Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, και σε αυτό ευθύνεται η κακή διατροφή. Οι καρδιολόγοι βλέπουν συνεχώς τις επιπτώσεις που έχει η δυτική διατροφή στην καρδιά μας.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι υπάρχει μια λίστα με τρόφιμα που προσπαθούν να αποφύγουν οι ίδιοι οι γιατροί για να διατηρήσουν την καρδιά τους υγιή.
3 από τις κορυφαίες τροφές που προσπαθούν να περιορίσουν οι καρδιολόγοι στη διατροφή τους καθώς βλάπτουν την υγεία της καρδιάς μας
1. Επεξεργασμένο κρέας
Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα και άλλες νόστιμες λιχουδιές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων από αυτά μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα χοληστερόλης. Η υψηλή χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, το νάτριο δρα ως συντηρητικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτή η επιπλέον πίεση μπορεί να βλάψει τις κύριες αρτηρίες και να περιορίσει τη ροή του αίματος στην καρδιά.
Επεξεργασμένο κρέας είναι κάθε κρέας που διατηρείται με κάπνισμα, ωρίμανση ή αλάτισμα. Μια μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition βρήκε κάτι ανησυχητικό. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και μικρές ποσότητες επεξεργασμένων κρεάτων μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μια άλλη παλαιότερη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αύξησε τον κίνδυνο κατά 42%.
Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 19%. Η αντικατάσταση επεξεργασμένων κρεάτων με μη επεξεργασμένα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του κινδύνου.
2. Επεξεργασμένα σνακ
Τα πατατάκια, τα δημητριακά, ακόμη και το λευκό ψωμί είναι όλα επεξεργασμένα. Όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, έτσι και αυτά τα σνακ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο. Πολλά από αυτά περιέχουν επίσης υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων και υδατανθράκων.
Σύμφωνα με το New England Journal of Medicine, το 99% των ανθρώπων καταναλώνουν περισσότερα από τα συνιστώμενα 2.000 mg νατρίου καθημερινά. Όσοι καταναλώνουν πάνω από αυτό ευθύνονται για 1 στους 10 θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Ομοίως, μια μελέτη που διεξήχθη από το JAMA: Internal Medicine βρήκε μια σχέση μεταξύ καρδιακών παθήσεων και πρόσθετων σακχάρων.
Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μεταξύ 17-21% των θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις από εκείνους που κατανάλωναν 8% ή λιγότερο.
Η American Heart Association συνιστά τον περιορισμό των προστιθέμενων σακχάρων σε όχι περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και 9 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τους άνδρες.
Διάβασε επίσης: 5 τροφές που πρέπει να αποφεύγεις όταν έχεις ταχυπαλμία
Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων. Τρόφιμα όπως το λευκό ψωμί, τα αρτοσκευάσματα και τα πατατάκια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Αντικαταστήστε αυτές τις τροφές με δημητριακά ολικής αλέσεως που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, όπως ψωμί ολικής αλέσεως ή καστανό ρύζι. Αντικατάστησε τα ζαχαρούχα δημητριακά με απλό πλιγούρι βρώμης με φρέσκα φρούτα, τα αλμυρά πατατάκια με ποπ κορν, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.
3. Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά περιέχουν έναν αστρονομικό αριθμό πρόσθετων σακχάρων. Εξαιτίας αυτού, τα αναψυκτικά διαίτης έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση για όσους έχουν επίγνωση της υγείας τους. Δυστυχώς, τα αναψυκτικά διαίτης είναι πιθανώς χειρότερα για την καρδιά σου από τα κανονικά αναψυκτικά.
Πολλά αναψυκτικά διαίτης περιέχουν τεχνητή γλυκαντική ασπαρτάμη. Η ασπαρτάμη είναι μια εναλλακτική ζάχαρη που είναι 200 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη. Μελέτες έχουν βρει ότι η γλυκύτητα της ασπαρτάμης ενισχύει την ανθρώπινη όρεξη.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης και στην πιθανότητα παχυσαρκίας. Οποιοδήποτε προϊόν έχει υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων μπορεί να αυξήσει τα τριγλυκερίδια και να προκαλέσει αύξηση βάρους.
Στόχος να επιλέξεις προϊόντα που περιέχουν λιγότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ανά μερίδα. Να είσαι προσεκτική με τα τρόφιμα που αναφέρονται ως “Χωρίς ζάχαρη”. Αυτά μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη.
πηγή: theissue