκληρα χρόνια πριν είναι μαχαιριά στην καρδιά.
Ήταν 30 Ιουλίου του 2018 όταν παρουσιάζαμε το βίντεο με τίτλο Ιπποκράτειος Πολιτεία SOS. Το Μάτι της Πάρνηθας. Τότε είχαμε κάνει εκτενή έρευνα στους κινδύνους που κρύβει η ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας.
Ήταν τέτοιο το εύρος της έρευνας μας που είχαμε κάτσει και είχαμε βρει μέσω του Google Earth τους δεκάδες δρόμους της περιοχής που οδηγούν σε αδιέξοδα και παρουσιάζει στο δελτίο ειδήσεων της η κρατική τηλεόραση. Και αφού ορθά το Κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες μετά την τραγωδία στο Μάτι είχαν αποφασίσει πως από εδώ και στο εξής προτεραιότητα σε τέτοιες περιπτώσεις θα δίνετε στην ανθρώπινη ζωή και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα γίνεται είναι η εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν από τους πολίτες θα έπρεπε να έχουμε προχωρήσει και σε μια σειρά επιπλέον ενεργειών τόσο για την προστασία των δασών όσο και των ζώων που ζουν σε αυτά.
Όπως για παράδειγμα την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, την σηματοδότηση των περιοχών προκειμένου να γνωρίζουν τόσο οι πολίτες όσο και τα μέσα διάσωσης και πυρόσβεσης πως να κινηθούν. Που έχει αδιέξοδα που είναι οι έξοδοι από τους οικισμούς προς τα που είναι η Εθνική Οδό προς τα που είναι η Βαρυμπόμπη (δεν γνωρίζουν όλοι την περιοχή καλά και οι επισκέπτες καθημερινά είναι εκατοντάδες).
Θα έπρεπε στους μικρούς και στενούς αδιεξόδους δρόμους να έχουν φροντίσει στο τελος τους να υπάρχει το κατάλληλο άπλωμα προκειμένου εάν μπει ένα πυροσβεστικό όχημα να μπορεί να κάνει επιτόπου αναστροφή και να διαφύγει και πολλά πολλά ακόμα μέτρα που εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να αναφέρουμε.
Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχουν αγκαλιασμένα σπίτια και πεύκα και εμείς να τα παρατηρούμε δίχως να φροντίζουμε να δώσουμε μια λύση.